Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

57 miljonus iegūs no nodokļiem; varētu dubultot ikgadējo auto nodevu

Valdība piektdien vienojās par papildus pasākumiem nākamā gada budžetā, lai tā deficītu samazinātu par 57,4 miljoniem latu, pēc valdības sēdes par finanšu ministra Einara Repšes (JL) teikto vēsta BNS. Viņš teica, ka šie pasākumi ietver iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) palielināšanu līdz 26%, progresīvā dzīvojamās platības nodokļa ieviešanu, kā arī transporta līdzekļu ikgadējās nodevas palielināšanu. Pagaidām nav zināmas konkrētas nodevas likmes, taču, kā Db atzina Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Baiba Bāne, sagaidāms, ka nodevas apmērs dubultosies.

Atbalstu guvusi ideja par progresīvā uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) ieviešanu. Ideju par progresīvā UIN ieviešanu ierosināja apvienība Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un valdības koalīcijas vairākuma atbalstu guvusī ideja paredz, ka uzņēmumiem, kuru peļņa pārsniedz Ls 5 miljonus latu gadā,  UIN likme tiek palielināta no 15% līdz 25%. Saskaņā ar tēvzemiešu līdera Roberta Zīles teikto, progresīvo UIN būs jāmaksā pārsvarā telekomunikāciju uzņēmumiem, kā arī lielajiem uzņēmumiem ar ārvalstu kapitālu.

Koalīcija vienojusies kapitāla pieauguma nodokli palielināt līdz 15%, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi paaugstināt no 23 uz 26%, kā arī aplikt ar nodokli dabasgāzi, bet tas tiks darīts no 2010.gada otrā pusgada, lai neietekmētu šo apkures sezonu.

Valdošā koalīcija vienojusies ar IIN neapliekamo minimumu par apgādībā esošām personām saglabāt Ls 63 apmērā nevis samazināt līdz Ls 50 mēnesī. Tāpat nolemts, ka iedzīvotāju izdevumi par medicīniskajiem pakalpojumiem un izglītību tomēr tiks saglabāti ar IIN attaisnoto izdevumu sarakstā.

Valdība iecerējusi papildus no progresīvā nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanas iekasēt 500 tūkstoši latu, transportlīdzekļu nodevas palielināšana nākamā gada budžetā dos 15 miljonus latus, savukārt progresīvā uzņēmumu ienākumu nodokļa ieviešana dos trīs miljonus latu.

No kapitāla ienākuma un kapitāla pieauguma nodokļa ieviešanas 15% apmērā nākamgad papildus plānots iekasēt 2,6 miljonus latu, akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei no nākamā gada otrā pusgada 2010.gada budžetā nesīs piecus miljonus latu, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes celšana līdz 26% budžetā radīs papildus ieņēmumus 31,8 miljonu latu apmērā.

Valdība līdz pirmdienai atlika lēmuma pieņemšanu par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu, jo Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss valdības sēdē norādīja, ka inženiertehnisko būvju aplikšana ar NĪN tādiem uzņēmumiem kā Latvenergo, Rīgas siltums un Latvijas gāze radīs ļoti lielus maksājumus, kas pēc tam atsauksies arī uz tarifiem. Piemēram, NĪN maksājumi Latvenergo tarifu nākamgad varētu ietekmēt par apmēram 7%, teica Matīss.

Grozījumi NĪN likumā paredz piemērot NĪN likmi 0,1% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības individuālām dzīvojamām mājām un dzīvokļiem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās vai nedzīvojamās ēkās, ja to kadastrālā vērtība ir zem 40 tūkstošiem latu. Īpašumiem ar kadastra vērtību no 40 līdz 75 tūkstošiem latu likme būts 0,2%, bet īpašumiem, kuriem kadastrālā vērtība pārsniegs 75 tūkstošus latu, likme būs 0,3%.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas