Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pēc tuvinieku lūguma Pārdaugavā varētu būt piemineklis Vijai Artmanei

Rīgas domes Pieminekļu padome sniegusi atbalstu ierosinājumam par pieminekļa izvietošanu Vijai Artmanei Pārdaugavā, Talsu un Bāriņu ielas krustojumā, iepretim  Eduarda Smiļģa muzejam. Šādu priekšlikumu izteikuši izcilās aktrises piederīgie.

Jāatgādina, ka aktrise ir apglabāta Pokrova kapos, kur viņas tuvinieki bija iecerējuši uzstādīt pieminekli, taču pagaidām šo ieceri nav izdevies īstenot. Aktrise mūžībā aizgāja 2008.gada oktobrī.

“Tas ir pašsaprotami, ka Vijai Artmanei piemineklis ir nepieciešams,” saka Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis.

Viņš pastāsta, ka no projekta virzītājiem, kas šajā gadījumā ir aktrises meita Kristiana Dimitere, tagad ir atkarīgs, cik raits būs šis process. Vispirms jāiegūst vērtējums no Būvvaldes, tad jāpiesaista arhitekti un tēlnieki. Liela nozīmē būs, vai šajā projektā iesaistīšoties Kultūras ministrija.

Pieminekļu padome uzskata, ka “jēga jāpaplašina” un skvērā netālu no Smiļģa muzeja varētu tapt arī piemiņas vieta citiem izciliem aktieriem un aktrisēm. “Mazais skvēriņš perspektīvā varētu būt piemiņas vieta arī citiem ievērojamu aktieriem. Vija Artmane būtu kā pirmā, un tad maisam gals vaļā,” teic O.Spārītis.  

Rīgas pilsētas arhitektam uzdots izstrādāt atbilstošus nosacījumus teritorijas sakārtošanai, ņemot vērā iespēju, ka šajā vietā nākotnē varētu tikt novietotas piemiņas zīmes arī citiem ievērojamiem  skatuves māksliniekiem.

Pieminekļu padome akceptēja arī ieceri izvietot pieminekli baleta māksliniekam Mārim Liepam  promenādē starp kanālmalu un Operu. Finansēt pieminekļa izgatavošanu un uzstādīšanu apņēmies Ināras un Borisa Teterevu fonds. Iecerēts, ka piemineklis tiks atklāts nākošgad.

Ar balsu vairākumu tika atbalstīta  iecere Centrāltirgū, ejā starp piena un gaļas paviljoniem izvietot vides objektu – Teodora Zaļkalna veidotās cūkas skulptūras  palielinātu atveidu.

Pieminekļu padome lēma arī par vairāku ielu nosaukumu piešķiršanu. Atbalstīts priekšlikums piešķirt Jura Podnieka vārdu ielai, ko nākotnē iecerēts izbūvēt Šmerļa rajonā.

Atbalstīts priekšlikums par Roberta Feldmaņa vārda piešķiršanu Annas Sakses ielas posmam, kas atrodas otrpus Ezermalas ielai, Ķīšereza pusē.

Lemjot par Rīgas Grebenščikova vecticībnieku  draudzes priekšlikumu pārdēvēt Mazo Krasta ielu Fjodora Samanska vārdā, Pieminekļu padomes locekļi ieteica F.Samanska vārdu iemūžināt citādā veidā.

Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs, Pieminekļu padomes loceklis Sergejs Dolgopolovs pauž viedokli, ka Rīgas domei jāturpina dialogs ar Grebenščikova draudzes pārstāvjiem par  Fjodora Samanska vārda iemūžināšanu kādas Rīgas ielas nosaukumā, un viņš oficiāli ir lūdzis šo jautājumu Pieminekļu padomes darba kārtībā iekļaut atkārtoti.

Jāpiebilst, ka lemjot par personu vārdu iemūžināšanu ielu nosaukumos Pieminekļu padomes lēmumiem ir rekomendējošs raksturs.  Pēc Vietvārdu un pilsētvides nosaukumu komisijas atzinuma šādus jautājumus izskata Pilsētas attīstības komitejā, bet galīgo lēmumu pieņem Rīgas domes sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas