Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Putins piedāvājis Latvijai iesaistīties Krievijas AES projektā Kaļiņingradā

Valsts prezidents Valdis Zatlers vizītes laikā Maskavā no Krievijas premjera Vladimira Putina saņēmis piedāvājumu Latvijai iesaistīties Kaļiņingradas atomelektrostacijas (AES) projektā, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Sarunā ar V.Zatleru V.Putins esot apgalvojis, ka Visaginas projekts Lietuvā, kurā Latvija iecerējusi iesaistīties, diez vai īstenosies un uzaicinājis Latviju tā vietā iesaistīties Krievijas AES būvē kā patērētājiem un investoriem ar 8-12% daļu. Latvijas pārstāvji diplomātiski pieklājīgi atteikuši, norādot, ka Latvija tomēr turpina atbalstīt Visaginas projektu.

Piedāvājumu dalībai Kaļiņingradas AES no Putina saņēmusi arī Lietuva, savukārt Igaunija pagaidām palikusi neuzrunāta.

Pēc raidījumā ziņotā, kamēr politiķi Baltijas valstīs un Polijā piecu gadu laikā tā arī nav spējuši vienoties par AES celšanu Lietuvā, tikmēr Krievija sākusi būvēt savu projektu Kaļiņingradā. Abas iecerēto staciju vietas – Visagina Lietuvā un Kaļiņingradas apkārtne Krievijā atrodas tikai dažu simtu kilometru attālumā un, ja Krievija pasteigsies pirmā, tad skaidrs, ka Baltijas valstu projekts zaudēs jēgu, jo kļūst ekonomiski neizdevīgs tik mazam reģionam.

2006. gadā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjeri parakstīja memorandu, ka visi uz vienādiem noteikumiem piedalīsies atomstacijas celšanā ar aptuvenām izmaksām 1,4-2,1 miljards latu. Vēlāk tika iesaistīta arī Polija un saplānota akciju sadale 34% Lietuvai un pa 22% pārējiem dalībniekiem. 2008.gadā Lietuvieši izveidoja savu kompāniju, kas būvēs staciju. Taču pēc gada paši atzina to par nelikumīgi radītu. Vēl gads tika pazaudēts investoru meklējumos un beigās Lietuva paziņoja, ka naudas tomēr nav. Paralēli notika dažādi strīdi starp lietuviešiem un poļiem. Bet tikmēr Krievija veikli izmantojusi situāciju un jau sākusi būvēt savu atomstaciju pie Kaļiņingradas. Un, kad lietuvieši beidzot, pagājušā gada nogalē veiksmīgi atrada izdevīgu investoru, izraudzītā Dienvidkorejas kompānija KEPCO (Korean Electric Power Corporation) pēkšņi un negaidīti pēdējā brīdī atteicās. Tiek uzskatīts, ka to ir panākusi Krievija.

Ir zināms, ka Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs sava Dienvidkorejas apmeklējuma laikā ir izteicis Dienvidkorejai kārdinošus priekšlikumus elektrolīniju modernizēšanai Krievijā un ka tā varētu būt savdabīga samaksa par to, ka dienvidkorejieši atsaka mums Visaginā. Krievijas vēstnieks gan apgalvo, ka neko par to nezinot.

Vēstnieks esot pārliecināts, ka Krievijas stacijas pirmais posms būs gatavs jau tuvākajos 5 gados. Un mūsu politiķi no eksprezidenta Gunta Ulmaņa vadītās apvienības Par labu Latviju – konkrēti Andris Šķēle - jau tagad ir skaļi lobējis ideju par Latvijas iekļaušanos Krievijas projektā.

Ja tā tiešām notiks, tad Krievija mūs būs ietinusi vēl ciešākā energoatkarības tīklā, nekā līdz šim, jo Lietuvas vecā Ignalīnas atomstacija tagad ir ciet, bet vietā būs Krievijas pārvaldīta, līdz ar to maksāsim Krievijai un būsim vēl vairāk pakļauti Krievijas politiskajai gribai nodrošināt mūs ar enerģijas piegādēm vai nē. Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš notiekošo vērtē kā absurdu gan no ekonomiskā, gan politiskā skatu punkta.

Premjers Valdis Dombrovskis iesaka vēl nesteigties, jo Visaginas projekts vēl neesot pilnībā zaudēts.

"Kā veiksies tālākajās sarunās, man pašreiz nav detalizētākas informācijas. Galvenais, protams, ir pašas Lietuvas rokās,"norādīja V.Dombrovskis.

Lietuvas politiskajā elitē šobrīd valda izmisums. Enerģētikas ministrs steigšus sācis individuālas sarunas ar pieciem potenciāliem investoriem. „Nekā personīga” uzzināja, ka to vidū ir tas pats  Korejas uzņēmums, tomēr skaidri zināms, ka savu iepriekšējo, lietuviešiem izdevīgo piedāvājumu tas vairs neuztur. Atomprojekts tagad maksās dārgāk, par cik – nav zināms.

Liels drauds projektam ir tieši Krievija. Lietuvas biznesa avīze „Verslo Žinios” atklājusi, ka Krievija ietekmējusi ne tikai korejiešu aiziešanu, bet arī panākusi cita investora – itāļu koncernu atteikšanos no projekta.

Lietuvieši dzīvo pārliecībā, ka Visaginas projekts izdosies. Ir izdarīti visi priekšdarbi celtniecībai – pabeigts ieietkmes uz vidi novērtējums, sakārtota juridiskā bāze, blakus vecajai Ignalinas stacijai atbrīvots būvlaukums. Lietuvieši saka, ka Krievijas atomstacijai neesot izredžu. Maskavas paziņojumi par celtniecību Kaļiņingradā esot ziepju burbulis, lai atbaidītu investorus no Visaginas, jo Kaļiņingradas anklāvam nav augstsprieguma savienojumu ne ar Poliju, ne ar Lietuvu.

Sava projekta īstenošanai Krievija kaimiņvalstīs meklē vājo posmu. Vladimirs Putins uzrunājis Lietuvas premjeru Kubili un Latvijas prezidentu Zatleru, piedāvājis līdzdalību Kaļiņingradas projektā. Putina vietnieks Sečins pirms jaunā gada līdzīgi centās pierunāt savu kolēģi Polijā. Neuzrunāta pagaidām palikusi Igaunija. Šīs valsts vēstnieks Latvijā apgalvo – pat ja Krievija vēlētos igauņiem piedāvāt dalību Kaļiņingradā, mūsu ziemeļkaimiņi noteikti atteiktos un paliktu uzticīgi Latvijai un Lietuvai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas