Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ventspils koncertzālē Latvija uzstāsies Hania Rani

14. martā Ventspilī viesosies poļu pianiste un mūzikas autore Hania Rani, lai sniegtu koncertu uz Dāvida Kļaviņa speciāli koncertzālei Latvija radītajām klavierēm 470i, informēja koncerta rīkotāji.

Hania Rani jeb Hanna Marija Raniševska (Hanna Maria Raniszewska) ir pianiste, komponiste un mūziķe, kura par mājām joprojām sauc Varšavu, taču lielāko daļu sava laika pavada Berlīnē. Lai arī mākslinieces debijas albums Esja dienasgaismu ieraudzīja vien šī gada pavasarī, Hania Rani jau ir kļuvusi par vienu no pazīstamākajām savas paaudzes mūziķēm-autorēm. Viņa pārstāv to pēdējās desmitgades pianistu un komponistu saimi, kurā mirdz Nils Frāms, Makss Rihters, Hauschka un citi laikmetīgās autormūzikas mākslinieki.

 Hania Rani radījusi darbus stīgu ansambļiem, klavierēm, balsij un elektronikai, sadarbojusies ar mūziķiem Kristianu Lefleru (Christian Löffler), čellisti Dobravu Čoheru (Dobrawa Czocher), Hior Chronik, kā arī pagājušogad laidusi klajā ierakstu kopā ar poļu apvienību tęskno.  Mūziķe uzstājusies prestižajās Funkhaus (Berlīne) un The Roundhouse (Londona) koncertzālēs, Valsts filharmonijā Varšavā, kā arī festivālos Open`er, Off un Eurosonic.

Hania Rani ir viena no mūziķēm, kura labi pazīstama ar Dāvida Kļaviņa radītajiem instrumentiem. Īsi pirms Ventspils instrumenta “mazākais brālis” – 450i  – nokļuva Nila Frāma studijā Berlīnē, māksliniece par tā skanējumu varēja pārliecināties meistara darbnīcā Ungārijā.

Albums Esja ir ierakstīts Hania Rani dzīvoklī Varšavā un viņas drauga Bergura Tourisona (Bergur þórisson) studijā Reikjavīkā. Kā stāsta pati autore, ieraksts ir pirmais, īstais un personīgais pieteikums kā mūziķei solo māksliniecei. "Vairs nekādu sadarbību vai projektu. Beidzot tā esmu es. Tikai es, tāda, kāda esmu," teic Hania Rani. Ieraksts ir kā skaistu un melodisku vinješu apkopojums. Jutekliskas un jūtīgas, ritmiskas, atmosfēriskas un brīvas, reizē harmoniskas, maldinošas un hipnotizējošas – kā kopums tās rada neierobežotas telpas un laika sajūtu.

Uzaugusi ārsta un arhitektes ģimenē Gdaņskā, Hania Rani jau kopš bērnības bijusi mūzikas un kino ieskauta. Sākotnēji pievērsusies klasiskās mūzikas studijām, mūziķe drīz vien iepazīst arī džezu un elektronisko mūziku, kas turpmāk kalpo par pamudinājumu miksēt Šopēnu un Šostakoviču ar Deivu Brubeku un Moderat. Tāpat Hania Rani cieņpilni atzīst, ka iespaidu uz pašas daiļradi atstājuši jau pieminētie Rihters un Frāms, kā arī Mailzs Deiviss, Murcof, Portico Quartet, Radiohead un arī The Beatles. "Tas, kas viņus vieno, mani iedvesmo visvairāk. Viņu īpašā skaņas un mūzikas izjūta. Manuprāt, tā viņi apliecina savas plašās sirdis un lielos prātus," atzīst Hania Rani.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā un www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja