Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Latvijā vasaras brīvlaiks skolēniem – garākais Eiropā; pagaidām nav gatavības virzīt izmaiņas

Latvijā skolēnu vasaras brīvlaiks ir visgarākais Eiropas valstīs, turklāt mācību gada plānojums nav mainījies desmitiem gadu. Izglītības speciālisti neuzskata, ka Latvijā būtu automātiski jāpārņem kādas valsts pieredze, taču argumentēta un uz pētījumiem balstīta diskusija par mācību gada garumu esot nepieciešama, sestdien vēsta laikraksts Diena.

Dažām valstīm gan mācību gads ir īsāks nekā Latvijā un vēl ir virkne valstu, kurām tas ir tikai par nedēļu garāks, tomēr vasaras brīvlaiks Latvijā tāpat ir visgarākais, jo pārējām valstīm brīvdienas vienmērīgāk sadalās mācību gada laikā. Privātskolas _Patnis _valdes priekšsēde Zane Ozola mācību gada pagarināšanā redz vairākus ieguvumus. Pirmkārt, divu atvaļinājuma mēnešu apmaksāšana skolotājiem esot gana lielas izmaksas. Otrkārt, daļā ģimeņu problēma ir tā, ka vasarā viņu atvases nav pieskatītas. Treškārt, tā tiktu samazināta skolēnu slodze mācību gada laikā, un vasara būtu īstais laiks rīkot praktiskas nodarbības ārpus skolas telpām.Viens no pretargumentiem vasaras brīvlaika saīsināšanai Latvijā nereti ir šāds: bērniem jau tāpat tiek maz saules, tāpēc jāļauj to izbaudīt vismaz vasaras brīvlaikā. _Diena _gan norāda: medicīniskie pētījumi pierādījuši, ka bērni ir vistrauslākie un visbiežāk slimo laikā no novembra beigām līdz februāra beigām. Arī nepieciešamība motivēt darbam pedagogus, kuriem jau tā ir zemas algas, vismaz nodrošinot viņiem divu mēnešu atvaļinājumu, ir vēl viens izskanējušais arguments.

No izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) Dienai teiktā nojaušams, ka pagaidām, kad tiek spriests par nozīmīgām reformām izglītībā saistībā ar skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, ministrei nav gatavības virzīt vēl vienu nepopulāru jautājumu.

Visu Vitas Dreijeres rakstu "Mazāk brīvdienu vasarā, vairāk - ziemā" lasiet sestdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

Top komentāri

piepe
p
Es par vasaras brīvlaiku aptuveni pusotra mēneša garumā. Argumenti: 1. Tā kā reāli vasaras brīvlaiks Latvija ir vismaz (!) 3 mēnešus (jo maija beigās neviens tā īsti vairs nemācās un nav noslēpums, ka septembra pirmās nedēļas arī paiet "iesildīšanās" režīmā, es gan te nerunāju par izlaidumu klasēm), tad padomājiet - tā ir pamatīga iespēja aizmirst pārējā gada laikā apgūto un rudenī atgriezties kā balta lapa. Atceros no saviem skolas gadiem, ka vasarā uz skolas darbiem ij aci neuzmetu. 2. Jau daudz pieminētā pārslodze proporcionāli sadalītos garākajā mācību gadā, un tas tikai veicinātu kā skolotāju, tā skolēnu darba produktivitāti. Un mazinātu "riebumu' pret mācībām, starp citu. 3. Kādēļ vecāku noslogotība nav arguments? Un kā vēl ir! Daudz kvalitatīvāks brīvlaiks būs kopā ar vecākiem, kas var veltīt laiku bērnam, nevis kaut kur vecmāmiņu paspārnē, vai vēl ļaunāk, vieni mājās, piemēram, mēneša garumā. To ir vērts likt aiz auss. Brīnos, ka šis jautājums nav pacēlies ātrāk! Un tas, ka ārzemēs skolu bērni dumjāki, kā te izskan - jā, varbūt viņi nav "visziņi" skolas laikā, tomēr ir brīvāki, priecīgāki (kas ir ļoooti svarīgi motivācijai) un turklāt beigu galā, pēc augstskolas, nez kā izrādās, ka rietumu speciālisti labāki par mūsējiem. arī par to vērts padomāt.
Vija
V
Nesaprotu, kāpēc mēs savus bērnus nemīlam - viņi taču ir gudri un spējīgi. Lielākās daļas vecāku un sabiedrības attieksme ir bērniem graujoša - viņi taču maziņi, lai atpūšas ilgāk, uz skolu jāiet vēlāk, jāmācās mazāk. Paskataties apkārt, tik daudz bērnu jau 5 gadu vecumā lasa, raksta, rēķina. Man apkārt ir ļoti daudz zinošu jauniešu. Es priecājos par viņiem. Saudzējot bērnus, mēs bremzējam viņu attīstību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas