Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Šolcs: Eiropai jāturpina palielināt palīdzību Ukrainai

Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien sacījis, ka Eiropai jāturpina palielināt palīdzība Ukrainai arī pēc ASV militārās palīdzības paketes apstiprināšanas, taču viņš arī skaidri norādīja, ka joprojām iebilst pret tālas darbības rādiusa raķešu Taurus piegādi Kijivai.

Šolcs ar šādiem izteikumiem nāca klajā pēc tikšanās ar Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku Berlīnē. Abas valstis ir Eiropas lielākās militārās palīdzības sniedzējas Ukrainai un abas apsolīja turpināt palīdzību "tik ilgi, cik tas būs nepieciešams".

ASV Kongress šonedēļ beidzot atbalstīja likumprojektu paketi, kura ietver likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā. Šolcs to nodēvēja par "uzmundrinošu un vajadzīgu signālu".

"Taču es vēlos arī skaidri pateikt, ka ASV lēmums neatbrīvo mūs šeit, Eiropā, no uzdevuma paplašināt atbalstu Ukrainai, lai šī valsts varētu aizsargāties pret agresoru," paziņoja Vācijas kanclers.

Vācija nesen apņēmās Ukrainai piegādāt trešo "Patriot" raķešu bateriju, un Šolcs vēlreiz aicināja citas Eiropas valstis, kuru rīcībā ir šīs sistēmas, pārbaudīt, vai tās var kādu no tām ziedot Ukrainai.

Tomēr, jautāts, vai viņš mainīs savu nostāju "Taurus" jautājumā, Šolcs uzskaitīja Vācijas piegādāto militāro tehniku un piebilda: "Kas attiecas uz jūsu pieminēto ieroču sistēmu, mans lēmums nemainīsies".

Šolcs apgalvojis, ka "Taurus" varētu izmantot atbildīgi tikai ar Vācijas karavīru līdzdalību gan Ukrainā, gan ārpus tās, bet tā ir robeža, ko viņš nevēlas pārkāpt.

Sunaks, kurš otrdien apsolīja jaunu militāro palīdzību Ukrainai, uzslavēja Vācijas centienus pretgaisa aizsardzības jomā un sacīja, ka valstīm ir atšķirīgas lietas, ko tās var piedāvāt.

Ukrainas karaspēks ir saskāries ar akūtu šāviņu un pretgaisa aizsardzības sistēmu trūkumu, kas ļāvis Krievijas spēkiem pavirzīties uz priekšu dažās Ukrainas austrumu daļās. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir lūdzis lielāku starptautisko palīdzību, brīdinot, ka bez tās viņa valsts karu zaudēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits