Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laikmetīgās mākslas izstāde Atmiņu jūra

Izstāde Atmiņu jūra pievērš uzmanību Baltijas jūras piesārņojumam. Tas ir starpdisciplinārs, līdzībās balstīts smeldzīgs un skaudrs vēstījums par cilvēka un jūras trauslo dzīvību, par it kā naivajām un banālajām vērtībām, kuras izsveramas, tikai saskaroties ar mūžības elpu. Tas ir absurdā un sirreālismā bāzēts stāsts par mīlestību, kas liek apjaust, cik ļoti esam saistīti – cilvēki, daba, jūra.

Izstāde bija iecerēta jau pirms gada un, izrādās, sasaucās ar šī gada Venēcijas biennāles Zelta lauvas ieguvēju Lietuvas paviljona ekspozīciju. Šis, pēc formas, ir savādāks stāsts, bet tāpat kā lietuviešu opera, brīdina par dabas katastrofu tuvošanos. Silto smilšu bezgalīgās pludmales, pelde jūrā, bērnu čalas un bezrūpīgas brīvdienas ļauj aizmirst visas problēmas. Kaut kur tālu skan uzmācīgie un garlaicīgie zinātnieku brīdinājumi par jūras piesārņojumu. Mūsu pludmales taču ir tīras! Bet vai jūs zinājāt, ka Baltijas jūrā 70 tūkstošu kvadrātkilometru platībā izveidojušās mirušās zonas, kurās iet bojā visa dzīvā radība? Vai zinājāt, ka eitrofikācijas procesus paātrina cilvēku radītais piesārņojums, kuru rada cilvēku darbības, kuru rezultātā  jūrā nonāk slāpeklis, fosfors – kaitīgo veļas pulveru izmantošana, pārmērīga gaļas ēšana, kā arī nevajadzīga antibiotiku lietošana, u.c. Vai zinājāt, ka Baltijas jūrā zilaļģes, tām labvēlīgos apstākļos, var savairoties divās nedēļās un jūrā peldēties vairs nedrīkstēs? Izstāde netieši mudina aizdomāties, ko katrs no mums var darīt, lai mazinātu dabas katastrofu tuvošanos.

Evas Saukānes videoinstalācija, kurā izmantoti Aivara Vegnera 90. gadu amatiervideo, kā arī fragmenti un mūzika no Reiņa Sējāna baleta Vārna (2016) ar Elzu Leimani galvenajā lomā, vienlaicīgi norisinās uz vairākiem dažādu izmēru ekrāniem, sajaucot pagātni, tagadni un nerealizēto nākotni. Izstādē skatāmi Kristīnes Abikas objekti, kas radīti no jūras izskalotām lietām. Izstādes tekstu autore un kuratore Inga Bunkše. 

Dalībnieki: Projekta idejas autore un kuratore ir mākslas zinātniece Inga Bunkše, vairāku grāmatu, publikāciju autore un izstāžu kuratore, mākslas žurnāla Studija galvenā redaktore. Ieguvusi  Latvijas Arhitektūras Gada balvu 2014, balvu Kilograms kultūras 2017 kā kuratore u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Jūrmalas pilsētas muzejs, Tirgoņu iela 29

Kad?

17. jūlijs, 2019 – 1. septembris, 2019

T.–Sv. 10–18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja