Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pētnieks: budžets paredzēs vēl skarbākus pasākumus, bet nav citas alternatīvas

Iepriekš veiktais budžeta samazinājums bija ļoti sāpīgs, bet viss vēl nav beidzies - nākamā gada budžets paredzēs vēl skarbākus pasākumus, šādu viedokli intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" pauda Hārvarda Biznesa skolas Stratēģijas un konkurētspējas institūta vadošais pētnieks Kristians Ketels. Viņš neredzot alternatīvu budžeta "griešanai".

"Pagātnē Latvija bija uz neilgtspējīga ceļa, un tagad ir divi ceļi - vai nu saglabājat izdevumus, bet tad naudai no kaut kurienes jānāk, un es neredzu pārāk daudz iespēju patlaban, vai arī "griežat" un strukturāli darāt visu citādāk," intervijā saka Ketels, kurš līdzās citiem starptautiskiem ekspertiem piedalījās Latvijas premjera vadītajā Augsta līmeņa darba grupā.Viņš intervijā pauž cerību, ka valdība nākamā gada budžetu sagatavos pēc iespējas ātrāk.Domājot par budžeta konsolidāciju, Ketels vienlaikus aicina neatstāt novārtā nākotnes izaugsmes stratēģiju. Būtisku lomu, viņaprāt, var uzņemties privātās kompānijas. Tām gan, pēc viņa domām, nebūtu jāiet pie valdības un jāprasa nauda vai aizsardzības pasākumi, bet gan jāstāsta, kas nozarei ir vajadzīgs. Piemēram, tā kā valdībai ir izglītības stratēģija, universitātēm ir programmas, uzņēmumiem jānorāda, kādi cilvēki ir vajadzīgi biznesam, un jāvērtē, kā uzņēmumi var palīdzēt, piedaloties darbaspēka attīstības programmās. Kompānijas var norādīt, kāda infrastruktūra vajadzīga, kādas regulēšanas barjeras traucē visvairāk.Viņaprāt, pastāv neliels drauds, ka valdība pārāk fokusēsies uz budžetu un fiskālo politiku, lai gan ir nepieciešamas arī strukturālās reformas, izaugsmes stratēģija."Zināmā mērā budžeta samazināšana vai valdības samazināšana ir vienkārši, lai gan sāpīgi pasākumi. Konkurētspējas uzlabošana ir maratons - tas prasa daudz laika un to nav viegli kontrolēt. Dažas valstis paliek pelēkajā zonā, bet esmu cerīgs par Latviju - esat Eiropas Savienībā, esat izgājuši cauri krīzei," intervijā saka Ketels.Vaicāts, cik pareizi no konkurētspējas viedokļa ir paaugstināt nodokļus, par ko patlaban tiek runāts, viņš atzīst, ka budžeta sabalansēšanai acīmredzot ir gan jāsamazina izdevumi, gan jāpalielina ieņēmumi. "Jautājums ir, kā var palielināt nodokļus tā, lai tas samazinātu neizbēgamo ietekmi uz ekonomiku," piebilst pētnieks, kurš uzsver arī nepieciešamību uzlabot nodokļu administrācijas darbību un vienkāršot sistēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas