Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Igaunijas vīru koris un Liepājas simfoniskais orķestris Rīgas Domā atskaņos Luidži Kerubīni Rekviēmu

Majestātisku lieldarbu - Itālijā dzimušā, Francijā dzīvojušā un Vācijā apbrīnotā vecklasiķa Luidži Kerubīni "Rekviēmu" Igaunijas Nacionālā vīru kora un Liepājas simfojiskā orķestra atskaņojumā piedāvā "Latvijas koncerti" Rīgas Domā 4. novembrī plkst. 19.30, informēja "Latvijas koncertu" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bruževica.

Koncerta diriģents būs Normunds Vaicis, programmā iekļauts arī Pētera Vaska skaņdarbs "Viatore". Kerubīni rekviēms ir viens no nedaudzajiem vokāli instrumentālajiem lieldarbiem, kas komponēts orķestrim un vīru korim. Tā ir monumentāla kompozīcija, kurai vīru balsis piešķir distancēta stalta atturīguma nokrāsu. Sevišķa īpatnība ir tas, ka kora un orķestra epizodes mijas ar kora a cappella posmiem, savukārt zināmu ekstravaganci šim opusam piešķir fakts, ka Kerubīni komponēja to pats savai bēru ceremonijai. Kopumā viņš sacerējis divus rekviēmus. Pirmais tapa 1816. gadā, pieminot Lielās franču revolūcijas laikā ar nāvi sodīto Luiju XVI. Pasūtinājuma devējs bija nogalinātā valdnieka brālis Luijs XVIII. Rekviēmu ar lieliem panākumiem atskaņoja gan Francijā, gan Vācijā, to apbrīnoja Bēthovens, Šūmanis, Berliozs, Brāmss, Verdi un citi lieli meistari. Kerubīni Rekviēma atskaņošanā kopā ar Liepājas simfonisko orķestri iesaistītais Igaunijas Nacionālais vīru koris ir viens no pasaules labākajiem vīru koriem. Viens no tā ierakstiem 2004. gadā pat novērtēts ar prestižo Grammy balvu.  Turklāt šis kolektīvs, kuru 1944. gadā dibināja un ilgus gadus vadīja Gustavs Ernesakss, šobrīd ir vienīgais pilna darba laika profesionālais vīru koris visā pasaulē. Koncerta dalībnieku kontekstā programmā organiski iederas Pētera Vaska skaņdarbs "Viatore", kas veltīts igauņu pasaulslavenajam komponistam Arvo Pertam un kura Latvijas pirmatskaņojumu 2002. gadā diriģēja Normunds Vaicis.

Luidži Kerubīni Rekviēmu Igaunijas Nacionālais vīru koris un Liepājas simfoniskais orķestris Normunda Vaiča vadībā atskaņos arī Igaunijā - Tallinas Kārļa baznīcā 2. novembrī un Pērnavas koncertzālē 3. novembrī. Koncerti notiek Baltijas valstu sadarbības projekta ietvaros. Jāatgādina, ka Igaunijas Nacionālo vīru kori vairākus gadus (no 2005. l;īdz 2008.gadam) vadīja latviešu diriģents Kaspars Putniņš. Kopš 2008. gada kori vada diriģents Ants Soots.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja