Pavāru kluba šefs Jānis Šiliniks piedāvā kārtīgu ingvera tēju, kuru iesaka papildināt ar īstām ziemas garšvielām - kardamonu, koriandru, krustnagliņām.
Ladig's Cafe saimnieks Ingmārs Ladigs piedāvā salātus no lētiem un ikdienišķiem sezonas dārzeņiem. Mani pārsteidza iemarinētās selerijas garša - viegli nojaušama. Varētu garšot tiem, kam parasti selerija negaršo. Arī jogurta mērce ar ingveru, piparmētru un ķirbju eļļu bija neparasta.
Bet desertā - pavisam vienkārša un pat darbdienas vakaros ātri uzcepama ābolu kūka, kuru pēc vēlēšanās var papildināt ar auzu pārslām, riekstiem, saldētām ogām.
Seleriju, pupiņu un pastinaka salāti
4 personām vajadzēs: 100 g seleriju sakņu, 100 g dzērveņu, 150 g
balto pupiņu, 200 g pastinaka, 0,5 l piena, 2 ēd. k. eļļas, 2
buntītes pētersīļu, 2 ēd. k. eļļas, selerijas marinādei - sāls,
cukurs, etiķis marinādei 5:15:15. Mērcei: 200 g Lakto vai cita
bezpiedevu jogurta, 5 g ingvera, 2 daiviņas ķiploka, 1 ēd. k.
ķirbju eļļas, 1 ēd. k. sasmalcinātu piparmētru
1. Selerijas
sakni nomazgā un nomizo, sagriež plānās šķēlēs.
2. 0,5 l ūdens
uzvāra dzērvenes (labāk jau samaltas), pievieno sāli, cukuru un
etiķi.
3. Sagriezto seleriju sakni liek vārošā marinādē, pavāra
4 minūtes, katliņu noņem no plīts un atstāj, lai marināde ievelkas
selerijā. (Šādi, pārliekot uzglabāšanas traukā, seleriju var glabāt
ledusskapī 3-4 dienas).
4. Pupiņas iepriekš nakti atstāj
izmērcēties. Otrā dienā liek vārīties, pievienojot garšvielas un
garšsaknes (mazliet sāls, sīpolu, ķiploku, lauru lapu utt.) Pupiņas
vāra, līdz mīkstas, atdzesē.
5. Pastinaka sakni nomazgā, notīra
un liek pienā vārīties. Vāra lēnām apmēram 40 minūšu, līdz sakne
mīksta, pievieno nedaudz garšvielu, atdzesē un sagriež
gabaliņos.
6. Gatavo mērci. Ingveru sarīvē uz smalkas rīvītes,
sasmalcina ķiploku, pievieno lakto un iemaisa ķirbja eļļu.
7. Uz
šķīvja kārto sagatavotos dārzeņus, pārlej mērci. Dekorē ar zaļumiem
vai sēklu dīgstiem.
Ātrā ābolkūka
2 personām vajadzēs: 5 normālus ābolus (vislabāk skābenos,
piemēram, antonovkas), 100 g miltu, 100 g cukura, 100 g auksta
sviesta
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 °C. Nomizo ābolus,
izgriež serdes un sagriež tos paplānās šķēlēs. Liek karstumizturīgā
traukā, ja vēlas, pārkaisa ar papildu cukuru vai pārlej ar sīrupu.
Āboliem var pievienot arī saldētas ogas, ievārījumus.
2. Lielā
bļodā sajauc miltus (ja vēlas, pievieno kanēli).
2. Sviestu
griež gabaliņos un ar rokām ieberzē miltos, kamēr sanāk rīvmaizes
konsistence.
3. Ieber cukuru un vēlreiz izberzē visu masu.
4. Ber pāri āboliem vienmērīgā slānī un cep cepeškrāsnī 30- 35
minūtes, kamēr āboli mīksti un virsa zeltaini brūna.
5.
Pasniedz ar saldējumu, putukrējumu vai vārīto krēmu.
Ingvera tēja
1 krūzei stipras tējas
vajadzēs: 1 tējk. sasmalcinātas
ingvera saknes, ūdeni, citrusaugļu sulu, medu, kanēli u. c. ziemas
garšvielas
1. Ingvera sakni notīra.
2. Sagriež smalkos
salmiņos.
3. Pārlej ar verdošu ūdeni.
4. Pēc vēlēšanās
pievieno jebkādu citrusaugļu sulu (laima, citrona, apelsīna,
greipfrūta) vai to šķēlītes. Var pievienot arī kanēli,
krustnagliņas, koriandru, kardamonu vai piparmētras.
5. Medu
tējai vajadzētu pievienot tikai tad, kad tā nedaudz atdzisusi, jo
augstā temperatūrā medus zaudē savas labās īpašības.
6. Šāda
tēja lieliski noderēs arī nākamajā rītā pēc ballītes, jo ingveram
piemīt tonizējošas īpašības.
Tādēļ šādu tēju nebūtu vēlams
dzert vakarā pirms gulētiešanas.