Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Spīķeru koncertzālē skanēs ķīniešu komponista Taņa Duņa mūzika

Ceturtdien, 21.oktobrī, plkst.19.30 jaunās mūzikas festivālā "Arēna" skanēs koncerts "Daoisms ūdens traukā", kas veltīts visspilgtākā ķīniešu komponista Taņa Duņa mūzikai, atgādina festivāla preses sekretāre Inga Vasiļjeva. Noskaņoties koncertam, kas notiks Spīķeru koncertzālē, palīdzēs visjaunākā filma par Taņu Duņu "Taoism in the bowl of water", pēc kuras demonstrēšanas skanēs divi viņa opusi "Silk Road" ("Zīda ceļš") soprānam un sitaminstrumentiem un "Elegy: Snow in June" ("Elēģija: Sniegs jūnijā" četriem sitaminstrumentālistiem un čellam.

Koncertā piedalīsies sitamistrumentālisti Uģis Krūskops, Elīna Endzele, Ernests Mediņš, Mārtiņš Miļevskis, čellists Ēriks Kiršfelds, dziedātāja Gunta Davidčuka un diriģents Valdis Butāns.

Ķīniešu komponists Taņs Duņs (1957) audzis Mao Czeduna varas aizēnotajā komunistiskajā Ķīnā, iepazinis ķīniešu zemnieku kultūru, ar radošu interesi vācot arī tautas mūzikas materiālus, 19 gadu vecumā pirmo reizi izdzirdējis un aizrāvies ar Rietumu klasisko mūziku. Viņš studējis Pekinas Centrālajā Mūzikas konservatorijā pie japāņu laikmetīgās mūzikas vecmeistara Toru Takemicu 1986. gadā komponists  pārcēlās uz dzīvi ASV, lai studētu Kolumbijas universitātē, kur mācījās pie sava tautieša Čou Ven-Čunga - Edgara Varēza studenta un asistenta. ASV Taņs Duņs spēcīgi ietekmējās no Filipa Glāsa, Stīva Reiha, Džona Keidža un Meriditas Monkas mūzikas. Šobrīd viņš jau ir kulta komponista statusā un aktīvi darbojas arī kā diriģents. Taņa Duņa daiļradē sakausētas Austrumu un Rietumu mūzikas tradīcijas un skaņu krāsas, kas daudzveidīgi atklājas interesē par grandioziem lielas formas darbiem, tostarp operām, izvērstiem vokāli simfoniskiem opusiem, arī smalkiem kamerdarbiem un kino mūziku.

Filma "Daoisms ūdens traukā" radīta 2003. gadā. Tā atklāj Tālo Austrumu atspulgus Taņa Duņa mūzikā un ir veidota kā vizualizēts stāsts par viņa radošā darba procesu, kuram režisors Andreass Morells un viņa radošā komanda rūpīgi sekoja līdzi vairākus mēnešus, piedzīvojot ceļojumu, kas sākotnēji ved divos dažādos virzienos, bet pēc tam savienojas visaptverošā aplī. Ceļojums aizsākas Taņa Duņa patreizējā mītnes vietā Ņujorkā, aizved līdz viņa izcelsmes un kultūras saknēm un turpinās nākotnē, kurā ir pagātnes iespaidi, gan daudzveidīgas dažādu kultūru tradīcijas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja