Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

FOTO: Tuviniekiem pasniedz pēc radinieku nāves piešķirtos Viestura ordeņus

“Andris mira ar vārdiem  - Latvija,” saka barikāžu laikā dzīvību zaudējušā kinooperatora Andra Slapiņa brālis Jānis Slapiņš. Viņš un daudzi citi no Valsts prezidenta Valda Zatlera rokām trešdien glabāšanā saņēma Viestura ordeņus, kas piešķirti viņu tuviniekiem par drosmi un varonību barikāžu laikā, kā arī karojot starptautiskās operācijās.

Par Viestura ordeņa lielkrusta komandieriem atzīti 16 pēdējās divdesmitgades varoņus. Pēc nāves piešķirtos Viestura ordeņus nodeva glabāšanā viņu tuvākajiem cilvēkiem.

“Tas ir liels gods,” ar asarām acīs saka A.Slapiņa atraitne. Kinooperatora brālis atzīst, ka iepriekš nebija iedomājies saņemt glabāšanā šādu ordeni. Tāpat viņš esot pārsteigts un pagodināts, ka par viņa brāli un vēl diviem ordeņa saņēmējiem - kinooperatoriem Gvido Zvaigzni un Juri Podnieku, skolēniem vēstures stundās stāsta kā par varoņiem.

“Mēs esam lepni par savu dēlu”, par Afganistānā bojā gājušo Nacionālo Bruņoto spēku dižkareivi Edgaru Ozoliņu saka viņa māte Sigita, kura saņēma glabāšanā dēlam piešķirto ordeni. Viņa uzsver, ka cilvēkiem jālepojas ar Latvijas valsti un armiju, kura piedalās cīņās. Esot nepieciešams godināt ikvienu bojā gājušo kareivi, uzskata S.Ozoliņa. Viestura ordenis ģimenei nozīmē lielu pagodinājumu un cieņas izrādīšanu. 

Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts neatkarības aizstāvēšanā barikāžu laikā Viestura ordeņus piešķīra Satiksmes ministrijas šoferim Robertam Mūrniekam, milicijas vecākajam leitnantiem Sergejam Konoņenko un Vladimiram Gamanovičam, Jūrmalas Rakstnieku jaunrades nama šoferim Raimondam Salmiņam, barikāžu dalībniekiem Ilgvaram Grieziņam un Edijam Riekstiņam, kā arī kinooperatoriem A.Slapiņam, G.Zvaigznei un J.Podniekam.

Ar Viestura ordeņiem par sevišķiem militāriem nopelniem godināja starptautiskajās operācijās bojā gājušos dižkareivjus - Gintu Bleiju, Vitāliju Vasiļeju, E.Ozoliņu, Andreju Merkuševu, seržantu Voldemāru Anševicu, kaprāli Dāvis Baltābolu, kā arī virsleitnantu Olafu Baumani.  



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas