VALMIERAS VECPILSĒTAS AHEOLOĢIJA

Cena
11.25 €
Autors Tatjana Berga
Izdevējs Zinātne
Lappušu skaits 206
Svars (kg) 0.960
Izmērs (cm) 26.6 × 20.4 × 1.8

Preces apraksts

Pēdējos gados ir tapuši vairāki apkopojoši pētījumi Latvijas pilsētu vēsturē, kuros mēģināts sistematizēt informāciju no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Senākiem vēstures posmiem lielākoties ir atvēlēta pavisam neliela daļa no satura. Arheoloģes Tatjanas Bergas grāmata ir viena no retajām, kurā koncentrēta uzmanība tieši uz senākiem pilsētas dzīves notikumiem, kā arī tiem, par kuriem citu avotu liecības ir skopas vai saglabājušās fragmentāri.

Atskaitot pētījumus par seno Rīgu, pagaidām tas ir pirmais līdzīga veida arheoloģisko liecību apkopojums, kas tapis par Livonijas perioda pilsētu Latvijā. Neskatoties uz to, ka Valmiera un vairākas citas Livonijas perioda pilsētas valsts aizsardzībā tika iekļautas jau pagājušajā gadsimtā, to arheoloģiskā izpēte bieži aprobežojusies tikai ar izrakumiem atsevišķos objektos pilskalnos vai viduslaiku pilīs. Pilsētu teritorijā pētījumi lielākoties veikti tikai pēc to aizsardzības zonu noteikšanas 20. gs. 90 gados. 

Tatjana Berga grāmatā apkopojusi savu ilggadējo izrakumu rezultātus, kā arī citu pētnieku veikumu, sadarbojoties ar vairāku nozaru speciālistiem (antropologiem, biologiem, zoologiem u.c.). Izdevumā atrodams plašs uzziņas materiāls par Valmieras pilsētas veidošanās vēsturi, tās iedzīvotājiem, to nodarbošanos, dzīvesveidu, tradīcijām u.tt., un detalizēta arheoloģisko liecību analīze. Darbā plaši izmantoti jaunākie pētījumi Latvijā un ārvalstīs, kas iesaistīti nodaļu satura izklāstā.

Darbs ir loģiski strukturēts, apskatot vairākus pilsētas attīstības posmus un tās iemītnieku dzīves aspektus. Izdevumu papildinās bagātīgs ilustratīvais materiāls.

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Tatjana Berga
Izdevējs: Zinātne
Izdošanas gads: 2018
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi