BALTS PAPĪRS UN LAIKS

Cena
9.39 €
Autors Jāns Kaplinskis
Izdevējs Mansards
Lappušu skaits 390
Svars (kg) 0.570
Izmērs (cm) 19.0 × 14.0 × 2.3

Preces apraksts

Jāns Kaplinskis (Jaan Kaplinski, 1941) sen vairs nav tikai igauņu dzejnieks, rakstnieks, tulkotājs un publicists, jo viņa dzejoļi, romāni, stāsti, esejas un raksti ir labi pazīstami visā Eiropā. Katru gadu viņa darbi tiek izdoti kādā no pasaules valodām.

Vairākas Jāna Kaplinska dzejas un prozas grāmatas ir iznākušas arī Latvijā. Viņš ir saņēmis gan Igaunijas, gan citu valstu prestižākās literārās balvas, bijis izvirzīts Nobela prēmijai.

Atdzejotājs Guntars Godiņš šo apjomīgo izlasi ir sastādījis, izvēloties dzejoļus gandrīz no visām igauņu valodā iznākušajām Jāna Kaplinska dzejas grāmatām, tādējādi ļaujot lasītājam sekot dzejnieka attīstības, pārmaiņu un meklējumu ceļam.

“Dzejnieka pastiprinātā interese par botāniku, matemātiku, astronomiju, folkloristiku, citām zinātnēm un reliģiju ievērojami paplašina dzejas ainavu. Jāna Kaplinska rakstīšanas maniere nedaudz atgādina “stikla pērlīšu spēli” literatūrā, tā ir savdabīga prāta, jūtu un sajūtu improvizācija. Bet atšķirībā no daudziem citiem, viņš pasaules gudrības it kā izlaiž cauri savai uztveres prizmai un noformulē savos vārdos.”
Guntars Godiņš

“Caur dzejnieka pieredzi līdz lasītājam vai klausītājam nonāk īstenība. Ja īstā pasaule ir vairāk viena nekā daudzas, vairāk kopīga nekā atsevišķa, tad dzeja, balstoties uz kopības izjūtu, palīdz cilvēkiem tuvināties.”
Jāns Kaplinskis. Eseja “Kas ir dzeja?”

“Jāns Kaplinskis šajos mūsdienīgajos dzejoļos pārvērtē Eiropu un pārskata vēsturi. Tā ir eleganta, dompilna, nerimtīga, iekšupvērsta un svaiga dzeja. Dzeja par maigu politiku un par mīlestību, kas dažkārt var būt arī biedējoša.”
Gerijs Snaiders (Gary Snyder), amerikāņu dzejnieks, bitņiks
 

***
Balts papīrs un laiks – vienu
es aizpildu pats, otrs aizpildīsies arī bez manis.
Abi tik līdzīgi. Abu priekšā
esmu mazliet godbijīgs un samulsis...
Jāns Kaplinskis

Grāmatas tulkojumu finansējusi Eiropa Komisija programmas “Kultūra” ietvaros, izdošanu līdzfinansējusi Latvijas Republikas Kultūras ministrija.
 

Grāmatas dizains - Zigmunds Lapsa

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Jāns Kaplinskis
Izdevējs: Mansards
Izdošanas gads: 2014
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi