Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Tirgus mostas no murkšķa dienas

Aprīlī pircēji Latvijā sākuši pieņemt atliktos lēmumus par mājokļu iegādi, bet mājokļu pārdevēji biežāk akceptē piedāvājumus samazināt cenas, liecina Latio jaunākais Mājokļu pircēju pārliecības indekss, kas tendences uzrāda ātrāk nekā darījumu statistika.


Vērojams arī lielāks to pircēju īpatsvars, kas vēlas īrēt īpašumu ar izpirkuma tiesībām, tomēr attīstītāju, kas šādu iespēju piedāvā, nav daudz. Gausā tirgus iespaidā redzama īpašnieku interese esošo mājokli mainīt pret lielāku vai mazāku, savukārt Pierīgā aug pieprasījums pēc apbūves zemēm.

Saskaņā ar indeksa datiem, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu, šīgada aprīlī vidēji bijušas nepieciešamas 75 dienas, kas ir vēl mazliet mazāk nekā iepriekšējos sešos mēnešos. Viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža pārdoti 9% mājokļu. Tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu aprīlī ir prasījuši 19% mājokļu pārdevēju, un arī šis rādītājs, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, ir turpinājis mazināties. 53% darījumu notikuši bez kredītu piesaistes (martā tie bija 50%, februārī – 46%, bet pērnā gada oktobrī – 30%).

Aprīlī darījumu vadītāju redzeslokā biežāk parādījušies maiņas darījumu piedāvājumi, īpašniekiem izskatot gan mazāku, gan lielāku mājokļu piedāvājumu. Joprojām saglabājas tendence īpašumu īrēt ar izpirkšanas tiesībām, sevišķi tas raksturīgi mājokļiem ar cenu līdz 50 000 eiro. Pārdevēji, kuru īpašumi pārdošanā atrodas jau vairāk nekā pusgadu, elastīgāk raugās uz cenu samazinājumu atbilstoši tirgus vidējam līmenim. Lēnā, bet noteiktā EURIBOR likmes krišanās mājokļu tirgu pamazām modina no bezgalīgās murkšķa dienas – to darījumu vadītāji novērojuši gan pircēju, gan pārdevēju pusē.

"Pārdevēji, ar kuriem šobrīd norit sarunas par iespējamo īpašuma pārdošanu, ātrāk spēj pieņemt lēmumus un pielāgot cenu tirgum, tā palielinot kopējo piedāvājumu. Savukārt pircēji, kas tik ilgi bija atlikuši mājokļa iegādi, vairs necer uz brīnumu un nolemj rīkoties tagad, – to redzam īpašumu apskatēs, uz kurām interesenti dodas nevis kā ekskursijā, bet ar vēlmi patiešām kaut ko nopirkt," stāsta Latio nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Janeta Linkuna.

Savukārt Latio darījumu vadītāja Laura Bergmane raksturo pašreizējo mājokļu īres tirgu: "Īres tirgus dalībnieki kļūst prasīgāki un konkrētāki savās vēlmēs. Īpašnieki labprāt apsver mājokļa izīrēšanu ārzemniekiem lielākas maksātspējas dēļ. Kas ir savdabīgi – labi atalgoti ārzemnieki īpašnieku acīs vieš lielāku uzticību nekā vietējie īrnieki ar stabiliem un līdzvērtīgiem ienākumiem. Taču arī otrā pusē tiek izskatīti īpašumi, kas atbilst noteiktam standartam. Īrnieks vairs nav gatavs maksāt 300 eiro par mājokli ar vairāk nekā 30 gadu senu remontu – par šādu mēneša īres maksu dzīvoklim jābūt kvalitatīvi atjaunotam pat tad, ja īpašums ir ļoti kompakts. Drīzāk īrnieks būs gatavs piemaksāt un dzīvot augstākas kvalitātes mājoklī."

Mājokli īrēt, nevis pirkt šobrīd ir par 11% izdevīgāk (martā tas bija par 18% izdevīgāk, februārī un janvārī – par 14%; decembrī – par 11%), rāda Latio Mājokļu pircēju pārliecības indekss. Jāpiebilst, ka indekss rēķināts, salīdzinot jaunajos projektos piedāvāto divistabu dzīvokļu (40–60 m²) potenciālo vidējo ikmēneša hipotekārā kredīta maksājumu ar aizdevuma termiņu uz 25 gadiem un sludinājumos norādīto vidējo īres cenu aprīlī vienā no pieprasītākajām Rīgas apkaimēm. Tiesa, ne visos gadījumos mājokļa īre joprojām ir izdevīgāka. Ņemot vērā pašreizējos tirgus apstākļus, arvien biežāk pārdošanas cenā ir iekļauti dažādi bonusi, un faktiskā nekustamā īpašuma vērtība nereti ir relatīvi zemāka par sludinājumos redzamo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses