Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bagāti un mīkstu sirdi

Prātā nāk asociācijas no Raiņa dzejoļa „Labdaris” - Tautas kustība „Par labu Latviju” (PLL) savās TV un radio reklāmās nav skopi. Viņi ir dāsni ļaudis - spaini medus trūcīgajiem, paņems šuneli no patversmes, izglābs Latviju. Sirsnīgi, gandrīz vai patiesi...To, cik liekulīgi ir labie ļaudis, var pārliecināties PLL mājas lapā.

Tur teikts, ka šī tautas kustība ne tikai neatbalsta progresīvo nodokļu sistēmu, bet arī tiek skaidrots kāpēc.Pirms apskatām LPP argumentus, ir vērts paskaidrot, ka progresīvā nodokļa sistēma atbalsta un aizsargā mazturīgos slāņus, tās pamatā taisnīguma, vienlīdzīgas ziedošanas (upurēšanas, zaudēšanas), savstarpējas solidaritātes principi.Šādi principi saliedē un motivē sabiedrību, ļauj izturēt, pārvarēt grūtības, it īpaši grūtos laikos. PLL progresīvās nodokļu sistēmas noliedz apgalvojot, ka:1. progresīvais nodoklis ir vērsts uz sabiedrības nivelēšanu. Tas ir pretrunā ar tirgus ekonomiku, kurā, vairāk jāpelna tam, kurš vairāk strādā. Šādas nostājas paudējiem vērts iebilst atgādinot, ka progresīvā nodokļu sistēma nekad nav bijusi pretrunā ar tirgus ekonomiku. Tā darbojas absolūtā vairumā, tajā skaitā pasaules ekonomiski attīstītajās, konkurētspējīgākajās valstīs. Turpretī progresīvā nodokļu sistēma nepastāv tikai mazāk kā trīsdesmit valstīs bijušās PSRS teritorijā (Latvijā atcelta 1995.gadā), dažviet Austrumeiropā un salu valstiņās okeānā.

Tātad nodokļu progresivitāte ES, ASV, straujā attīstībā esošajās valstīs Āzijā ne tikai nav nonivelējusi sabiedrību, bet rada bagātus cilvēkus, kuri maksā nodokļus atbilstoši progresīvām likmēm! Viņi nopelna vairāk tāpēc, ka ir bijuši neatlaidīgi, tiem piemīt ir zināšanas, viņi rada konkurētspējīgus produktus, ir ietekmīgi. Tādi ļaudis ir vajadzīgi, viņi nosaka progresu. Tomēr, lai pabalstītu tos, kam tas nav bijis pa spēkam vai vienkārši nav paveicies, bagātie maksā progresīvus nodokļus. Tā pārtikušie dalās ar sabiedrību savā veiksmē un pārticībā. Tā vairāk ļaužu var baudīt samērīgu, cilvēka cienīgu dzīves kvalitāti.

Lai šādai attieksmei pagrieztu muguru, PLL skaidro:
2. Progresīva nodokļu sistēma noved pie izvairīšanās no nodokļu nomaksas, rada apstākļus kapitāla pārvešanai uz zemo nodokļu valstīm.

Šādi riski tirgus ekonomikā pastāv. Vienmēr būs kāds, kas nemaksās nodokļus, arī tad ja nākot pretim bagātajiem Latvijā gadu desmitiem nav bijis jāmaksā nodoklis par ienākumiem no kapitāla, banku procentiem, vai dividendēm. Tagad šādu „nodokļu kūrorta” apstākļus baudījušie PLL biedri piedraud kapitālu pārvest uz zemo nodokļu valstīm. Tā, protams, var rīkoties. Taču šantāžējot nevar izglābt Latviju. Tas nav cēli, nav patriotiski...

Latviju izglābs visa tauta, tajā skaitā godīgi un spējīgi uzņēmēji, kas gatavi likt savu personīgo artavu krīzes pārvarēšanas devumā, tā stiprinot tautas kopēju garu, gribu un vienotību.

PLL sevis attaisnošanai norāda, ka:
3. progresīvās nodokļus sistēmas ieviešana jāskata kopā ar konkrēto ekonomisko situāciju valstī. Progresīvais nodoklis neesot instruments izejai no krīzes, to neievieš apstākļos, kad jāpārvar ekonomiskās grūtības.

Šādiem „tautas draugiem” ir jānorāda, ka krīzes laikā bez valsts budžeta ieņēmumu interesēm, svarīgi ir parādīt nodokļu regulējošo funkciju, lai nodrošinātu sabiedrības minimālās labklājības vajadzības, jeb palielinātu „sociālo spilvenu”. Progresīva nodokļu sistēma mazinot plaisu pārtikušo un trūcīgo starpā, uzskatami uzrāda sabiedrības iekšējo solidaritāti. Lai to apliecinātu, Pilsoniskā savienība ir izstrādājusi un piedāvā progresīvu iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) kombinācijā ar regresīvu VSAOI (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas), kas vienlaicīgi samazina totālo darbaspēka izmaksu lielumu darba devējiem.  PLL, noliedzot šādu piedāvājumu, skatās šauri, runā tikai par progresīvu IIN bez regresīvā VSAOI. Ja PLL apgalvo, ka progresīvais nodoklis neesot instruments izejai no krīzes, tad droši var apgalvot, ka to noliedzot palielinās risks, ka var  sākties krīžu negatīvās izpausmes - masu protesti, lavīnveida nemaksāšanas draudi, kas pāraug ēnu ekonomikā. Darba spējīgo izceļošana jau ir zaudējums. Uzņēmējiem ir jābūt ieinteresētiem kvalificētus darba ņēmējus paturēt Latvijā.

PLL apgalvojo, ka:
4. Progresīvā nodokļu sistēma var būt efektīva tikai pie nosacījuma, ja iedzīvotāju ienākumu līmenis ir pietiekami augsts. Ja valstī esot augsts bezdarba līmenis, bet vidējie ienākumi ir zemi, šādas sistēmas ieviešana nav ekonomiski pamatota.

PLL runā par bezdarbu, par cilvēkiem ar vidējiem vai zemiem ienākumiem. Taču dīvaini. Kalvīša „treknajos” un Šlesera „gāzi grīdā” gados, kad ieplūda ES un ārvalstu investoru ātrā nauda, kad bija iespējams ekonomiski pamatot progresīvo nodokļu sistēmu, tas netika darīts. Vai tiešām toreiz bija grūti uzdot Finanšu ministrijai izstrādāt atbilstošu uzskaites sistēmu? Taču nē. Toreiz nebija politiskās gribas. Bija jānodrošina spekulatīva, megapeļņa šaurām, varai pietuvinātām spekulantu grupām! Pašreiz, krīzes laikā atkal nevar, jo neesot ekonomiska pamatojuma. Ak, šie ļaudis!...
Ja PLL grib izglābt Latviju, tad valsts ekonomiskās situācijas stabilizēšanā ir vērts iesaistīt pārtikušos, maksātspējīgos. Arī bagātie maksājot nodokļus, var būt solidāri! IIN var samaksāt arī no ienākumiem virs 30 tūkstošiem latu, lai gan to nevēlas Šlesers-Šķēle, kuri ir kvadrātsakne no PLL.

Tāpēc jāatgādina, ka progresīvā nodokļu sistēma ir draudzīga pret kritiskās maksātspējas griestus sasniegušajām iedzīvotāju grupām jebkuros apstākļos, kā ekonomiskās izaugsmes, tā arī lejupslīdes laikos. Viņu maciņi rāda, ka šādi nodokļi krīzes laikā ir ekonomiski pamatoti.

Tam nepiekrītot, PLL atklāj, ka;
5. progresīvo nodokļu aktualizācija ir politiskā retorika, ko izmanto sabiedrības atzinības gūšanai.

Uzreiz jāsaka, ka PLL sabiedrības atzinības gūšanai piedāvā neapliekamā minimuma pacelšanu, kam salīdzinājumā ar progresīvo nodokļu sistēmu ir virkne būtisku trūkumu. Šāda LPP instrumenta izvēle uzskatāma par ekonomisko pārliecību, kas pasargā pārtikušos, progresīvi palielina to ienākumus. Tas apliecina, ka uzņēmēju galvās joprojām dzīvs ir absolūts liberālisms, kas vērsts uz savu personīgo labumu. Tā nav sociāli atbildīga tirgus ekonomika. Tās ir kļūdaini Latvijā pielietotas, laika limitus pārturētas, nu jau destruktīvas Reiganomikas paliekas. Ar lielu liekulības piedevu. To redz un sadzird PLL reklāmās.

Jānis Rainis to raksturojis trāpīgi:
Bagāts viņš un mīkstu sirdi
Dzird par grūtdienīšu raudām
Tādēļ kabatā bāž roku
Izvelk savu nēzdodziņu!

Patiesā cieņā, kā smejies...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja