Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kim? Lakmetīgās mākslas centrā notiks Maijas Kurševas un Merikes Estnas personālizstāde

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā no 27. jūlija notiks Igauņu mākslinieces Merikes Estnas personālizstāde Gumijas cimdu ceļvedis un latviešu mākslinieces Maijas Kurševas personālizstāde Izmeklēšana, informēja centra pārstāvji.

Mākslinieces Maijas Kurševas personālizstādi Izmeklēšana veidos daudzskaitlīgi izstādes zāles sienas noklājoši guašas zīmējumi, animācija, skulpturāli objekti un komikss. Maijas Kurševas jaunākajā darbu skatē būtiska ir telpiskā pieredze, kas skatītāju ievelk un tālāk virza asociatīvā stāstā, kura pamatā ir novērojumi un aizdomas, ka mākslas darbu kopums slēpj ideju. Pierakstot reālas un iztēlotas pārdomas, tiek izgaismota saikne starp šķietamu darbības trūkumu un radošo procesu, starp “absurda naratīvu” vai eventuāli –“cēloņiem un sekām”, savelkot kopā visu, kas piederīgs “Izmeklēšanai”.

Vienlaicīgi Kim? tiek atklāta arī Merikes Estnas personālizstāde, kas ir pirmā Eiropā atzītās igauņu mākslinieces personālizstāde Latvijā. Līdz šim mākslinieces darbi un performances ir bijušas skatāmas festivāla Performa 17 ietvaros un Art in General Ņujorkā, un Kiasma muzejā Helsinkos, kā arī viņas darbi ir iekļauti Baltijas valstu simtgades programmas ietvaros organizētājā 13. Baltijas triennālē. Viņas māksla mēdz izkāpt no audekla, fiziski saplūst ar telpu un izaicināt skatītāja priekšstatus par glezniecību un šī medija uztveres robežām.

Izstādē Gumijas cimdu ceļvedis tiks turpināta jau iepriekš viņas darbos ieskanējušās tēmas par glezniecības un amatniecības neviennozīmīgajām attiecībām; un amatnieciskām iemaņām kā vienu no prasmēm, ko tehnoloģijas vadītās šodienas dzīves ritms pamazām izskauž no mūsu ikdienas.

Izstāžu atklāšanas notiks 26. jūlijā plkst. 19 un papildinātas ar Merikes Estnas performanci Sarkanā siļķe no plkst. 20 līdz 21. 

Maija Kurševa (1981) dzīvo un strādā Rīgā, un ir viena no zināmākajām Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvēm. Māksliniece studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un Berlīnes Mākslu universitātē; šobrīd strādā par pasniedzēju Latvijas Mākslas akadēmijā. Maija Kurševa kopā ar domubiedriem veido Popper Publishing - neatkarīgu izdevniecību veltītu laikmetīgajam zīmējumam, mākslai un ilustrācijai, 2017.gadā nodibinājusi un vada nekomerciālu galeriju LOW Rīgā un 2017.gadā ar darbu Dzīvesprieks tikusi izvirzīta Purvīša balvas nominācijai.

Merike Estna (1980) dzīvo un strādā Tallinā. Estna ir viena no spilgtākajām savas paaudzes igauņu māksliniecēm, kuras rokraksta būtiska iezīme ir performativitāte. 2018. gadā Estnai paredzētas personālizstādes Bosse & Baum galerijā Londonā un Karen Huber galerijā Mehiko. Mākslinieci pārstāv Tallinas galerija Temnikova & Kasela

Izstāžu cikla ietvaros norisināsies arī pavadošo pasākumu programma – tikšanās ar māksliniekiem, radošās darbnīcas, bērnu dienas, senioru pēcpusdiena u.c. notikumi. Izstāde veicina Baltijas valstu sadraudzību un vienotas laikmetīgās mākslas telpas attīstību, izceļot reģiona mākslas vides specifiku un tā raksturīgās iezīmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja