Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Amerikas ķirbju trakums

Ja jums gadās atbraukt uz Ziemeļameriku rudenī, var likties, ka oranžie briesmoņi ir sākuši iekarot šo pasaules galu. Šīs būtnes gaida uz māju soliņiem, lūr ārā pa logiem, čupojas veikalos, ir iemitinājušās kafejnīcās, birojos un valsts iestādēs. Vairākām pat ir sejas ar asiem zobiem un tukšām acīm, kas naktī spīd ar ugunīgām gaismām.

Bet, mīļie draugi, nebaidieties, tie taču ir vienkārši ķirbji!**Salasi pats!**Vairāk nekā visi citi dārza "produkti" ķirbis amerikāņiem un kanādiešiem saistās ar lauku ražīgumu un 31.oktobra Helovīna svētkiem, kas cēlušies no seno ķeltu reliģiskajiem rituāliem. Oktobra beigas ir laiks starp rudeni un ziemu, starp pārticību un trūkumu, starp dzīvību un nāvi. Ķelti ticēja, ka šajā laikā uz zemes virsas varētu atgriezties mirušie. Lai aizbaidītu garus, viņi dedzināja ugunskurus un valkāja maskas, un gariem piedāvāja ēdienu, lai tie nenāk iekšā mājā.Arī manā Kanādā pavadītajā bērnībā ik gadu oktobra beigās mēs ar ģimeni un draugiem sanācām kopā, lai izgrebtu ķirbjiem atbaidošas sejas un novietotu tos visās iespējamās vietās ar svecītēm iekšā. Kaut gan ķirbja dzimtene ir Amerikas kontinents, šī dārzeņa izmantošana iepriekšminētajiem nolūkiem esot ieviesusies tikai XIX gadsimta sākumā ASV, kur lielā skaitā iebrauca īru imigranti, ņemot līdzi savas tradīcijas.Amerikā šajā gadā laikā patiešām ķirbji ir visur. Var, protams, pēc tiem doties uz veikaliem, zemnieku tirdziņiem, bet vēl jautrāk ir pašam braukt uz laukiem izvēlēties savu oranžo milzeni. Daudzās vietās ceļmalā stāv plakāti ar robusti zīmētu ķirbi un ar gramatiski nepareizu frāzi U Pick/"Salasi pats". Bulta norāda lauku saimniecības virzienā. Ja laimējas, kādā laukā vai ciemata gadatirgū var sastapt īstu milzeni - ķirbi, kas var sasniegt pat žigulīša lielumu!Lai iegūtu divus ķirbjus, kas tagad ir pārņēmuši mūsu dzīvokļa balkonu, devāmies uz Rock Hill Orchard fermu Mērilendas štata vidū, stundas brauciena attālumā uz ziemeļiem no Vašingtonas. Šeit bija ieradušās arī vairākas citas ģimenes. Bērni skrēja pa laukiem, meklējot ideālāko ķirbi savam Helovīnam, un vecāki ar fotoaparātu lika viņiem pozēt pie lielākajiem eksemplāriem, lai iemūžinātu šo jauko pēcpusdienu.

Veikali pilni

Ķirbju tradīcijas Ziemeļamerikā nebeidzas tikai ar izgrebtām laternām. Šis dārzenis visā rudens sezonā ir ieviesies restorānu ēdienkartēs un veikalu piedāvājumā. Latvijā to vairāk izmanto zupās, sulās, marinētos salātos, savukārt Ziemeļamerikā ķirbjus visbiežāk lieto saldinātos izstrādājumos: kūkās, pīrāgos, džemā, mafinos.

Amerikāņu Pateicības diena novembra beigās būtu absolūti neiedomājama bez ķirbju pīrāga ar izteiktu muskatrieksta garšu. Ģimenes receptes tiek nodotas no vienas paaudzes otrai. Bet gadās arī negaidītas kombinācijas. Vai esat kādreiz nogaršojuši ķirbju sviestu (tas ir viens no maniem mīļākajiem rudens produktiem) vai ķirbju krēmsieru? Tos varat uzsmērēt ķirbju maizei. Ķirbju pīrāgus jau labu laiku pirms Pateicības dienas var nopirkt pilnīgi visur. Populārā virtuļu kafejnīca Dunkin Donuts, arī Starbucks veikaliņi piedāvā ne tikai ķirbju virtuļus, kūciņas, maizītes, mafinus un šokolādītes, bet pat kafiju un tēju ar ķirbju garšu. Mūsu iecienītie Trader Joes veikali, kur pārdod tikai organiskos ražojumus, ar ķirbjiem pat pārcenšas: ķirbju cepumi, konfektes, ravioli, pankūkas, vafeles, sulas, jogurti…


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko