Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Ziemas ēdieni ar ingvera, citrusaugļu un piparmētras aromātu

 Lai arī janvāris šogad ir brīnišķīgi silts (nepiekrītu nevienam, kurš ilgojas sniega; es, piemēram, uz sava dzīvokļa lodžijas joprojām kopju un laistu ziedošas pelargonijas), gribi vai negribi, tas tomēr ir ziemas mēnesis. Tādēļ jāēd sezonai atbilstoši dārzeņi un jādzer ziemīgas tējas.

Pavāru kluba šefs Jānis Šiliniks piedāvā kārtīgu ingvera tēju, kuru iesaka papildināt ar īstām ziemas garšvielām - kardamonu, koriandru, krustnagliņām.

Ladig's Cafe saimnieks Ingmārs Ladigs piedāvā salātus no lētiem un ikdienišķiem sezonas dārzeņiem. Mani pārsteidza iemarinētās selerijas garša - viegli nojaušama. Varētu garšot tiem, kam parasti selerija negaršo. Arī jogurta mērce ar ingveru, piparmētru un ķirbju eļļu bija neparasta.

Bet desertā - pavisam vienkārša un pat darbdienas vakaros ātri uzcepama ābolu kūka, kuru pēc vēlēšanās var papildināt ar auzu pārslām, riekstiem, saldētām ogām.

Seleriju, pupiņu un pastinaka salāti

4 personām vajadzēs: 100 g seleriju sakņu, 100 g dzērveņu, 150 g balto pupiņu, 200 g pastinaka, 0,5 l piena, 2 ēd. k. eļļas, 2 buntītes pētersīļu, 2 ēd. k. eļļas, selerijas marinādei - sāls, cukurs, etiķis marinādei 5:15:15. Mērcei: 200 g Lakto vai cita bezpiedevu jogurta, 5 g ingvera, 2 daiviņas ķiploka, 1 ēd. k. ķirbju eļļas, 1 ēd. k. sasmalcinātu piparmētru
1. Selerijas sakni nomazgā un nomizo, sagriež plānās šķēlēs.
2. 0,5 l ūdens uzvāra dzērvenes (labāk jau samaltas), pievieno sāli, cukuru un etiķi.
3. Sagriezto seleriju sakni liek vārošā marinādē, pavāra 4 minūtes, katliņu noņem no plīts un atstāj, lai marināde ievelkas selerijā. (Šādi, pārliekot uzglabāšanas traukā, seleriju var glabāt ledusskapī 3-4 dienas).
4. Pupiņas iepriekš nakti atstāj izmērcēties. Otrā dienā liek vārīties, pievienojot garšvielas un garšsaknes (mazliet sāls, sīpolu, ķiploku, lauru lapu utt.) Pupiņas vāra, līdz mīkstas, atdzesē.
5. Pastinaka sakni nomazgā, notīra un liek pienā vārīties. Vāra lēnām apmēram 40 minūšu, līdz sakne mīksta, pievieno nedaudz garšvielu, atdzesē un sagriež gabaliņos.
6. Gatavo mērci. Ingveru sarīvē uz smalkas rīvītes, sasmalcina ķiploku, pievieno lakto un iemaisa ķirbja eļļu.
7. Uz šķīvja kārto sagatavotos dārzeņus, pārlej mērci. Dekorē ar zaļumiem vai sēklu dīgstiem.

Ātrā ābolkūka

2 personām vajadzēs: 5 normālus ābolus (vislabāk skābenos, piemēram, antonovkas), 100 g miltu, 100 g cukura, 100 g auksta sviesta
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 °C. Nomizo ābolus, izgriež serdes un sagriež tos paplānās šķēlēs. Liek karstumizturīgā traukā, ja vēlas, pārkaisa ar papildu cukuru vai pārlej ar sīrupu. Āboliem var pievienot arī saldētas ogas, ievārījumus.
2. Lielā bļodā sajauc miltus (ja vēlas, pievieno kanēli).
2. Sviestu griež gabaliņos un ar rokām ieberzē miltos, kamēr sanāk rīvmaizes konsistence.
3. Ieber cukuru un vēlreiz izberzē visu masu.
4. Ber pāri āboliem vienmērīgā slānī un cep cepeškrāsnī 30- 35 minūtes, kamēr āboli mīksti un virsa zeltaini brūna.
5. Pasniedz ar saldējumu, putukrējumu vai vārīto krēmu.

Ingvera tēja

1 krūzei stipras tējas
vajadzēs: 1 tējk. sasmalcinātas ingvera saknes, ūdeni, citrusaugļu sulu, medu, kanēli u. c. ziemas garšvielas
1. Ingvera sakni notīra.
2. Sagriež smalkos salmiņos.
3. Pārlej ar verdošu ūdeni.
4. Pēc vēlēšanās pievieno jebkādu citrusaugļu sulu (laima, citrona, apelsīna, greipfrūta) vai to šķēlītes. Var pievienot arī kanēli, krustnagliņas, koriandru, kardamonu vai piparmētras.
5. Medu tējai vajadzētu pievienot tikai tad, kad tā nedaudz atdzisusi, jo augstā temperatūrā medus zaudē savas labās īpašības.
6. Šāda tēja lieliski noderēs arī nākamajā rītā pēc ballītes, jo ingveram piemīt tonizējošas īpašības.
Tādēļ šādu tēju nebūtu vēlams dzert vakarā pirms gulētiešanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko