Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simbolizē Eiropas Parlaments (EP).

Šā gada aprīlī Strasbūrā ir aizritējusi pašreizējā EP noslēdzošā plenārsēde. Nākamajā sēdē jūlijā kopā sanāks jaunievēlētie deputāti, kuru vidū būs deviņi mūsu valsts pārstāvji. Viņiem būs jāizlemj, kurus no patlaban iesāktajiem darbiem turpināt, norāda EP Preses dienests, kas ir apkopojis pašreizējo deputātu sniegto informāciju par paveikto.

Pārskatot Latvijas deputātu veikumu, redzams, ka pēdējā laikā bijušas trīs aktuālas tēmas. Pirmkārt, drošība, kas ir saistīta ar Krievijas izraisīto karu Ukrainā, otrkārt, digitālo risinājumu attīstība, treškārt, rūpes par vidi.

Sandra Kalniete (Eiropas Tautas partijas grupa (ETP)/Jaunā Vienotība (JV)) norādījusi, ka "ir nodrošināts pastāvīgs un efektīvs Eiropas atbalsts Ukrainai visos līmeņos un ar visiem Eiropas rīcībā esošajiem instrumentiem". Roberts Zīle (Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa/NA) ir mudinājis "Eiropas Savienībā aizliegt pilsonības tirgošanu un uzturēšanās atļauju piešķiršanu apmaiņā pret investīcijām", kā arī aicinājis "aizliegt Krievijas graudu importu Eiropā".

Pie normatīvā regulējuma "par Eiropas digitālo, publisko pakalpojumu sadarbspēju, kas ļaus Latvijas iedzīvotājiem ātrāk saņemt pakalpojumus no citu valstu iestādēm", ir strādājis Ivars Ijabs (Renew Europe/Attīstībai/Par!). Inese Vaidere (ETP/JV) ir sekmējusi tādu noteikumu izstrādi, kas "palīdzēs iedzīvotājiem ietaupīt finanšu un dabas resursus, jo, samazinot atkritumos izmestās pārtikas apjomu par 40%, četru cilvēku mājsaimniecība gadā var ietaupīt ap 400 eiro". Pie nosacījumiem, kas paredz, ka "ikvienā apkaimē jānovieto tvertne nonēsātam vai vairs nevajadzīgam apģērbam un citiem tekstilizstrādājumiem", ir strādājusi Dace Melbārde (ETP/JV).

Ir skaidrs, ka ģeopolitiskā situācija jaunievēlētajiem deputātiem liks koncentrēties uz drošības tēmu. Arī digitālie risinājumi aizvien attīstīsies un būs klātesoši: eiropieši strādās attālināti, izglītosies tālmācībā, saņems pakalpojumus digitāli un iepirksies e-veikalos.

Taču pavērsieni pēc EP vēlēšanām var būt saistīti ar vides tematiku, jo nav zināms, cik intensīvi jaunievēlētie deputāti vēlēsies turpināt Eiropas zaļo kursu. Ir iespējams, ka klimata pārmaiņu mazināšana tiks nostiprināta aizvien jaunos dokumentos un ieviesta aizvien plašāk, bet var gadīties arī tā, ka jaunais EP izvēlēsies gluži citu prioritāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē