Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Innusa sola pieņemt lēmumus "bez apšaubāmas likumības pazīmēm"

Pašvaldības uzņēmuma SIA Rīgas satiksme valde lēmumus turpmāk vairs nepieņems "ar apšaubāmas likumības pazīmēm" un strādās tā, lai sabiedrībai nerastos jautājumi par to, ko katrs cilvēks dara uzņēmumā, aģentūrai LETA sacīja jaunieceltā uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Innusa par valdes priekšsēdētāju tika iecelta šodien. Viņa sacīja, ka "nekādus brīnumus uzreiz nesola", jo vēlas iepazīties ar visām uzņēmuma saistībām, kā arī finansiālo un juridisko situāciju. Pēc viņas teiktā, trīs no valdes locekļiem uzņēmumā strādā pirmo reizi, tādēļ būs nepieciešams zināms brīdis uzņēmuma darbības sistēmas iepazīšanai.

Jaunā uzņēmuma vadītāja uzsvēra, ka pirmo uzmanību viņa veltīšot, lai analizētu aizvadītā gada "notikumu ēnu" pār uzņēmumu, proti, svarīgākais darbs būs izveidot uzņēmuma risku vadības sistēmu. "Patlaban es vēl nezinu, kāda ir šī sistēma un kādi ir uzņēmuma risku vadības procesi," sacīja Innusa.

Kā otru uzdevumu viņa izvirzījusi interešu konfliktu un korupcijas novēršanas jautājumu risināšanu. "Šīs lietas ir jāieliek loģiskās un pareizās sliedēs, lai nevienam nav bažu par to, ko kāda persona dara uzņēmumā un kā tiek pieņemti lēmumi. Lēmumi var būt gan pozitīvi, gan negatīvi, taču tie nekad nedrīkst būt nelikumīgi," pauda valdes priekšsēdētāja.

Tāpat kā svarīgu uzdevumu Innusa uzsvēra darbu ar uzņēmuma kreditoriem, norādot, ka šai sadaļai ir jābūt "nevainojamā kārtībā".

Taujāta par Emīlu Jakrinu un Elīnu Epalti-Drulli, kuru iecelšana valdē sabiedrībā raisījusi diskusijas par viņu atbilstību "nevainojamas reputācijas kritērijam", Innusa sacīja, ka par savu reputāciju katrs cilvēks atbild pats.

"Ne es, ne kāds cits valdes loceklis nevar viņus ne apvainot, ne attaisnot. Valdi izvēlējās padome, un tai noteikti bija savi apsvērumi šādam lēmumam. Iespējams, daļēji pat ir labi, ka valdē ir cilvēki, kuri uzņēmumā jau ir strādājuši, jo no viņiem pārējie valdes locekļi var iegūt informāciju par uzņēmuma darbu," pauda Innusa, norādot, ka gan Jakrinam, gan Epaltei-Drullei par viņu iepriekšējo darba pieredzi "nāksies skaidroties pašiem".

Innusa informēja, ka mēneša laikā atstās valsts sekretāra vietnieces amatus Satiksmes ministrijā un Rīgas Brīvostas valdē.

Satiksmes ministrijā aģentūru LETA informēja, ka līdz ar stāšanos Rīgas satiksmes vadītājas amatā Innusa pametīs visus amatus, kuros viņa ir iecelta kā valsts kapitāldaļu turētāja.

Vienlaikus ministrijā piebilda, ka par turpmāko rīcību Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieka meklējumos plānots lemt nākamnedēļ, kad darbā atgriezīsies satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Kā ziņots, uzņēmuma padome konkursā izvēlēto jauno valdi apstiprināja 30.decembrī un šodien par valdes priekšsēdētāju tika iecelta Innusa.

Turpmāk valdē darbosies līdzšinējais Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdes loceklis Jānis Golubevs, bijusī Olainfarm valdes locekle un SEB bankas Baltijas kontu un maksājumu operāciju vadītāja Inga Krūkle, līdzšinējie Rīgas satiksmes pagaidu valdes locekļi Emīls Jakrins un Elīna Epalte-Drulle, kā arī Innusa, kura līdz šim bijusi Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece. 

Padomes priekšsēdētājs Rolands Klincis iepriekš norādīja, ka valdes locekļu atlases komisijas svarīgākie kritēriji, veicot konkursu un izdarot izvēli par jauno uzņēmuma valdi, bijuši nodrošināt uzņēmuma darbības nepārtrauktību, kvalitātes vadību un risku vadību.

Uz Rīgas satiksmes valdes konkursu kopumā pieteicās 176 pretendenti.

Kandidātu vērtēšanu otrajā kārtā veica personāla atlases kompānija SIA Human Source un valdes atlases nominācijas komisija.

Rīgas satiksme palika bez valdes pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktās iepirkumu lietas. KNAB sāka kriminālprocesu saistībā ar trim Rīgas satiksmes veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Pēc lietas sākšanas visa toreizējā valde atkāpās no amatiem. Uzņēmuma valdē strādāja priekšsēdētājs Leons Bemhens, toreizējais Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs (Gods kalpot mūsu Latvijai), kā arī partijas Gods kalpot Rīgai biedre Inese Švekle. Rīgas satiksmei tika iecelta pagaidu valde, kuras sastāvs bieži mainījās.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

antiņš
a
Kandidātu vērtēšanu veica Sia Human Source. Kā to saprast? Human sorcā strādā satiksmes speciālisti?
patiess
p
grūti iedomāties, kapēc Inussa, strādājo SM visu laiku tādus apšaubāmus lēmumus varēja pieņemt, un tagad pēkšņi vairs nepieņems? Ko tad teiks viņas saimnieki kas viņu tur ielika?
Kika
K
Innusa, tavs pirmais uzdevums ir atcelt visas privlegijas sabiedriska transpotra izmantotajiem. Mans ieteikums tev Innusa; sakot no 7 gadu vecuma visa Latvija, Riga visiem ir jaiegadajas biletes, ja persona izmanto sabiedrisko transportu, berniem, jauniesiem, daudzbernu gimenem, studentiem 30 eiro centi par braucienu, pensionariem, invalidiem 50 eiro centi par braucienu, stradajosajiem, turistiem 70 eiro centi par braucienu un nekadu dotaciju, valsts izlaupisanu un Latvijas iedzivotaju apzagsanu, no Latvijas valsts budzta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas