Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

No Lielbritānijas veikalu plauktiem pazudīs cigaretes

Lielbritānijā no tabakas izstrādājumu tirgotāju plauktiem un pircēju redzesloka no nākamā gada pazudīs cigaretes, paredz Veselības ministrijas trešdien publiskotie plāni.

Ministrijas izstrādātie noteikumi paredz, ka turpmāk būs atļauta tikai īslaicīga cigarešu izstādīšana "konkrētos ierobežotos gadījumos".

Attiecībā uz lielajiem veikaliem noteikumi stāsies spēkā jau nākamā gada aprīlī, bet pēc trīs gadiem tie būs jāievēro arī visiem pārējiem veikaliem.

Gada beigās tiks sāktas konsultācijas, vai cigaretes būtu jāpārdod vienkāršākā iesaiņojumā, lai padarītu tās mazāk pievilcīgas jauniešiem, piebilda ministrija.

"Smēķēšana nenoliedzami ir viena no lielākajām un grūtāk risināmajām sabiedrības veselības problēmām," atzīmēja veselības ministrs Endrū Lenslijs.

"Anglijā joprojām smēķē vairāk nekā astoņi miljoni cilvēku, un tas izraisa vairāk nekā 80 000 nāves gadījumu katru gadu. Mēs vēlamies darīt visu, ko spējam, lai palīdzētu cilvēkiem izvēlēties atmest smēķēšanu un, pirmkārt, iedrošinātu jaunus cilvēkus nesākt smēķēt," viņš piebilda.

Mazumtirgotājus ministrijas paziņojums sadusmojis un aizvainojis. Viņi uzsver, ka nav pierādījumu tam, ka tabakas turēšana ārpus pircēju redzesloka laupītu jauniem cilvēkiem vēlmi smēķēt.

Bet pretsmēķēšanas aktīvistu grupas ministrijas ieceri apsveica un mudināja valdību virzīt priekšlikumus tabakas izstrādājumu iepakojuma vienkāršošanai.

Par neuzkrītošu iepakojumu un publisku izstādīšanas aizliegumu diskutēts jau vairākus gadus. Un tagad Lielbritānija pievienosies Kanādai, Īrijai, Somijai un citām valstīm, kas jau aizvākušas cigaretes tālāk no veikalu plauktiem.

Skotija, Velsa un Ziemeļīrija individuāli noteikusi savus smēķēšanas ierobežojumus. Bet Lielbritānija, iespējams, kļūs par pirmo valsti Eiropā, kas uzstās uz vienkāršu cigarešu iepakojumu, ja šis priekšlikums tiks sekmīgi virzīts uz priekšu.

Austrālija līdzīgu ierobežojumu plāno pieņemt 2012.gadā.

Veselības ministrijas dati liecina, ka Lielbritānijā smēķē vismaz katrs piektais pieaugušais, un valdība aprēķinājusi, ka ar smēķēšanu saistītu slimību ārstēšana 2006.-2007.gadā valstij izmaksājusi 2,7 miljardus mārciņu (aptuveni 2,2 miljardus latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas