Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautājumiem Baltijas reģionā – gan veidojot dialogus starp lokāli un globāli aktuālajiem vides kontekstiem, gan mudinot izprast pagātnes lomu mūsdienu politiskajās un vides krīzēs

Rakstu krājums ir LCCA izstādes Dekoloniālās ekoloģijas. Saprast postkoloniālo pēc sociālisma (2022) radošo pētījumu izvērsums. "Ikviens no šajā krājumā lasāmajiem mākslinieciskajiem pētījumiem uzdod būtiskus jautājumus, kuros saslēdzas pagātnes, tagadnes un nākotnes vides konteksti, atsedzot savijumus un iestarpinājumus, un veidojot jaunas savienojamības tur, kur, šķiet, nav nekā kopīga. Mākslinieku pētījumos iesaistītās dekoloniālās perspektīvas pārskata ne vien reģiona sociālisma pagātni un tās nospiedumus, pārmaiņu un atbrīvošanās pieredzes caur vides stāstiem, bet arī dekolonizē pašu mākslu, uzsverot, ka nav iespējams nošķirt estētiskos, ētiskos, sociālos, materiālos un politiskos aspektus," saka izdevuma sastādītāja un redaktore, kā arī notikušās izstādes kuratore Ieva Astahovska.

Krājuma struktūra veidota divās daļās – Dekoloniālās un Ekoloģijas. Pirmajā sadaļā Dekoloniālās autori pievēršas cilvēka un apkārtējās vides attiecībām, izceļot tādas tēmas kā (post)padomju mantojums, vietas nozīme un pieredze, atmiņa, tehnoloģiju un industriju ietekmētās ainavas, ekoloģisko jautājumu kultūras nozīmes un sociālās prakses, un alternatīvas stratēģijas vides krīzes un klimata pārmaiņu mesto izaicinājumu pārvarēšanai.

Krājuma otrajā sadaļā Ekoloģijas tiek meklētas atbildes uz jautājumiem – kā atskatīšanās pagātnē var palīdzēt izprast šodienas politiskās un ekoloģiskās krīzes un ietekmēt centienus tās risināt? Kā alternatīvu ekoloģiju idejas var attīstīt jaunas pieejas vides risinājumiem, atjaunojamu enerģijas resursu attīstībai, bioloģiskajai daudzveidībai, cilvēka un dabas kopīgajai ekosistēmai šodien un nākotnē?

Izdevuma rakstu autori ir Ieva Astahovska, Linda Boļšakova, Maija Demitere, Vika Eksta un Anna Griķe, Inga Erdmane, Kvīnsijs Gario, Marija Kapajeva, Diāna Leloneka, Aurēlija Maknīte, Haralds Matulis, Francisko Martiness, Oļa Mihaiļuka, Līga Spunde, Rasa Šmite un Raitis Šmits. Grāmatas dizainu veidojis Aleksejs Muraško.

Rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas izdots latviešu un angļu valodā, to iespējams iegādāties Latvijas Laikmetīgās mākslas centra birojā Rīgā, Alberta ielā 13, tiešsaistes veikalā www.lcca.lv, kā arī tirdzniecības vietās citviet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja