Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mašīnists – viena no prestižākajām dzelzceļa nozares profesijām(5)

Senāk, lai kļūtu par izcilu lokomotīves vadītāju jeb mašīnistu, vispirms bija jāiemācās pareizi kurināt krāsni, izzināt ikkatru nozīmētā maršruta sliežu ceļa līkumu un uzkalnu, kā arī iemācīties kontrolēt tvaika lokomotīvi. Tikmēr mūsdienās lokomotīves vadītājam ir jābūt apveltītam ar augstu koncentrēšanās spēju un plašām zināšanām gan dzelzceļa tehniskās ekspluatācijas noteikumos, gan lokomotīvju konstrukcijā.

No Fleetwood Mac atlaistais Bakingems sūdz rokgrupu tiesā

Leģendārās britu un amerikāņu rokgrupas Fleetwood Mac bijušais ģitārists un daudzu tās slavenāko hitu autors Lindsijs Bakingems iesūdzējis tiesā bijušos grupas biedrus, kas viņu no Fleetwood Mac atlaiduši, ziņo žurnāls Rolling Stone.

No nulles pārbūvē lokomotīves un rūpējas par vidi © DIENA

Dzelzceļš – tās ir ne tikai sliedes un stacijas, bet tie ir arī vagoni, konteineri, platformas un visdažādākās lokomotīves. Latvijas dzelzceļa saimniecībā pērn bija ap 5700 visdažādāko kravas vagonu un ap 200 lokomotīvju, un tās visas ir jāuztur darba kārtībā.

SIA LDZ ritošā sastāva serviss - Latvija var!(1)

Pa Latvijas sliežu ceļiem ikdienā brauc ap 200 dīzeļlokomotīvju un teju 5 700 dažādu veidu kravas vagonu. Tos visus darba kārtībā uztur, remontē un modernizē SIA LDZ ritošā sastāva serviss.

Kā noregulēts pulksteņa mehānisms

2017. gadā pa dzelzceļa sliedēm katru dienu vidēji tika pārvadāti teju 48 tūkstoši pasažieru un gandrīz 120 tūkstoši tonnu kravu. Tā ir liela atbildība, tādēļ ikviena speciālista darbam ir jābūt nevainojamam, kopā strādājot gluži kā noregulētam pulksteņa mehānismam. Koncernā Latvijas dzelzceļš strādā 446 profesiju pārstāvji - kopā vairāk nekā 10 tūkstoši darbinieku.