Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta - Politologam rada šaubas Ēlertes biedru atšķirīgā ideoloģija

Svētdien nodibinātās Meierovica biedrības par progresīvām pārmaiņām biedriem ir atšķirīga ideoloģiskā pārliecība, un tas dara piesardzīgu politologu Juri Rozenvaldu. Viņam nav arī skaidrs, kādā virzienā šī biedrība dosies.

«Politiska biedrība būtībā necīnās par varu un nevirza savu politisko ideoloģiju. Biedrības mērķis ir uzlabot valsts politiku, tomēr tas skan ļoti vispārīgi. Man nav skaidrs, kādā virzienā šī biedrība dosies, jo tās vidū ir cilvēki ar atšķirīgu ideoloģiju,» saka J.Rozenvalds.

Politologs min, ka Meirovica biedrībā ir gan Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) biedrs Atis Lejiņš, gan bijušais LPP/LC biedrs Georgs Andrejevs, bet pati biedrības dibinātāja Sarmīte Ēlerte atbalsta nesen izveidoto politisko apvienību Vienotība.

J.Rozenvalds uzskata, Meierovica biedrība spēj cīnīties par formālo demokrātiju, kas paredz brīvu viedokļa paušanu, vēlēšanas un medijus. Tomēr stratēģiskā attīstība, kas risina etniskus vai sociālpolitiskos jautājumus, neesot skaidra. Katra ideoloģija minēto problēmu risinājumu traktē citādāk. «Šai biedrībai ir kāda iezīme - tā iet pa priekšu idejām, bet gribētos saprast – kādā virzienā,» piebilst politologs.

Bet politologs Valts Kalniņš uzskata, ka biedrībai ir potenciāls plašas sabiedrības daļas uzrunāšanai, kam kalpo gan tās locekļu autoritāte, gan pastiprinātā interese par pašu biedrību"Biedrībā ir daudz cilvēku, kas ir sevi nopietni apliecinājuši savās profesionālās darbības jomās un kuriem ir pietiekami liela ietekme un autoritāte plašākā cilvēku lokā un potenciāls uzrunāt plašu sabiedrības daļu," aģentūrai LETA jauno biedrību vērtēja politologs Valts Kalniņš.

Savukārt sociologs Arnis Kaktiņš uzskata, ka biedrības panākumi un potenciāls izvirzītā mērķa sasniegšanai slēpjas pastiprinātajā plašsaziņas līdzekļu interesē par to, jo sabiedrības uzmanības pievēršana ir viens no spēcīgākajiem līdzekļiem izvirzīto mērķu sasniegšanai. "Ja cilvēki biedrības vēstījumu nevarēs izlasīt mediju tekstos, bet viņus tas ieinteresēs, viņi šo biedrību atradīs internetā," uzsvēra eksperts sarunā ar aģentūru LETA.

Par jaundibinātās biedrības raksturu gan Kalniņš, gan Kaktiņš izsakās piesardzīgi, norādot, ka tas, vai šādas biedrības tapšana nav saistīta ar noteiktām politiskām interesēm, atklāsies tikai laika gaitā. Tomēr, kā uzsver Kaktiņš, arī tad, ja biedrība kādā brīdī sāks izrādīt simpātijas kādai politiskajai partijai vai strāvojumam, viņš šajā apstāklī problēmu nesaskata.

"Esam brīva demokrātiska valsts, kur Satversmē ierakstīta visdažādākā veida biedrošanās brīvības. Vēl vairāk - man šķiet, ka viens no Latvijas demokrātijas defektiem ir tāds, ka pilsoņi ļoti mazā skaitā izmanto šīs brīvības," uzskata sociologs, "neredzu pilnīgi nekādu problēmu par to, ka nevalstiskajam sektoram ir arī kaut kādas attiecības ar politiku, jo ir kaut kādi mērķi un ieceres un katrs skatās, kā viņš tos var sasniegt."

Savukārt Kalniņš akcentē, ka biedrība pati neslēpj, ka to interesē politika un ir vēlme šos procesus ietekmēt. "Tas ir normāls mērķis sabiedriskai organizācijai, kas vēlētos aizstāvēt vienas vai citas idejas politiskā organizācijā, bet jautājums, vai šāda veida organizācijas nevar kļūt par satelītu politiskajām partijām, kas to varētu izmantot kā platformu, lai gatavotos vēlēšanām," skaidroja politologs.

Viņa skatījumā zināma nozīme tomēr ir apstāklim, ka šāda biedrība tapusi vēlēšanu gadā, kas, visticamāk, noticis ar vēlmi piesaistīt cilvēku uzmanību vairākiem politiskajiem jautājumiem, kas organizācijas vadītājiem šķiet būtiski, jo vēlēšanu gads ir labi piemērots tam, lai cilvēkus mudinātu uz politisku izpausmi.

Tomēr vienlaikus šādas biedrības tapšanai ir arī virkne citu fona apstākļu, pārliecināts Kalniņš. "Nedomāju, ka Latvija ir atguvusies pēc krīzes šoka un apzinājusies, kā turpmāk pastāvēt, kādā virzienā censties attīstīties, un tad nav brīnums, ka sabiedriski aktīvi cilvēki var vēlēties kaut ko iespēju robežās piedāvāt un aicināt iesaistīties nākotnes virzības apjaušanā. Cik tieši vai netieši tas tiks saistīts ar politiskajiem spēkiem, to rādīs laiks," piebilda eksperts.

Diena.lv jau ziņoja, ka S.Ēlerte svētdien, 21.martā, ar domubiedriem izveidoja Meierovica biedrību par progresīvām pārmaiņām. Tās mērķis ir uzlabot valsts politiku, kas «nedrīkst būt šauras politiķu grupiņas nodarbe». Meierovica biedrība vēlas strādāt, lai veicinātu labu ideju un kvalitatīvas ekspertīzes iesaistīšanu politikas procesā.


(papildināta no 5. rindkopas)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas