Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasarī šādu viedokli atbalstīja 27% respondentu, bet šajā pavasarī jau 43%.

To atklāj pētījumu centra SKDS aptaujas, kuru rezultātus publiskojis SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Šīs aptaujas arī rāda, ka aptuveni viena trešā daļa mūsu sabiedrības uzskata, ka vēlama būtu Latvijas patstāvības nostiprināšana, neļaujoties ne Rietumu, ne Krievijas ietekmei (pirms pieciem gadiem – 37% respondentu, šopavasar – 32%).

To SKDS aptaujāto respondentu, kuri uzskata, ka Latvijai jāorientējas uz sadarbību ar Krieviju, īpatsvars ir sarucis līdz 10%. Būtisks kritums – no 25% līdz 12% – bijis, salīdzinot 2021. gada pavasara datus ar 2022. gada pavasara datiem, kurus jau ietekmēja Krievijas iebrukums Ukrainā 2022. gada 24. februārī.

Tas, ka mūsu sabiedrībā pieaug atbalsts integrācijai ES, varētu būt skaidrojams ar to, ka ģeopolitiskā situācija liek novērtēt to drošību, ko sniedz piederība rietumnieciskām starptautiskajām organizācijām. Vienlaikus iespējams, ka aptaujā iekļauto respondentu vecumu – 18 gadus – sasniegusi paaudze, kura jūtas eiropeiska (kopš bērnības labi pārvalda angļu valodu, daudz laika pavada virtuālajā vidē, kur valstu robežām nav nozīmes, un kopumā atbalsta ES saukļus par zaļu un digitālu pasauli). Līdz ar to ir visai ticams, ka 8. jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās eiropeiskie politiskie spēki bez balsotāju atbalsta nepaliks, it īpaši tad, ja būs pratuši ar potenciālo elektorātu runāt bez augstprātības.

Tas, ka aptuveni trešdaļa respondentu uzskata, ka Latvijai nevajag ļauties ne Rietumu, ne Austrumu ietekmei, savukārt norāda uz to, ka EP vēlēšanās bez atbalsta nepaliks latviski nacionālie politiskie spēki, jo viņu paustajām vērtībām ir stabils piekritēju loks.

Savukārt tas, ka joprojām katrs desmitais respondents raugās Krievijas virzienā, ir visai neiepriecinoši un var būt pat bīstami gan domājot par EP vēlēšanām, gan raugoties plašāk. Tā kā bieži izskan atgādinājums – Kremļa radītā militārā apdraudējuma riski ir zemi, tomēr tos ignorēt nedrīkst, un līdz ar to jāapzinās, ka aiz austrumu robežas Latvijai nav ne draugu, ne uzticamu sadarbības partneru, – var cerēt, ka Krievijas fanu skaits tomēr mazināsies. Taču par to, lai vājinātu visa krieviskā kultivēšanu mūsu sabiedrībā un iedzīvotājus mudinātu koncentrēties uz rietumnieciskām vērtībām, ir jārūpējas arī pie varas esošajiem politiķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē