Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dieva vārds, izšūts krustdūrienos

Arefjevu ģimenes viesistabā vienu sienu klāj ikonas zeltītos rāmjos aiz gaismu neatstarojošiem stikliem. Tikai ielūkojoties tuvāk, redzams, ka tās nav gleznas. Ikonas izšūtas krustdūrienā. Mājasmāte Eļa Arefjeva (67) priecīga, ka pensijas gados pilnīgi negaidīti atgriezusies pie bērnības gadu aizraušanās.

Pavērsiens dzīvē

Eļa norāda uz trim izšuvumiem, kurus darinājusi vairāk nekā pirms piecdesmit gadiem: «Ne manā jaunībā kādi diegi bija, ne pamatne izšūšanai. No balta palaga vilku laukā diegus, veidojot rūtiņas izšūšanai, sadabūju krāsainus diegus. Kaut šķūnītī gulējuši, bet, rau, kā saglabājušies!»

Vīram Nikolajam sievas izšuvumi ļoti patika. Eļa atceras: «Kad tuvojās Nikolaja 60. dzimšanas diena, nolēmu viņam darināt pārsteigumu. Krustdūrienā izšuvu Nikolaja Brīnumdarītāja ikonu. Tas bija pirms trim gadiem. Tagad esmu izšuvusi ap trim desmitiem dažādu krievu pareizticīgās baznīcas svēto portretus.»

Eļas bērnība aizvadīta pie vecmāmiņas nelielā Baltkrievijas sādžā. Meitenes māte nomira, kad meitai vēl nebija pusotra gada. 1955. gadā Eļa ar draudzenēm ieradās Latvijā, strādāja dažādus darbus. Ar Nikolaju Eļa iepazinās Rīgā, kaut Baltkrievijā viņu dzimtas dzīvojušas blakus sādžās, tikai septiņus kilometrus viena no otras. Arefjevi apprecējās 1973. gadā. Viņiem piedzima meita un dēls, jau izauguši mazbērni. Eļa ar izšūšanu nebija nodarbojusies kopš jaunības un apgalvo, ka ar jauno vaļasprieku viņas dzīvē noticis liels pavērsiens.

Dialogā ar ikonu

Eļa nav bieža baznīcā gājēja, taču apzinoties, ka ir kāds spēks, kas valda pār mums visiem. Tagad Eļa apmeklē dievkalpojumus jaunuzceltajā Purvciema katoļu baznīcā, kur tie katru svētdienu pusdeviņos no rīta notiek poļu valodā. Tā viņai joprojām ir sirds valoda. Kāpēc sākusi izšūt pareizticīgo svētbildes? «Tās mani uzrunāja, kad pareizticīgo katedrālē kristījām mazmeitiņu.»

Rokdarbniece strādā viesistabā. Aiz muguras pie sienām karājas izšūtās svētbildes, priekšā sekcijā deg lampiņa pie Vladimiras Dievmātes ikonas. Tā ir vairāk nekā 300 gadu veca un Nikolajam tikusi mantojumā no vecvecvecmāmiņas. Izšuvēja paņem rokās darba pamatni kanvu, adatu un diegu: «Izšuju astoņas, pat desmit stundas dienā, bet darbs man ir zāles pret stresu. Pareizticīgo garīdznieki teica, ka mans darbs ir Dieva svētīts, un es to jūtu.»

Cik krustdūrienu ikonā?

Eļa liek man pašai skaitīt - 200 rūtiņu pa vertikāli reiz 150 rūtiņu pa horizontāli. Sareizinu galvā - iznāk trīsdesmit tūkstoš ligzdiņu, vēl šis skaitlis jāpareizina ar četri, jo katru ligzdiņu veido četri dūrieni! Neticami, bet katras ikonas radīšanai izdarīti 120 000 dūrienu ar adatu un diegu! Ligzdiņas ir tik sīkas, ka man tās grūti saskatīt. Vai darbs nebojā acis?

«Redze man no bērnības nav īsti laba. Nesen vaicāju ārstam, vai drīkstu izšūt, un viņš atbildēja, ka drīkstot, ja acis neasaro. Pareizticīgo baznīcas garīdznieks arī man ieteica turpināt darbu, Dievs palīdzēšot. Tā es strādāju, un acis nav zaudējušas gaišumu.»

Eļa skaidro, ka viņa jau iesitusi roku un tagad vienu ikonu izšujot divu mēnešu laikā. Izejmateriālus - tehnisko zīmējumu, kas ir ikonas kopija, kanvu, diegus un adatas - rokdarbniece pērk nelielā veikaliņā Matīsa ielā pie bijušās Bērnu pasaules. Tehniskajā zīmējumā ierādīts visu rūtiņu skaits un atšifrēts attiecīgās rūtiņas krāsas numurs. Lai nesamocītu acis, Eļa tehnisko zīmējumu palielina. No citiem izšuvējiem krustdūrienā Eļu atšķir tas, ka viņa kanvu neuzvelk uz rāmja, bet darba laikā brīvi tur rokā. Viņai tā esot ērtāk strādāt. Vēl viena nianse - parasti izšuvējas strādājot ar piecdesmit adatām, un katrā no tām ievērts citas krāsas diegs: «Izšujot ar tādu metodi, kanvas otrā pusē veidojas diegu bārda. Es izmantoju vienu adatu, katru reizi ieverot tajā vienas krāsas diegu un izšujot atbilstošu krāsas laukumu. Tad ņemu nākamo diegu utt., tāpēc izšuvuma otra puse ir glīta un gluda.»

Divas izstādes

Divas Eļas Arefjevas radīto ikonu izstādes notikušas Rīgā galerijā Nellija. Toreiz svētbildes augstu novērtēja atklāšanā klātesošais Daugavpils Pareizticīgo baznīcas prāvests. Izšuvēja saņēma Goda rakstu par rūpīgo darbu un ikonu augsto māksliniecisko kvalitāti. Top jauni mākslas darbi.

Paši Jaunavas Marijas ikonu nosaukumi skaidri izsaka ar to saistītās cerības, piemēram, Dievmāte Atbrīvotāja, Ātrā Palīdze, Ciešanu, Dzīvību Nesošais Avots, Dziedinātāja, Visu Noskumušo Iepriecinātāja u. tml. Eļa ķērusies pie Dievmātes ikonu galerijas izšūšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko