Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Žaņa Lipkes stūrmanis

Aktrise Ilze Blauberga par savas varones drosmi, Izabellas Ipēras mācību un oficiantes lomu

Par režisora Dāvja Sīmaņa otrās pilnmetrāžas spēlfilmas Tēvs Nakts lielāko atklājumu ir kļuvusi aktrise Ilze Blauberga, kura ir saņēmusi Latvijas kino balvas Lielais Kristaps nomināciju kategorijā Labākā aktrise otrā plāna lomā par galvenā varoņa Žaņa Lipkes sievas Johannas atveidojumu. Šai lomai Ilzi Blaubergu ir ieteikusi režisore un pedagoģe Māra Liniņa, ar kuru viņas ceļi ir krustojušies dažādos krievu filmu projektos. "Ja ir krievu filmu projekts, es zinu, ka mani paņems – kaut vai trešā plāna lomā pusuzšūtā suņa kostīmā, taču paņems, bet latviešu filmu projektos līdz šim man nebija veicies," sarunā ar KDi saka aktrise, kura ikdienā strādā par Latvijas Nacionālā teātra izrāžu producenti. Viņa nav lolojusi lielas cerības arī šoreiz. Taču velti.

Ilzes Blaubergas atveidotajā Johannā sievišķība ir savijusies ar stingrību. Ceru, ka to jūt, – piebilst aktrise, kura pēc apstiprināšanas lomai ir pievērsusies padziļinātai savas varones izpētei – devusies uz Žaņa Lipkes memoriālu un tikusies ar muzeja darbiniekiem, kuri atklājuši, ka ebreji baidījušies no divām lietām – no vāciešiem un Johannas, kurā bangojošās izjūtas aktrise ir paslēpusi zem ārējās fasādes. "Tajā laikā cilvēkiem bija ļoti ieturētas emocijas, viņi raudāja uz iekšu," paskaidro Ilze Blauberga, kurai pedagogs Pēteris Krilovs lomas sagatavošanas procesā ir ieteicis noskatīties režisora Pola Verhovena spēlflmu Viņa (Elle, 2016) ar Izabellu Ipēru galvenajā lomā. Mazāk ir vairāk – šo franču dīvas patiesību viņa ir izmantojusi arī savā izpildījumā.

 

Drošības spilvens

"Žanis ar Johannu bija laba komanda. Viņš bija pilots, bet viņa – stūrmane," salīdzina Ilze Blauberga un atzīst, ka par viņas drošības spilvenu ir kļuvis aktieris Artūrs Skrastiņš, kurš savu kino debiju piedzīvojis režisora Jāņa Streiča spēlfilmā Likteņdzirnas (1997) kā gaišmatains lauku muzikants Beisiks, bet tagad ir kļuvis par tumšmatainu ebreju glābēju Žani, kura vienkāršā ostas strādnieka raupjums ir saķēries ar Johannas dižciltīgās izcelsmes smalkumu. Viņa ir bijusi Elejas pils grāfa Mēdema dēla un vietējās guvernantes meita, informē interneta vietne www.lipke.lv. Kopā viņi nodzīvojuši ilgu mūžu līdz pat sirmam vecumam (Johanna par trim gadiem ilgāk nekā Žanis, mirusi 1990. gadā).

Lipkes ir bijuši cīņu biedri – Johanna ir stāvējusi Žanim aiz muguras un padevusi patronas, kaut ne vienmēr piekritusi viņa lēmumiem. Pārkāpjot vācu varas noteiktās normas (piecas vistas!), sieviete ir audzējusi dučiem mājputnu un mājdzīvnieku, lai varētu pabarot ne tikai savu ģimeni, bet arī paslēptos ebrejus. "Viņa ļoti labi gatavoja ēst pretstatā man," atklāj Ilze Blauberga, kura pauž patiesu apbrīnu par Johannas drosmi ("viņas vietā es sastingtu kā sālsstabs") un pateicību par iespēju izdzīvot šāda cilvēka dzīvi uz lielā ekrāna. Tās bīstamajā mutulī viņa ir tikusi ierauta jau pirmajās filmēšanas dienās, kad uzņemta kinodarba noslēdzošā epizode.

 

No pieciem līdz septiņiem

Ilze Blauberga ir beigusi Valmieras teātra kursu, kas ir pierādījis sevi ne tikai uz skatuves, bet arī filmēšanas laukumā. Uz šī gada Lielā Kristapa balvām par labākajiem aktierdarbiem otrā plāna lomā pretendē trīs viņas bijušie kursabiedri – Elīna Vāne (spēlfilma Bille), Ivo Martinsons (Nameja gredzens) un Kaspars Zvīgulis (Homo novus). "Mēs joprojām uzturam labas attiecības – satiekamies, atbalstām, palīdzam," par saviem Valmieras teātra kursabiedriem stāsta aktrise, kuru materiālā situācija savulaik ir piespiedusi aiziet no teātra (uz televīziju), bet kurā viņa ir atgriezusies.

"Neesmu sadugusi par to, ka man nav izveidojusies veiksmīga karjera kā teātra aktrisei," uzsver Ilze Blauberga, kuru ik pa laikam var ieraudzīt kādā kinolomā. Viņa ir piedalījusies krievu režisora Vladimira Ščegoļkova spēlfilmā No pieciem līdz septiņiem (2015). "Mēnesi no vietas mēs filmējām vienā un tajā pašā kafejnīcā. Es spēlēju oficianti. Man likās, ka tiešām tur strādāju," atceras aktrise. Viņa ir piedalījusies arī krievu piedzīvojumu seriālā Kvest (2015–2017), kurā galvenās lomas atveido zvaigžņotais pāris Pāvels Prilučnijs un Agate Muceniece, un citos kinodarbos. "Man ļoti patīk filmēties. Gribētu vēl," piebilst Ilze Blauberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja