Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jaunajam maksātnespējas likumam pirmais klients

Šonedēļ apstiprināts pirmais fiziskās personas maksātnespējas process saskaņā ar jauno Maksātnespējas likumu, kas stājās spēkā šā gada 1.novembrī, informē Latvijas Kredītņēmēju apvienības jurists Jānis Āboliņš.

Kāds Kredītņēmēju apvienības biedrs jau 1.novembrī bija pirmais, kurš iesniedza maksātnespējas pieteikumu tiesā pēc jaunajām likuma normām, un viņa pieteikums šonedēļ ticis apstiprināts.

Šim cilvēkam ir viens īpašums, māja Valmieras rajonā, un kopējās parādsaistības "GE Money Bank" nepārsniedz 100 000 latu. Tā kā viņa apgādībā atrodas viena persona, viņam ir iespēja uz vienu gadu atlikt mantas pārdošanu ar nosacījumu, ka tiek maksāti visi komunālie maksājumi.

Pēc gada viņam sešu mēnešu laikā izsolē būs jāpārdod īpašums un pēc tam vēl divus gadus vajadzēs maksāt kreditoram 30% no saviem ikmēneša ienākumiem, bet ne mazāk kā vienu trešdaļu no minimālās algas.

Āboliņa skatījumā Latvijas iedzīvotāji vēl joprojām ļoti piesardzīgi izmanto iespēju atbrīvoties no nesamaksājamiem parādiem, kaut gan būtībā bankrota procedūra, viņaprāt, ir tirgus ekonomikas instruments.

"Kredītņēmēju apvienība vienmēr ir uzsvērusi, ka ikvienam cilvēkam parādi ir jāatdod, bet realitātē daudziem kredītņēmējiem, kuriem jau ir atsavināti īpašumi un pārdoti izsolēs par nelielām summām, maksātnespēja ir vienīgais legālais veids, kā atgriezties pilnvērtīgā Latvijas sabiedriskajā un ekonomiskajā dzīvē, neslēpties, neemigrēt un neaiziet pelēkajā zonā, justies pilnvērtīgam un vajadzīgam valsts pilsonim," saka Āboliņš.

Kredītņēmēju apvienības vadītājs Ainārs Gorenko savukārt ir pārliecināts, ka katrs Latvijas pilsonis, kurš ir ņēmis kredītu, ir ticējis savas valsts izaugsmei, tāpēc tagad valsts pārvaldei esot ārkārtīgi svarīgi šo ticību atjaunot, saglabājot savus pilsoņus dzimtenē.

Pēc publiski pieejamajiem Maksātnespējas reģistra datiem, līdz šim ir iesniegti 357 pieteikumi fiziskās personas maksātnespējas procesam un no tiem pasludināti ir 180.

Kā ziņots, 1.novembrī stājās spēkā Maksātnespējas likums, ko Saeima, otrreiz caurlūkojot, pieņēma 26.jūlijā, kā arī grozījumi Civilprocesa likumā, kas paredz uzlabot maksātnespējas procedūras, mazināt tiesu noslodzi un paātrināt vispārējo lietu izskatīšanu tiesās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas