Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Piepildās senioru sapņi

Labdarības akcija Eņģeļa pasts… arī vecie cilvēki sapņo! aicina sarūpēt dāvaniņas.

GlužI kā daudzi, arī es ap Ziemassvētku laiku aktīvāk meklēju iespējas palīdzēt tiem, kam šajā dzīvē mazāk paveicies. Arī šogad gribējās izdarīt ko vairāk par ziedojuma pārskaitīšanu kādam labdarības fondam, tāpēc meklēju labu darbu, kurā varētu ieguldīt arī savu laiku, centību un sirsnību. Par Eņģeļa pastu uzzināju sociālajā tīklā Facebook, kad kāda draudzene publicēja aicinājumu piedalīties labdarības projektā, kas viņai sniedzis daudz prieka un sirds siltuma. Palasot vairāk par akciju Eņģeļa pasts… arī vecie cilvēki sapņo!, tā mani uzrunāja, jo piedāvāja iespēju nosūtīt dāvaniņas senioriem pansionātos un aprūpes namos. 

Īsumā projekts darbojas šādi. Mājas lapā www.engelapasts.lv tiek publicēts un regulāri atjaunots saraksts ar senioru vārdiem un lietām, ko katrs no viņiem vēlētos saņemt dāvanā. Ziedotāji izvēlas vienu vai vairākus seniorus, saskaņo izvēli ar projekta koordinatori, tad sagādā lietas, kuras seniors vēlējies, un nosūta tās uz aprūpes namu, kurā sirmgalvis mīt. Pēdējā laikā sarakstā tiek iekļauti arī jaunāki cilvēki ar īpašām vajadzībām, kuri mīt aprūpes centros visā Latvijā un ilgojas pēc dažādām mantām. 

Kopā ar draugu izskatījām publicēto vēlmju sarakstu un ar grūtībām izvēlējāmies divus seniorus – gribējās iepriecināt tik daudzus! Senioru sapnīši ir līdz aizkustinājumam vienkārši – vairums vēlas čības, gardumus, pledu, krūzīti, kalendāru vai citas ikdienišķas lietas. Bija patīkami izvēlēties un pirkt dāvanas, zinot, ka kādam tās būs ļoti vajadzīgas un sagādās daudz prieka. Pakojot dāvaniņas kastē, pievienojām arī apsveikuma kartītes, lai iepriecinātu sirmgalvjus svētkos, – lai gan ziņas saņēmēji mums ir sveši, ceru un ticu, ka viņi saņēma sirsnību, ko centāmies ielikt sūtījumā. 

Viss sākās ar vēstulēm

Labdarības akciju Eņģeļa pasts koordinē biedrības NSUS (No sirds uz sirdi) vadītāja Līga Uzulniece. Kad lūdzu pastāstīt par projekta pirmsākumiem, viņa atklāj, ka Eņģeļa pasts aizsākās kā vēstuļu sūtīšanas akcija. Projekta idejas autore bija ārkārtīgi pārsteigta par milzīgo atsaucību jau pirmajās dienās pēc tā dzimšanas 2016. gada septembrī. Sociālajā tīklā Facebook vien projekta lapu apskatīja 120 tūkstoši cilvēku. L. Uzulniece atklāj: "Es biju gaidījusi, ka daži cilvēki uzrakstīs vienu vai divas vēstulītes, augstākais desmit, bet nevarēju iedomāties, ka projekts piecu dienu laikā sasniegs milzīgu auditoriju un jau drīz uz pansionātiem un aprūpes centriem ceļos milzum daudz vēstulīšu."

2016. gada nogalē un 2017. gada sākumā Latvijas aprūpes centros un pansionātos tika saņemti septiņi tūkstoši vēstuļu, kas priecēja gan pašus vecos ļaudis, gan arī centru darbiniekus. Līga turpina: "Tie bija gan Ziemassvētku apsveikumi, gan vienkāršas un sirsnīgas vēstulītes. Svarīgi, ka tās bija rakstītas ar roku uz vēstuļu papīra un sūtītas pa pastu, kā tas notika agrākos laikos, kad nebija datoru un viedtālruņu." Turklāt vēstulītes sūtīja ne tikai Latvijā dzīvojošie – akcijā piedalījās latvieši no 25 pasaules valstīm! Šī gada martā Līgai ienāca prātā doma, ka vajadzētu sūtīt ko vairāk par vēstulēm, jo cilvēki bieži vaicāja, vai var vēstulītei pievienot kādu mazu dāvaniņu. Tā radās projekts Eņģeļa pasts... arī vecie cilvēki sapņo!, kas guvis lielu atsaucību Latvijā un pasaulē. 

Priekam nevajag daudz

Jaunā projekta ietvaros tika aptaujāti cilvēki aprūpes centros un uzzināti viņu kvēlākie sapnīši. Līga Uzulniece atklāj: "Kad saņēmu sarakstus un ieraudzīju, ka sapnīši ir tik pieticīgi, man bira asaras. Cilvēki vēlējās konfektes, istabas čības, krūzītes, pledus, grāmatas, higiēnas preces, žāvētu gaļiņu, augļus krustvārdu mīklu žurnālus, saulesbrilles, radio, glezniņas, sienas pulksteņus, vitamīnus, vilnas zeķes, krāsainos zīmuļus. Savukārt vienojoties ar centru pārstāvjiem par gulošajiem cilvēkiem un cilvēkiem ar ļoti īpašām vajadzībām, nolēmām, ka viņiem ļoti nepieciešami pledi, mīkstās mantiņas, spilveni ar skaistām spilvendrānām, gardumi. Būtisks nosacījums ir tas, lai saņemtais sapnītis ir konkrētā cilvēka īpašums, nevis koplietošanas manta. Tas šiem cilvēkiem ir ļoti nozīmīgi."

Projektā pašlaik piedalās vairāk nekā 1600 cilvēku 40 aprūpes centros. Apjomīgo projektu Līga Uzulniece administrē pati, daudz laika veltot dāvaniņu rezervācijai, 
apkopošanai, kā arī sarunām ar dalībniekiem un aprūpes centriem. Viņa stāsta: "Ir tik patīkami dzirdēt, ka sapnītis ir saņemts un seniors ir aizkustināts un pateicīgs. To sajūtu nevar aprakstīt un izstāstīt, to var izjust tikai klātienē. Tāpēc projekta laikā esmu aicinājusi ziedotājus jeb eņģeļus doties pašiem uz aprūpes centriem un iepriecināt cilvēkus klātienē. Ļoti daudzi cilvēki to arī izdarīja un bija gandarīti par padarīto labo darbiņu."

Biedrība NSUS nodarbojas arī ar citiem labdarības projektiem, piemēram, organizē dažādus labdarības pasākumus gan veselības veicināšanai, gan jaunu zināšanu ieguvei, svētku pasākumus, kā arī iegādājas dāvanas par saziedoto naudu, piesaista dāvanām dažādus rokdarbu meistarus, organizē apģērbu un citu priekšmetu ziedošanu. Ar visiem biedrības projektiem var iepazīties NSUS mājaslapā ww.nsus.lv. 

Dalīts prieks – dubultprieks

Lai arī Ziemassvētki jau gandrīz klāt un šajā baltajā laikā jo īpaši gribas iepriecināt līdzcilvēkus, Līga Uzulniece atgādina – labajiem darbiem nav svētku dienu un sezonas, nav jāgaida īpašs uzaicinājums vai atgādinājums. Labie darbi ir jādara, kad vien tas iespējams un no sirds. Eņģeļa pasta koordinatore pastāsta, ka projekta laikā mazmazmeitiņa ir atradusi savu vecvecmāmiņu, ir izveidojušās vairākas vēstuļu draudzības un arī aprūpes centru personāls ir piedzīvojis brīnumainus un emocionālus brīžus. Līga Uzulniece ir pārliecināta: "Kopīgiem spēkiem ir radītas pozitīvas emocijas visiem – gan ziedotājiem, gan sapnīšu saņēmējiem. Vecie ļaudis ir sajutušies mīlēti, cienīti, novērtēti un pateicīgi, ka viņus atceras pilnīgi sveši cilvēki no visas pasaules."

Projekta gaišo spēku ilustrē citāts no kādas dāvaniņas saņēmējas seniores Vinetas pateicības vēstules, kas adresēta dāvaniņas sūtītājai: "Tu esi pārspējusi manus vēlējumus, jo Tava sirds ir tik dāsna un labestīga! Katru Tevis sarūpēto lietu apskatu ar pateicību, jo viss atsūtītais runā. Nezinu par Tevi vēl gandrīz nekā, bet par Tevi runā visas dažādās lietas – no ziemeļbrieža skulptūriņas līdz pledam, no ziedu kalendāra līdz vāzei. Paldies Jums (Tev)!"

 

Top komentāri

Dzintra
D
Man ir 70.gadi/2.inv.gr.invalīde, tagad insults, guļu savā istabiņā viena, kaimiņiene man palīdz cik nu tas ir iespējams. Guļot ar runas traucējumiem un domāju kādu milzīgu kļūdu audzinot meitu Sanitu esmu pielaidusi. Ja, zinātu? Guļot insultu nodaļā Gaiļezerā intensīvajā palātā pamesta, bez piederīgajiem, bija ļoti sāpīgi! Tagad guļot uz gultas, arī sapņoju, enģelīši atsūtiet ciesirdīgo 47.g. veco meitiņu, mēs neesam tikušies jau 18.gadu. Sanita dzīvo Salacgrīvā, es Rīgā! Ļoti gaidu un sapņoju, ka kāds enģelis man radīs brīnumu! Lielākā dāvana ir satikt meitiņu, pirms aizeju..........
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Par sirdi un asarām... Rīgas barikādēs ''Zviedru'' vārtiem bija atvesta pārāk gara malka...gājām meklēt blakus tajā trīs stāvu mājā divrocīgo zāģi...jau pirmās durvis mums atvēra vecs,vecs onkulītis...jā viņam tāds zāģis esot un viņš labprāt mums to došot - bet ar vienu noteikumu ,ka mēs arī viņam ļaušot priekš mums drusku pazāģēt ...! Atļāvām..,.skatos ka onkulitim zāģējot birst asaras... prasu>vai slikti palika ? Nē asaras esot no lielā prieka !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits