Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nelsons: spēlēt uz LNO skatuves ir īpašs gods

Pirmdien, 15. oktobrī, uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves uzstāsies izcilā latviešu diriģenta Andra Nelsona vadītais Birmingemas simfoniskais orķestris un talantīgā latviešu vijolniece Baiba Skride. Koncerta programmā: Brāmsa Vijoļkoncerts un Ceturtā simfonija.Pirmdienas rītā pirms koncerta un orķestra mēģinājuma tiekoties ar žurnālistiem, abi mākslinieki atzina, ka jūtoties ļoti pagodināti un priecīgi atkal spēlēt Rīgas publikai (atgādināsim, ka iepriekšējo reizi Nelsona vadītais Birmingemas orķestris Rīgā spēlēja pirms diviem gadiem).

"Mana sadarbība ar Baibu Skridi ilgst jau vairāku gadu garumā, un tik veiksmīga tā ir, pateicoties mūsu abu muzikālajai saderībai un izpratnei par mūziku," Nelsons komentēja savu sadarbību ar Baibu Skridi. "Brāmsa vijoļkoncertu pēc uzbūves var pielīdzināt simfonijai. Tas nav kā kādreiz, piemēram, Paganīni vijoļkoncerti, kur orķestrim bija atvēlēta pavadošā loma. Šajā koncertā orķestris ir vismaz tikpat svarīgs kā vijole," atzīst Baiba Skride, piebilstot, ka viņai kā vijolniecei vienmēr ir interesanti saspēlēties ar dažādiem orķestriem, spēlējot skaņdarbus, kur vislabāk var izjust sadarbību ar orķestri, kopā uzbūvējot veselu darbu. "Šādā ziņā Brāmsa Vijoļkoncerts ir viens no svarīgākajiem skaņdarbiem," uzskata mūziķe, kura bērnībā, kad tikko sāka apgūt vijoļspēli, biedēta ar šo skaņdarbu kā vienu no grūtākajiem un sarežģītākajiem. "Pirmoreiz Brāmsa Vijoļkoncertu spēlēju, šķiet, 2001. vai 2002. gadā. Tagad uz šo skaņdarbu raugos pavisam citādi un noteikti ar spēlēšu pavisam ar citu piegājienu. Jo mūziķis jau allaž mācās klāt kaut ko jaunu," neslēpj Baiba Skride. Abi mūziķi atzīst, ka koncerta tiešā translācija Latvijas televīzijā (tā sāksies plkst. 19.30), gan Radio Klasika radīs papildu adrenalīnu. "Vienīgais, par ko es uztraucos – ka televīzijas skatītāji redzēs, ka kopš beidzamās viesošanās reizes esmu kļuvis resnāks, un līdz ar to internetā būs vairāk komentāru," pajokoja Nelsons, jau pavisam nopietni rezumējot – viņam ir patiess prieks, ka televīzija filmē šo koncertu, padarot to pieejamāku skatītājiem un atklājot, ka pasaulē gadījumi, kad valsts televīzija filmē šādus koncertus, esot samērā reti. Turklāt Nelsonam kopā ar savu orķestri uzstāties uz LNO skatuves ir liels izaicinājums, jo šai skatuvei viņa dzīvē bijusi liela nozīme. "Pirmās atmiņas ar operu man saistās ar laiku, kad piecu gadu vecumā skatījos operu Tanheizers. Vēlāk jau spēlēju operas orķestrī, un šis bija mans pirmais orķestris, ar ko strādāju kā diriģents.""Uzstājoties uz šīs skatuves, es uztraucos daudz vairāk, un atbildība ir ļoti liela, jo LNO saistās ar bērnības un jaunības pieredzi," vēl norāda Nelsons.

Ar šo programmu viņa vadītais Birmingemas simfoniskais orķestris pēc tam dosies uz Tallinu. Šajā koncertā solists būs vijolnieks Kristiāns Teclafs, liecina Nelsona mājaslapā publicētā informācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja