Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lekcija Veģetārisms, māksla un bohēma leģendārajā Rīgas kafejnīcā Sukubs

Īsajā Latvijas Brīvības cīņu atelpas brīdī, 1919. gada jūlijā, Rīgā, Pauluči ielā 21 tika atklāta jauna kafejnīca «Sukubs», kas kļuva par vienu no leģendārākajām Rīgas bohēmas vietām. Tās nosaukums atvasināts no divu 20. gadsimta sākuma avangarda mākslas virzienu – supremātisma un kubisma – apzīmējumiem, kuru iezīmes ienāca arī «Sukuba» interjera noformējumā, jo tās sienas bija kā milzīgas gleznas, ko radījuši seši jaunie latviešu modernisti.

Šeit aizrautīgi un dedzīgi tika diskutēts par mākslu, politiku un dažādiem kultūras jautājumiem, nemierīgu jaunekļu galvās dzima idejas jauniem mākslas darbiem, dzejoļiem vai feļetoniem, un turpat blakus labāko aprindu jaunkundzes rūpīgās saimnieces Natālijas Sutas vadītajos kursos apguva veģetāro ēdienu pagatavošanas smalkumus, ko nobaudīt varēja arī «Sukuba» viesi.Šodien «Sukubs» ar savām apgleznotajām sienām, radošo vidi un veģetārismu popularizējošo virtuvi ir kļuvis par intriģējošu un Latvijas kultūrai nozīmīgu leģendu. Tūlīt pēc kara trimdas latvieši savos atmiņu tēlojumos ar lepnumu atcerējās tur redzēto un piedzīvoto, bet kafejnīcas darbības laikā tajā notiekošais nereti izpelnījās nosodījumu, atsevišķās bargākās kritikās no tā nosaukuma pat atvasinot modernās mākslas un literatūras apzīmējumu «sukubisms». Šajā lekcijā apmeklētāji varēs iepazīt tuvāk šo leģendāro 20. gadsimta 20. gadu bohēmas vietu.Lekcijas apmeklējumam vēlams pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Lekcijas apmeklētājiem būs iespēja apskatīt arī muzeja pastāvīgo ekspozīciju un aktuālo izstādi. Dalības maksa - ieejas biļete muzejā (Ls 1,50 pieaugušajiem, Ls 0,50 skolēniem, studentiem, pensionāriem).Mākslas zinātnieces Mag. art. Baibas Vanagas lekcija notiek saistībā ar izstādi «Sukubs – notikums latviešu glezniecībā un kafejniecībā», kura Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā skatāma līdz 2013. gada 6. janvārimIzstāde ir mēģinājums atgādināt par šo unikālo vēsturisko parādību, rādot mākslas darbus, fotogrāfijas, atsevišķus priekšmetus un dažādus dokumentālus materiālus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma un citām kolekcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja