Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ulmanis par Brazausku: aizgājis man tuvs draugs un skolotājs

Sestdien mūžībā aizgājis Aļģirds Brazausks - pirmais Lietuvas prezidents pēc valsts neatkarības atgūšanas. Viņš miris 78 gadu vecumā pēc vairāku gadu slimošanas. Pirmais Latvijas prezidents pēc neatkarības atgūšanas Guntis Ulmanis uzskata, ka Brazausks ir bijis izcils politiķis. Abiem prezidentiem bija arī kopīga aizraušanās - medības.

Bijušais Latvijas valsts prezidents Guntis Ulmanis:

"Brazausks bija ne tikai kolēģis, bet arī tuvs draugs,. Viņš ir bijis arī mans skolotājs, jo es ienācu politikā, kad viņš jau bija kolorīta personība. Aļģirds Brazausks ir izgājis cauri drūmajai politikai Padomju Savienības laikā, viņš ir ienesis garīgo bagātību šodienas Lietuvā. Viņš spēja saglabāt neatkarīgu domāšanu, lai varētu darboties arī šajos laikos. Domāju, ka viņš ir labākais Lietuvas politiķis pēdējo simts gadu laikā. Viņš iemiesoja visas lietuviešu rakstura īpašības. Mēs [Baltijas valstu prezidenti] devāmies kopā ārvalstu vizītēs. Mums ar Meri [Igaunijas prezidentu] bija daudz jāstāsta par savām valstīm, bet pietika Brazauskam ieskatīties acīs, lai saprastu, kas ir lietuvieši. Politikā viņš vienmēr visu mēģināja pagriezt par labu savai valstij. Man viņš pietrūks ar savu padomu.

Mēs 15 gadu bijām vienā mednieku kolektīvā. Runājām arī daudz par ko citu, kas neskar medības. Viņš redzēja visu valsti kopumā. Medības bija viņa sirdslieta un maz ir tādu valstu vadītāju, kuri aizraujas ar medībām, kas nebūtu medījuši kopā ar Brazausku.

Mums [Baltijas valstu prezidentiem] ne viss izdevās, kā mēs to būtu gribējuši. Domāju, ka Brazauska aiziešana, daudziem politiķiem liks padomāt, kā tālāk būt."

Bijušais Lietuvas Augstākās padomes priekšsēdētājs Vītauts Landsberģis:

Lietuva ir zaudējusi cilvēku, kas valstī ir spēlējis būtisku lomu pēdējās desmitgadēs. Viņa nāve ir svarīgs notikums un skar mūs visus.

(portālā Delfi.lt)

Bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus:

"Viņš bija spēcīga personība un labs politiķis, kas uzticīgi kalpoja Lietuvai smagā laikā. To neviens nenoliegs. Viņam bija jāaizstāv Lietuvas intereses, kad valsts formāli vēl nebija. Izšķirīgajā brīdī viņš spēja izlemt, kurā pusē nostāties, kā arī uzņemās atbildību pārstāvēt Lietuvu pasaulē. Brazausks ir vēsturiska personība Lietuvas politikā, viņš ir piemērs, kā būtu jāstrādā ikvienam.

Viņš bija ļoti smagi slims. Mēs centāmies neskart jautājumus ne par manu, ne par viņa veselības stāvokli. Runājām par visu, izņemot veselību. Runājāmies mierīgi, lai viņš pārāk nesatrauktos, kaut runājām arī par sāpīgiem jautājumiem. Līdz pat pēdējai minūtei viņam rūpēja Lietuvas liktenis, viņš pārzināja esošo situāciju."

(portālā Delfi.lt)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas