Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūžībā devies dizainers Modris Bakmanis

Pagājušajā nedēļā zemes klēpī guldīts dizainers Modris Bakmanis, aģentūru LETA informēja Latvijas Mākslinieku savienības pārstāvis Igors Dobičins.

1935.gadā dzimušais mākslinieks Bakmanis dizaina pamatus apguva pašizglītības ceļā, apgūstot galdnieka profesiju Rīgas Būvniecības tehnikumā, kas šobrīd nes Rīgas Celtniecības koledžas vārdu.

Bakmanis no 1960.gada līdz 1974.gadam strādāja vienā no lielākajiem Latvijas sakaru iekārtu izgatavotājiem - ražošanas apvienībā Radiotehnika un no 1965. gada tās konstruktoru birojā Orbīta.

1968.gadā Bakmanis pabeidza Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslinieciskās konstruēšanas vakara kursus.

Rīgas radiorūpnīcā māksliniekam bija iespēja papildināt pieredzi rūpnieciskajā dizainā, izstrādājot veidolu maketus un dizaina prototipus sava laika radiotehniskām novitātēm, pārnēsājamiem tranzistoru radiouztvērējiem Rīga 103 (1967), Rīga 302 (1968), radiolām Rīga 101 (1967), Rigonda-mono (1972), portatīvai magnetolai Amata (1970), mērierīcēm un citiem.

No 1970.gada līdz 1973. gadam mākslinieks izstrādāja iepakojuma dizainu akustisko sistēmu ražotāja VEF Radiotehnika RRR produkcijai un grafiskā dizaina risinājumus skaņuplašu un kompaktkasešu vākiem. No 1975. gada līdz 1980. gadam Bakmanis bija mākslinieks arī bijušajā LPSR Sakaru ministrijas konstruēšanas biroja interjera nodaļā.

Mākslinieks izstādēs piedalījās kopš 1968. gada. Bakmaņa darbi bija iekļauti VEF Radiotehnika RRR zīmola produkcijā, tika pārstāvēti Latvijas, Krievijas, ārvalstu - Čehijas, Slovākijas, Polijas, Vācijas - un citu valstu tehnikas gadatirgos, rūpniecības un saimniecības izstādēs.

No 1973. gada Bakmanis bija Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) biedrs. Mākslinieks aktīvi darbojās LMS Mākslas fondā no 1973. gada līdz 1975. gadam un tā pakļautībā esošajos - Lietišķi dekoratīvajā kombinātā Māksla un Dekoratīvās mākslas kombinātā.

1998. gadā mākslinieku kā vīru kora Tēvzeme dalībnieku apbalvoja ar Triju Zvaigžņu ordeņa Pirmās pakāpes goda zīmi. 2000. gadā viņš saņēma 1991. gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmi. Bakmaņa barikāžu atmiņu pieraksti Uz tām dienām atskatoties atrodas 1991. gada barikāžu muzejā un apkopoti izdevumā Barikādes. Latvijas mīlestības grāmata, kas izdota 2001. gadā.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka līdzjūtību mākslinieka Bakmaņa tuviniekiem un kolēģiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja