Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pirmā nedēļa Saeimā

Sajūtas divējādas. No vienas puses, gandarījums par veiksmīgi sasniegtu starpmērķi, uz ko iets kopš 16 gadu vecuma, kad „Visu Latvijai!” kā organizācija spēra pirmos soļus. Līdzās tam īpašs svinīgums un gods, kas dots ar iespēju kalpot Latvijai. No otras puses, iespēja izjust sistēmu, kas samalusi daudzu cilvēku gribu, ideālus un ticību.

Saeimā viss process notiek līdzīgi kā gadiem atstrādātā mehānismā – aizkulišu vienošanās, frakciju disciplīna, amatu dalīšana kā pašmērķis un sausa matemātika kā šī pašmērķa apkalpošanas līdzeklis. Komfortabli darba apstākļi bez strikti noteiktiem pienākumiem, cieņas izrādīšanas uzplūdi un pāri visam sausa aprēķina sistēma... Tas viss gadu gaitā ir notrulinājis daudzus gara cīnītājus. Līdz ar to pirmais Saeimas secinājums: galvenā cīņa ir pašam ar sevi.

1) Saeima dod iespējas strādāt „melnās miesās”, bet tikpat labi negodprātīgiem deputātiem iespējams arī slaistīties un tikai baudīt statusu. Ir paredzēts laiks, lai tiktos ar ekspertiem, biedrību un interešu grupu pārstāvjiem, ir darbs komisijās un apakškomisijās, ir unikāla Saeimas bibliotēka ar izcilu informācijas krātuvi, ir iespējas sekot līdzi izskatāmiem jautājumiem un iegūt par tiem plašu informāciju. Citiem vārdiem, Saeima dod iespēju gūt politisko pieredzi, vairot zināšanas un izpratni par procesiem valstī, taču tam ir obligāts nosacījums – deputāta griba to visu izmantot.

2) Pirms nozīmīgiem balsojumiem apvienības pārstāvju rīcība tiek plānota frakcijas sēdēs. Parasti dienu pirms vai balsojuma dienā frakcijas pārstāvji (no saraksta ievēlētie deputāti) tiekas un lemj par izvēlēto taktiku. (Protams, citos jautājumos lemšanai var būt nepieciešamas arī vairākas sanāksmes, garas diskusijas, tai skaitā ar ekspertu klātbūtni). Iespējami vairāki varianti: brīvais balsojums, ja frakcijas dalībnieki nevienojas par kopēju taktiku, vai kopīgs frakcijas viedoklis ar vienādu balsojumu, ja diskusijās tiek panākta vienprātība. Nacionālās apvienības frakciju vadīs politikā pieredzējušais Einārs Cilinskis, vietnieks – Raivis Dzintars. Frakcijā darbosies arī divi konsultanti – ilgstošais TB/LNNK Saeimas frakciju vadītājs Māris Grīnblats un jurists, maģistrantūras students un aktīvs „Visu Latvijai!” vecbiedrs Jānis Iesalnieks.

3) Līdz šim nozīmīgākais balsojums, no kā noteiktos apstākļos varēja arī izšķirties valdības liktenis, bija balsojums par atbalstu Valda Dombrovska valdībai. Ja no „Vienotības” puses netiktu panākta vienošanās ar Zaļo un Zemnieku savienības tā saukto „Ventspils grupu”, tad Nacionālās apvienības balsis valdības apstiprināšanai varēja izrādīties pat izšķirošas. Izvēli par labu Dombrovska valdībai noteica divi apsvērumi: pirmkārt, Nacionālo spēku atbalsts un konstruktīva opozīcija stiprina t.s. nacionālo spārnu „Vienotības” iekšienē un dod lielākas iespējas rast potenciālos sabiedrotos nacionāla rakstura balsojumos, kas gaidāmi nākotnē; otrkārt, jebkura cita šobrīd reāla valdības kombinācija būtu no nacionālo interešu viedokļa nelabvēlīgāka, jo visticamāk iezīmētu „Saskaņas centra” partnerības meklēšanu. Nākamais balsojums, kurā Nacionālai apvienībai var būt izšķirošs svars, ir otrdien gaidāmais uzticības balsojums Ģirtam Valdim Kristovskim.

4) Bieži valda maldīgs priekšstats, ka Saeimas deputāta darba galvenā sastāvdaļa ir „kolēģu pārliecināšana” no Saeimas tribīnes. Absolūtā vairumā gadījumu lēmumi par balsojumiem tiek pieņemti jau pirms plenārsēdes – pēc diskusijām komisijās, frakciju starpā, frakcijās un/vai paša deputāta iegūtās informācijas/ pārliecības rezultātā. Saeimas tribīnei ir vairāk publiskās komunikācijas raksturs – proti, mērķis ir ne tik daudz pārliecināt kolēģus, kā paust publiski savu pārliecību, līdzīgi kā sniedzot intervijas žurnālistiem, rakstot rakstus un izplatot paziņojumus.

5) Uz šo brīdi varu teikt savu viedokli, ka Nacionālās apvienības galvenā taktika būs līdzsvars no vienas puses - centieni īstenot kaut vai mazus lēmumus, kuros iespējams atrast sabiedrotos un par kuriem tiek reāli nobalsots, un no otras puses - tādu jautājumu aktualizēšana un aizstāvēšana, kas sabiedroto trūkuma dēļ šobrīd nav atrisināmi, bet kuriem gatavojama augsne nākotnei. Šīs nedēļas laikā esam apliecinājuši, ka negrasāmies „pievērt acis” uz nejēdzībām, pat tad, ja tās demonstrē Nacionālās apvienības pārstāvji (Gerharda/Jakrina gadījums), kā arī negrasāmies par katru cenu dzīties pēc amatiem, ja tas mums atņem iespēju pildīt vēlētājiem dotos solījumus. Principu saglabāšana un pašaizliedzīga darba piemērs nenovēršami dos Nacionālai apvienībai labākus rezultātus nākotnē, līdz ar ko iespējas īstenot savu programmu lielākā mērā. Būtisks princips arī turpmāk būs skaidrot Saeimā notiekošo, savu rīcību, lēmumus un viedokļus.

Ja ir kādi jautājumi, ko šajos pārskatos nesniedzam, lūdzu rakstīt uz Saeimas deputātu e-pasta adresēm – vārds.uzvā[email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja