Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Demonstrēs operas "Karmena" tiešraidi no Barselonas provokatīvā režisora Kaliksto Bieto iestudējumā

Izaicinoši skandalozā kataloniešu režisora Kaliksto Bieto jauno iestudējumu, Žorža Bizē operu "Karmena" tiešraidē no Barselonas "Gran Teatre del Liceu" piedāvā kinoteātris "Rīga" trešdien, 13. oktobrī plkst. 21, informēja kinoteātra marketinga menedžere Olga Savina. Tajā dziedās izcils zvaigžņu ansamblis – Hozē lomu atveidos Roberto Alanja, titullomā būs Beatrise Uria-Monzona, Mikaēlas lomu atveidos krievu soprāns Marina Poplavska, savukārt Eskamiljo tēlā iejuties baritons Ervīns Šrots. Pie diriģenta pults – Marks Piolē.

Režisora Kaliksto Bieto jaunā iestudējuma pamatā ir viņa veidotais uzvedums Peraladas festivālam. Operas pasaulē Kaliksto Bieto ir režijas provokatora slava, viņa darbos dominē sekss un vardarbība, viņš parāda sabiedrības zemapziņas acij netīkamo. Tāpēc viņa izrādes mēdz spēlēt gan uz to dalībnieku, gan skatītāju nerviem.  Uzzinot, kas īsti būs jādara un kādā veidā būs jāparādās uz skatuves (piemēram, jāstaigā pa to pilnīgi kailam vai jāatveido perversas kustības), konservatīvāk nosakņotie dziedātāji ir pat atteikušies piedalīties šī režissora iestudējumos un lauzuši jau noslēgtos līgumus, savukārt publiku nereti Bieto izrādes dažkārt tā aizkaitina, ka izsauc asu reakciju.  "Mocarta opera  „Bēgšana no Serāla” Berlīnes komiskajā operā Bieto režijā, manā acu priekšā tika pārtraukta uz 5 minūtēm, jo publika auroja – atdodiet mums nodokļu maksātāju naudu!  Bet es attaisnoju viņa „izdarības”, jo laikmets ir ļoti nežēlīgs…,” tā režisora pieeju komentē Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs, komponists Juris Vaivods.

Jāatgādina, ka arī pati Žorža Bizē opera komponista dzīves laikā neguva skatītāju atsaucību. Skarbo reālismu, kas atjaukts ar humoru, publika savā laikā uzskatīja par nepieņemamu. Neparasti ilgā mēģinājumu procesa laikā orķestris sūdzējās, ka mūzika ir pārāk sarežģīta, un koristi žēlojās, ka ir pārāk grūti uzvesties kā indivīdu grupai, nevis viendabīgam blokam. Tagad to uzskata par ģeniālu darbu un pat tie, kas tikko sākuši iepazīt operas žanru, atpazīst slavenās melodijas – Habanēru, Toreadora dziesmu, Les voici u.c.


Tiešraides aptuvenais garums – 180 min. Biļetes pārdošanā kino „Rīga” un „Biļešu serviss” kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Par 6 līdz 12 Ls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja