Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Jautrība un mazliet skumju. Latvijas Nacionālajā operā izskanēs Gaetāno Doniceti operas Mīlas dzēriens pirmizrāde

Sezonas pēdējais jauniestudējums – Gaetāno Doniceti komiskā opera Mīlas dzēriens pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā piedzīvos 23. maijā, informēja operas pārstāve Irbe Treile.

Jauniestudējumu veido muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš un ievērojamais vācu režisors Svens Ēriks Behtolfs, kura uzvedumi skatāmi nozīmīgākajos Eiropas opernamos. Iestudējuma vizuālo tēlu rada scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Džūlians Kraučs un gaismu mākslinieks Māris Sējāns.

Operas Mīlas dzēriens pirmizrāde notika 1832. gadā Milānā. Latvijas Nacionālajā operā šis darbs tiek iestudēts trešo reizi. Operas galvenais varonis Nemorīno ir neprātīgi iemīlējies Adīnā, taču nespēj saņemt drosmi, lai atzītos jūtās. Ak, ja vien būtu tāds burvju dzēriens, kas atvērtu skaistās Adīnas acis un ļautu viņai saskatīt Nemorīno mīlestību! Ceļojošā tirgoņa Dulkamaras krājumos vajadzīgais atrodas, tomēr dzēriena radītais efekts nav gluži tāds, kādu Nemorīno vēlētos. Jauniestudējuma radošās komandas interpretācijā uzveduma darbība notiks Pirmā pasaules kara laika Itālijā, mīlestību kara apstākļos parādot kā lielu un samierinošu spēku.

“Operas Mīlas dzēriens žanra apzīmējums ir melodramma giocoso jeb jautra melodrāma. Šie jēdzieni nav saderīgi, bet šis apzīmējums ir precīzs, jo šajā operā ir mazliet skumju un arī liela deva jautrības. Tā ir reizē smieklīga, skumja, brīžiem filozofiska, brīžiem sarkastiska, asa, gudra, sentimentāla, romantiska. Tā ir uzbūvēta ļoti gudri,” saka režisors Svens Ēriks Behtolfs.

“Mīlas dzēriens ir viena no lieliskākajām buffa operām mūzikas vēsturē. Te skaistām melodijām bagātas ārijas savienojas ar komiskiem un atraktīviem duetiem un brīnišķīgiem ansambļiem, tajā nozīmīga ir arī kora loma. Iestudējot Mīlas dzērienu, svarīgi bija izvairīties no klišejām, komiskajai operai tipiski raksturīgās samākslotās spēles. Mūsu iestudējumā tēlus veidojām ikdienišķākus un ne tik kariķētus, uzsvaru liekot uz varoņu iekšējo vērtību pasauli. Lai arī iestudējuma darbība risinās divdesmitā gadsimta sākumā, situācijas un tēlu interpretācijas ir viegli nolasāmas arī no mūsdienu skatpunkta," jauniestudējumu raksturo diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Jaunajā uzvedumā skatītājiem būs iespēja gan iepazīt, gan no jauna satikt spožu solistu ansambli. Dulkamaras lomu atveidos ungāru operdziedātājs Pēters Kalmans – viens no mūsdienu dinamiskākajiem basbaritoniem ar plašu repertuāru. Augstu vērtēti tiek gan viņa itāļu bufo tradīcijās veidotie tēli, gan dramatiskās lomas. Kalmans ir biežs viesis uz ievērojamu pasaules opernamu skatuvēm, un jau nākamsezon notiks viņa debija gan Londonas Karaliskajā operā, gan Metropoles operā Ņujorkā. Pirmā iepazīšanās Latvijas Nacionālās operas skatītājiem būs ar jauno soprānu Ļubovu Karetņikovu (Adīna), kura maģistra grādu ieguvusi Zalcburgas Mozarteum universitātē, iepriekš studējusi Latvijas Mūzikas akadēmijā un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā. Pēc ilgāka pārtraukuma uz Latvijas Nacionālās operas skatuves atkal uzstāsies Mihails Čuļpajevs (Nemorīno), kas aizvadītajās sezonās dziedājis vadošās lomas Vācijas, Skandināvijas un Čīles opernamos. Džanetas lomu atveidos šīgada Lielas Mūzikas balvas ieguvēja, Latvijas skatītāju iemīļotā dziedātāja Katrīna Paula Felsberga. Iestudējumā Nemorīno lomu atveidos arī tenors Pablo Martiness, kuru Latvijas skatītāji jau iepazinuši operās Pelnrušķīte un Dons Paskvāle. Lomas atveidos arī Latvijas Nacionālās operas solisti Inga Šļubovska-Kancēviča, Rinalds Kandalincevs, Rihards Millers, Rihards Mačanovskis, kā arī jaunā dziedātāja Laura Kancāne.

Sarunas pirms pirmizrādes par operu Mīlas dzēriens notiks 20. maijā LNOB Jaunajā zālē. Programmā – tikšanās ar radošo komandu, muzikāli priekšnesumi un operas vēsturnieka Mikus Čežes audiovizuāla lekcija.

Šosezon operas Mīlas dzēriens izrādes notiks arī 24. un 25. maijā, kā arī 8. un 16. jūnijā.

Biļetes uz operu Mīlas dzēriens var iegādāties LNOB kasē un internetā: www.opera.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja