Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pamatskolā Rīdze, iespējams, nelegāli strādniekus nodarbinājuši apakšuzņēmēji

Veicot pārbaudes pamatskolā Rīdze, Valsts Darba inspekcijas speciālisti nelegāli nodarbinātus strādniekus nav sastapuši, taču sūdzības no vairākiem apkrāptiem cilvēkiem liecina, ka, iespējams, bez līguma un atalgojuma dažus darbiniekus nelegāli varētu būt nodarbinājis kāds no oficiālo būvnieku - SIA Velve un Moduls Rīga - piesaistītajiem apakšuzņēmējiem, skaidroja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Ilze Krūkle.

Kā ziņots, vairāki cilvēki jūlijā vērsušies Rīgas domē ar sūdzībām, ka pieņemti darbā pamatskolas  Rīdze restaurācijas un renovācijas procesā, taču tikuši apkrāpti - nodarbināti bez darba līguma, jo it kā parakstījuši tikai vienu līguma eksemplāru, un vēlāk arī atalgojumu par vairākām nostrādātajām dienām nav saņēmuši. Visus cilvēkus darbā pieņēmis kāds vīrietis vārdā Jānis, taču apšaubāmais darba devējs nozudis, neizmaksājot nopelnīto.

Ģenerāluzņēmējs SIA Velve kategoriski noliedza, ka šie cilvēki ir uzņēmuma darbinieki, ko pārbaudē apstiprinājusi arī Valsts darba inspekcija - celtniecības objektā pārbaudes brīdī nav bijis neviena strādnieka bez darba līguma.

"Valsts darba inspekcija un Valsts ieņēmumu dienests var veikt pārbaudes un uzlikt sodus, lai mazinātu bez darba līgumiem strādājošo būvstrādnieku skaitu un negodīgu konkurenci, tomēr vispirms strādniekam pašam ir jāapzinās, ka darba līguma noslēgšana un sava līguma eksemplāra iegūšana nav tikai mazākas algas saņemšana uz nodokļu rēķina, bet vispārējs garants šīs algas saņemšanai," uzsvēra Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Burovs norādīja, ka nelegālā strādnieku nodarbināšana būvniecībā galvenokārt raksturīga mazajām būvfirmām, savukārt lielās būvfirmas bieži vien nolīgst apakšuzņēmumu, kurš ir tā sauktā melnā tirgus dalībnieks. Departamenta direktors iesaka arī būvuzņēmējiem būt uzmanīgākiem un pārliecināties par apakšuzņēmēju dokumentiem, savukārt no Valsts darba inspekcijas viņš gribētu sagaidīt regulārākas kontroles pašvaldības pasūtītajos būvobjektos.

"Lai arī kāds būtu strādnieka materiālais stāvoklis vai nepieciešamība pēc darba, viņam ir jāatceras par savām tiesībām – tiesībām uz darba līgumu, kas ir kā garants atalgojuma saņemšanai par padarīto darbu," uzsvēra Burovs.

Uzņēmuma Velve komentāru par pamatskolas  Rīdze remontdarbos iesaistītajiem apakšuzņēmējiem un strādniekiem aģentūrai LETA šīs dienas laikā neizdevās iegūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas