Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Liepnieks: Vienotības standarti pret saviem biedriem ir vēl daudz zemāki nekā veco laiku politikā

Pieņemot Saeimas Vienotības frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa (V) atvainošanos, nožēlu un apsolījumu nomaksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) par iegādāto automašīnu, Vienotība demonstrēja klaju dubultstandartu pastāvēšanu, jo Vienotība vienmēr ir bijusi ārkārtīgi kritiska pret citu partiju pārstāvjiem un norādījusi, ka galvenais iemesls, ar ko Vienotība ir pārāka par citām partijām, ir augsti morāles un ētikas standarti, godīgums, prasīgums pret saviem biedriem, uzskata polittehnologs Jurģis Liepnieks.

"Gadījumi ar bijušo ekonomikas ministru Arti Kamparu, bijušo tieslietu ministru Aigaru Štokenbergu un tagad ar Zaķi liecina, ka Vienotības standarti pret saviem biedriem ir vēl daudz zemāki nekā "veco laiku" politikā. Vienotība šādā veidā ļoti riskē sagraut savu identitāti. Vienotībai šādas kļūdas ir daudz nepiedodamākas nekā jebkurai citai partijai. Ja bijušais politiķis Ainārs Šlesers aizstāvētu kādu savu partijas biedru, kurš ir izdomājis kādu nodokļu apiešanas shēmu vai nav kaut ko norādījis ienākumu deklarācijā, iespējams, Šlesera vēlētājs to arī nepamanītu. Savukārt, ja Vienotība saka, ka izvairīšanās no nodokļu nomaksas ir akceptējama prakse un galvenais kritērijs ir tas, ka pagaidām nav fiksēts likuma pārkāpums, tad tā ir tāda pati argumentācija, kādu savulaik lietoja Tautas partijas, Latvijas Pirmās partijas politiķi," teica Liepnieks.

Polittehnologs uzskata, ka šajā gadījumā Vienotības un partijas ētikas komisijas attieksme pret Zaķi ir daudz skandalozāka par pašu Zaķa nodarījumu, jo Vienotība akceptē šādu uzvedības standartu. Gan Liepnieks, gan politoloģe Iveta Kažoka norādīja, ka ar šo gadījumu Vienotība ļoti riskē iedragāt savu reputāciju, jo iepriekšējā prakse ir parādījusi, ka Vienotības kritiskie vēlētāji vēlēšanās šādus faktus atceras un atbilstoši arī rīkojas.

"Vienotība ir palaidusi garām savu iespēju pierādīt savu principialitāti un paaugstināt politiskās atbildības latiņu. Vienotībai šajā reizē vajadzēja rīkoties radikālāk, taču man nav atbildes, kādēļ tas nenotika. Iespējams, ka viņi bažījās, ka gadījumā, ja kādam deputātam var prasīt demisiju par līdz galam nenomaksātiem nodokļiem, tad var gadīties, ka sākas ķēdes reakcija un jādemisionē arī citiem, izņemot tos, kurus nesatrauc partiju aicinājumi ievērot ētikas un morāles normas arī privātajā dzīvē," sacīja I. Kažoka.

Kā ziņots, Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis esot apmierinājis frakcijas iepriekš izteiktās prasības, kā risināt gadījumu ar automašīnas iegādi, - viņš atvainojies, paudis nožēlu un nomaksās PVN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas