Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Lielbritānijas parlaments pieņem likumprojektu, kas ļauj sūtīt migrantus uz Ruandu

Lielbritānijas parlaments pirmdien pieņēma likumprojektu, kas ļauj īstenot premjerministra Riši Sunaka plānu izraidīt uz Ruandu patvēruma meklētājus, kuri pretlikumīgi ieradušies Lielbritānijā.

Parlamenta apakšnams Kopienu palāta, kurā vairākums ir valdošajai Konservatīvajai partijai, jau 17.janvārī pieņēma Ruandas drošības (Patvēruma un imigrācijas) likuma projektu.

Lai likumprojekts kļūtu par likumu, tas bija jāpieņem arī parlamenta apakšnamam Lordu palātai, kurā valdībai nav vairākuma un kuras locekļi var ierosināt vairākus grozījumus.

Lordu palāta vairākkārt atteicās pieņemt šo likumprojektu, piecas reizes nosūtot to atpakaļ Kopienu palātai ar prasību veikt grozījumus. 

Lordu palāta pirmdien izbeidza iebildumus pēc tam, kad Kopienu palāta noraidīja tās prasību neatzīt Ruandu par drošu valsti, kamēr to parlamentam nav paziņojis valsts sekretārs pēc konsultēšanās ar neatkarīgu novērošanas institūciju.

Valdība paziņoja, ka šī Lordu palātas prasība bija "gandrīz identiska" iepriekšējām, kuras noraidījusi Kopienu palāta.

Lordu palāta pirmdien vairs neuzturēja prasību likumprojektā noteikt izņēmumu attiecībā uz Afganistānas pilsoņiem, kas palīdzējuši Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem. Valdības ministrs paziņoja, ka Lielbritānijas valdība nesūtīs uz Ruandu tos, uz kuriem attiecas Afgāņu pārvietošanas un atbalsta politika.

Ruandas drošības (Patvēruma un imigrācijas) likuma projekts ir Sunaka atbilde uz Lielbritānijas Augstākās tiesas pērn novembrī pieņemtu lēmumu, ar kuru tā atzina par pretlikumīgu valdības politiku par patvēruma meklētāju izraidīšanu uz Ruandu.

Kad karalis Čārlzs III parakstīs šo likumprojektu un tas kļūs par likumu, tas liks Augstākās tiesas tiesnešiem atzīt Ruandu par drošu trešo valsti, kā arī dos ministriem pilnvaras neņemt vērā dažas starptautisko un Lielbritānijas cilvēktiesību normas. 

Sunaks ir paziņojis, ka šīs valdības politikas mērķis ir atturēt migrantus no bīstamās un pretlikumīgās Lamanša šķērsošanas.

Sunaks pirmdien vainoja Lordu palātas locekļus no Leiboristu partijas likumprojekta pieņemšanas kavēšanā, kā arī atzina, ka viņam neizdosies panākt solīto migrantu izraidīšanu uz Ruandu jau no šī pavasara.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits