Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Valmieras teātris sezonu noslēgs ar izrādi "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās"

6.jūnijā Valmieras teātrī notiks beidzamā šīs sezonas pirmizrāde - "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās", informē teātra pārstāve Zane Peļņika. Izrādi pēc Edvarta Virzas prozā rakstītās poēmas "Straumēni" motīviem iecerējis režisors Viesturs Meikšāns.

Kā stāsta Z.Peļņika, izrādes notikumu laiks nebūs ne deviņpadsmitā gadsimta beigas, kad notiek "Straumēnu" darbība, ne pagājušā gadsimta trīsdesmitie gadi, kad Virza poēmu rakstījis. "Izrādes būtību režisors saskatījis četros saulgriežu svētkos, kas nosaka senās, arhaiskās dzīves plūdumu. Ņemot Virzu par sabiedroto, tiks meklētas visdziļākās latviešu dzīves uztveres, mentalitātes saknes. Kā uzsver režisors - tās ir aizmirstas un mūsu prātam vairs nav aptveramas, taču nojausmas par tām meklējamas rituālos, ticējumos un reizēm vairs neizprotamās tradīcijās," teic Z.Peļņika, uzsverot - izrādes mērķis ir kaut ko no šīm atbalsīm atklāt skatuves darbībā, likt skatītājiem sajust milzīgo gara bagātību, kas paslēpta aiz šodienas cilvēka racionālās dzīves.

Šoreiz skatuves versija dzimst tieši mēģinājumos, poēmas lasījumam mijoties ar etīdēm par tēmām, kas radušās lasījuma laikā, vai skaņu gleznām, kuras aktieri uzbur ar visparastākajiem lauku dzīves priekšmetiem - māla krūkām, koka darbarīkiem, izkapts asmeni vai riteņa apkalumu. Darbā pie izrādes uzaicināts piedalīties komponists Jēkabs Nīmanis, un mēģinājumu laikā aktieri tikušies ar folkloras pētnieci Janīnu Kursīti.

Režisors pats norāda, ka viņa galvenie domubiedri un izrādes līdzautori ir arī aktieri Inga Siliņa, Māris Bezmers, Ingus Kniploks, Mārtiņš Meiers, Ilze Lieckalniņa, Oskars Morozovs, Inese Ramute un Ģirts Rāviņš. Izrādes veidošanā piedalās arī scenogrāfs Reinis suhanovs, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, gaismu mākslinieks Krišjānis Strazdītis, vokālā pedagoģe Anita Morozova un kustību konsultante Linda Mīļā.

Biļetes uz izrādi vēl iespējams iegādāties Valmieras teātra kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja