Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Lielā pavasara tīrīšana

Kur likt veco matraci, ledusskapi vai auto riepas?

Pavasaris ir īstais laiks, kad ne tikai kārtīgi iztīrīt savu mājokli, bet arī atbrīvoties no visa liekā, izrevidējot mājās, pagrabā vai šķūnītī krātās lietas, kuras sava izmēra, svara vai sastāva dēļ nedrīkst izmest sadzīves atkritumu konteinerā. Turklāt šis ir laiks, kad atbilstoši sezonai tiek mainītas arī automobiļa riepas. Lai atbrīvošanās no šiem nestandarta atkritumiem neradītu neērtības, noskaidrojiet sev ērtākās un lētākās iespējas, kur un kā pareizi tos utilizēt!

Dažādu veidu un izmēra atkritumus var nogādāt šķirošanas laukumos

Atkritumu apsaimniekotāju šķirošanas laukumos bez maksas vai par atsevišķu samaksu var nodot dažādu veidu nestandarta atkritumus, piemēram, lielgabarīta atkritumus, tajā skaitā skapi, matraci vai dīvānu, būvniecības atkritumus, elektrotehniku, santehniku, stikla atkritumus, piemēram, spoguļstiklu un logu stiklu, dažādu veidu eļļas, tostarp motoreļļas un smēreļļas (arī eļļas filtrus), baterijas un akumulatorus, tekstila izstrādājumus, automobiļa riepas u. c.

Informācija par šķirošanas laukumu atrašanās vietām Latvijā un darbalaiku pieejama mājaslapā www.skiroviegli.lv.

Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji bez maksas var nodot četras vieglā automobiļa riepas

Atkritumu apsaimniekotājs CleanR ik gadu piedāvā Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem bez maksas nodot četras vieglā automobiļa riepas bez diskiem un citiem aksesuāriem kādā no septiņiem uzņēmuma šķirošanas laukumiem: Rīgā, Vietalvas ielā 5 un Spilves ielā 8e, Stopiņu šķirošanas laukumā Nomales Brīvnieku ielā 11, Ikšķiles Kaparāmuru karjerā Ezeri, Jūrmalā, Ventspils šosejā 61, Zaķumuižas šķirošanas laukumā Tauri un Inčukalna dzelzceļa stacijā Inčukalns.

"Šī ir iespēja likumīgi, ērti un bez maksas atbrīvoties no automobiļa vecajām ziemas riepām, nododot tās licencētam apsaimniekotājam, kas nodrošinās, ka šis materiāls tiek atbilstoši pārstrādāts," informēja CleanR Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane, aicinot pirms riepu nogādāšanas kādā no laukumiem pārliecināties, lai tajās nebūtu palikusi melnzeme, betons vai kas tamlīdzīgs, pretējā gadījumā riepas varētu netikt pieņemtas.

Viņa arī piebilda, ka autoriepu izgatavošanā izmanto naftas produktus, tekstilu un metālu. Šīs sastāvdaļas var pārstrādāt, iegūstot vērtīgus resursus jaunu produktu, piemēram, gumijas granulu, ražošanai.

Akcijas atkritumu savākšanai

Ņemot vērā, ka tieši pavasarī aktualizējas jautājums, kur likt nokalpojušo elektrotehniku, kas jau kādu laiku mājās krāja putekļus, vai vecos zābakus, kas vairs neder, šajā laikā gan atkritumu apsaimniekotāji, gan ražotāju atbildības sistēmas uzņēmumi atsāk atkritumu savākšanas akciju rīkošanu.

Piemēram, CleanR un Zaļā josta rīko akciju Tīrmāja, kuras laikā noteiktās dienās ikviens turpat savas mājas pagalmā var bez maksas nodot elektrotehniku, tekstilu, kā arī atsevišķās dienās arī lielgabarīta atkritumus un automobiļa riepas. Tāpat dažādās Latvijas pilsētās notiek Elektrosestdienas, lai ikviens varētu ērti un legāli nodot veco elektrotehniku.

"Elektrotehniku nedrīkst izmest sadzīves atkritumos, jo tā ir izgatavota no dažādiem metāliem – zelta, platīna, toksiskiem smagajiem metāliem, piemēram, dzīvsudraba, vara, svina, arī no plastmasas, stikla vielām, kas novērš aizdegšanos. Ja bīstamie atkritumi nonāk vidē, tie var piesārņot gruntsūdeņus un apdraudēt veselību. Savukārt CleanR pārstrādes punktos nodotās ierīces izjauc un sašķiro atbilstoši komponentēm, tās tiek pārstrādātas, lai pēc tam atkal izmantotu ražošanā," norādīja L. Rumpane.

Rīdzinieki var pieteikt būvgružu un lielgabarīta atkritumu izvešanu

CleanR ieviesis jaunu pakalpojumu, piedāvājot iedzīvotājiem atbrīvoties no liekā matrača, dīvāna, būvniecības materiāliem un pat sagrābto lapu kaudzes, izmantojot pašapkalpošanās platformu Manai.videi.lv. Tajā var pieteikt gan lielgabarīta, gan būvniecības atkritumu izvešanu vai, ja to daudzums ir neliels, nogādāt tos kādā no sev tuvākajām vairāk nekā 2100 adresēm Rīgā.

Šāda iespēja Latvijā tiek piedāvāta pirmo reizi, un, vērtējot pilotprojekta rezultātus, tiks turpināta pakalpojuma pilnveidošana. Šķirojot būvniecības atkritumus, samazināsies kopējais būvgružu apjoms un attiecīgi arī samazināsies izdevumi par to izvešanu. Izplatītākie atkritumi, veicot remontu, parasti ir kartons un papīrs, kā arī polietilēna plēves un kokmateriāli. Visus šos atkritumus var izmest šķiroto atkritumu konteineros, un tie, pareizi sašķiroti, ir izmantojami otrreizējā pārstrādē.

Izmantojot Manai.videi.lv, iedzīvotāji var atbrīvoties no vecā matrača, skapja, gultas, flīzēm, betona, granīta, izlietnes, poda, sagrābto lapu kaudzes u. c. Izvēloties konkrēto atkritumu veidu, daudzumu un izmēru, sistēma automātiski aprēķinās apjomu un maksu par pakalpojumu. Tāpat klients var norādīt sev ērtāko dienu, kad atkritumus izvest.

Apmaiņas punktā var gan paņemt, gan nodot būvniecības un remonta lietas bez maksas

Ja pēc remontdarbiem pāri palikuši materiāli, tos var nogādāt būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punktā – šķirošanas laukumā Nomales Brīvnieku ielā 11, Stopiņu pagastā. Tādējādi to, kas pašam vairs nav nepieciešams, varēs izmantot kāds cits. Un otrādi – lai, plānojot remontdarbus, lieki netērētos, platformā www.lietovelreiz.lv var pārbaudīt, vai apmaiņas punktā ir kas noderīgs, un paņemt nepieciešamo bez maksas.

Apmaiņas punktā var bez maksas nodot, saņemt vai apmainīt krāsas un lakas, nelietotus krāsošanas piederumus, instrumentus, mazo santehniku, piemēram, izlietni, sausos maisījumus, kokmateriālus, koka durvis un logus ar veseliem stikliem, apdares materiālus, stiprinājumus un furnitūru, konstrukciju metālus, ķieģeļus, flīzes un dažādu veidu segumus, interjera priekšmetus (piemēram, svečturus, lampas, bet ne mēbeles), strādājošu elektrotehniku, kas nodošanas brīdī tiks pārbaudīta, kā arī būvgružus, ja neatbilstošs piemaisījums nebūs lielāks par 30% un ja pretī tiek paņemta grunts un šķembas līdzvērtīgā daudzumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemkukulī no Umbrijas

Umbrijas auglīgie ozolkoku meži, kristāldzidrie strauti un auglīgā zeme dāvā daudzas delikateses. Tāpēc tikpat daudz gardumu, ko nobaudīt uz vietas, no Umbrijas var atvest arī mājās.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena