Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vijolniece Šūmane kļuvusi par Latīņamerikas ievērojamākā mūziķu konkursa laureāti

Austrijā maģistratūrā studējošā Latvijas vijolniece Paula Šūmane izcīnījusi otro vietu 37. starptautiskajā Luisa Sigalla mūzikas izpildītāju konkursā Vinja del Maras pilsētā Čīlē. Šajā izpildītājmūziķu konkursā, kurš ir ievērojamākais visā Latīņamerikā, viņa saņēma arī speciālbalvu par labāko mūsdienu Čīles komponista R. Diaza speciāli konkursam komponētā skaņdarba "Sargeņģelis" interpretāciju. Pēc žūrijas teiktā, viņas spēle visā konkursa gaitā īpaši aizskārusi ar izteiktu muzikālo izpildījumu, kā arī spilgtu skatuvisko sniegumu.

P.Šūmane ir otrā latviešu mūziķe, kam veicies šajā konkursā. 1992. gadā tajā uzvarēja pianists Armands Ābols, kurš tagad dzīvo Čīlē.

Konkursam ir jau bagāta 37 gadus ilga vēsture. Tas katru gadu norisinās citai mūziķu kategorijai (vijole, čells, klavieres, vokālā māksla, ģitāra), un tajā var piedalīties 20 līdz 28 gadus veci mūziķi. Pēc video atlases sacensties Čīlē aicināja tikai 14 labākos vijolniekus no visas pasaules. P.Šūmane (21) bija konkursa visjaunāko dalībnieku vidū.

Sacensība risinājās trīs kārtās, stilos un žanros apjomīgā repertuārā. Finālam ar Santjago filharmonisko orķestri un diriģentu Alvaro Gomezu bija jāsagatavo divi vijoļkoncerti, no kuriem žūrija izvēlējās vienu — F. Mendelsona vijoļkoncertu. Kopā ar P.Šūmani finālā sacentās Argentīnas un Dienvidkorejas pārstāvji. Pirmo prēmiju ieguva argentīnietis Havjērs Inhausti.


"Mājās vedīšu ne tikai sudraba trofeju, bet arī diplomu par Latvijas vārda popularizēšanu šajā tālajā zemē, ko man pasniedza finālā uzaicinātā Latvijas vēstniece Čīlē Ilze Kuzjukēviča," portālam Diena.lv atrakstīja P.Šūmane. Viņa stāsta, ka sakarā ar neseno zemestrīci Čīlē konkursam nācās meklēt citas telpas, jo tā ierastā norises vieta,  Municipālais teātris bija smagi cietis un nevarēja garantēt drošību. Konkursa repertuārs bijis ļoti nopietns un apjomīgs. Pirmajās divās kārtās vijolnieku meistarība atklājās Baha, Paganini, Izaī, kā arī dažādu virtuozo skaņdarbu izpildījumā. Tika vērtētas arī prasmes kamermūzikā, atskaņojot sonātes vijolei un klavierēm. Žūrijā strādāja septiņi ievērojami starptautiska mēroga mūziķi no Latīņamerikas, ASV, Eiropas un Āzijas (R.Džintoli, T.Slīpers, D.Kolobovs, R.Sjera, R.Kroumovičs, B.del Rio, H.Morelenbaums).

Konkursa organizatori rīkoja arī īpašu programmu, lai veicinātu klasiskās mūzikas izglītības attīstību Čīlē. "Es tiku uzaicināta uz vietējo skolu, kur man bija iespēja dalīties ar mūziku un savu pieredzi ar dažāda vecuma čīliešu bērniem, kā arī iedrošināt viņus iet pa mūzikas ceļu un izkopt talantus, kāds nu kuram piemīt. Dāvāt motivāciju un iedrošināt šos bērnus man bija ļoti īpašs un nozīmīgs brīdis visa ceļojuma laikā," P. Šūmane stāsta par Čīlē pieredzēto.

Īsi pirms konkursa viņa šoruden, oktobrī sniegusi vairākus solo koncertus Frankfurtē (Vācijā), savukārt Keiptaunā (Dienvidāfrikā) muzicējusi vairākos koncertos starptautiskā kongresā kopā ar Londonā studējošo latviešu pianistu Reini Zariņu. P. Šūmane 2008. gada jūnijā ar izcilību absolvējusi Parīzes Nacionālo Augstāko mūzikas un dejas konservatoriju (gan vijoles, gan kamermūzikas klasē), ir jau vairāku starptautisku konkursu laureāte un šobrīd studē Grācas mākslu universitātē maģistra programmā ievērojamā profesora Jaira Klesa vijoles klasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja