Savukārt rudenīgā burkānu biezzupa, ko gatavo Kanādas vēstnieka Latvijā Skota Heteringtona dēls Vards, no citām biezzupām atšķiras ar vieglumu, ko piešķir pievienotie rīsi un 15% skābais (nevis treknais saldais) krējums.
Krāsnī ceptie čili kartupeļi ir žurnāla Dienas Ēdieni autora Jāņa Kaira recepte un arī ļoti laba uzkoda tāpat vien vai pie alus. Čili pulveri katrs pievieno pēc garšas, tāpēc konkrēts daudzums receptē netiek minēts.
Krāsnī cepti čili kartupeļi
Sastāvdaļas 3 porcijām: 600 g palielu kartupeļu, 3 ēd. k.
olīveļļas, pēc garšas - pipari, sāls, čili pulveris, rozmarīns.
Jogurta ķiplokmērcei ar zaļumiem: 150 g jogurta bez piedevām, 50 g
vieglas salātu majonēzes, 1 ēd. k. baltā balzametiķa, šķipsniņa
cukura, sāls, svaigi malti melnie pipari, 1-2 ķiplokdaiviņas,
dilles
1. Kartupeļus nomazgā un gareniski sagriež aptuveni
centimetru plānās šķēlēs (mizot nevajag).
2. Dziļā šķīvī samaisa
trīs ēdamkarotes olīveļļas ar sāli, pipariem, čili pulveri un
rozmarīnu. Šajā maisījumā apmērcē kartupeļu šķēles un liek uz
cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep līdz 200 grādiem
sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūšu - ja nepieciešams, apgriež
šķēles uz otru pusi un vēl minūtes 10 pacep.
3. Kamēr kartupeļi
cepas, pagatavo jogurta mērci: jogurtu samaisa ar majonēzi,
balzametiķi, smalki sakapātām dillēm (var ar lociņiem), sāli,
pipariem, pievieno arī caur spiedi izspiestu ķiplokdaiviņu. Būs
garšīgāk, ja mērcei ļaus mazliet ievilkties. Pasniedz atdzesētu ar
siltām kartupeļu šķēlēm.
Burkānu biezzupa
Sastāvdaļas 6 porcijām: 4 nevārīti gabaliņos sagriezti burkāni,
1 vidēji liels sagriezts sīpols, 1 selerijas kāts ar visām lapām,
360 ml vistas buljona, 1 tējk. sāls, kārtīga šķipsna dažādu piparu
maisījuma, 120 ml novārītu rīsu, 160 ml skābā krējuma, 1 ēd. k.
kļavu sīrupa (var aizvietot ar cukura sīrupu)
1. Burkānus,
sīpolu, seleriju un pusi buljona liek dziļā pannā. Uzvāra, tad
samazina uguni un dārzeņus sautē kādas 15 minūtes.
2. Izsautētos
dārzeņus kopā ar buljonu lej blenderī, pievieno sāli, piparus un
rīsus, sablendē.
3. Pielej atlikušo buljonu, pievieno krējumu un
vēlreiz sablendē.
4. Pasniedz karstu (var arī atdzisušu).
Biešu, ķirbju un ābolu sacepums
Sastāvdaļas 2-4 porcijām: 200 g ķirbja ar blīvi oranžu vai
spilgti dzeltenu mīkstumu, 50 g selerijas saknes, 1 saldskābs
ābols, 100 g svaigu biešu, 100 g valriekstu, 2-3 ēd. k. rozīņu, 1
ēd. k. svaigi spiestas apelsīnu sulas, pa 1/4 tējk. rīvēta
muskatrieksta, malta kanēļa, kardamona, sāls, 300-350 ml saldā
(35%) krējuma.
1. Dārzeņus un ābolu nomizo, sagriež (vai sarīvē
uz speciālās rīves) smalkos salmiņos.
2. Ābolu un seleriju
sajauc ar apelsīnu sulu, lai neapbrūnē.
3. Visu sajauc ar
riekstiem, rozīnēm, pusi saldā krējuma.
4. Liek veidnē, pārlej
pārējo krējumu.
5. Cep līdz 180-220 grādiem sakarsētā
cepeškrāsnī 25-30 minūtes.