Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Uz tualeti Rīgā varēs tikt ar e-talonu

Pavasarī Rīgas domes amatpersonas lepojās, ka beidzot kaut daļēji atrisināta tualešu problēma, jo uzstādītas desmit jaunas tualetes. Prieki bija īsi - aprīlī ekspluatācijā nodotās desmit tualetes izrādījušās iekārojamas vandaļiem, un šobrīd praktiski neviena no tām nestrādā, sabojātas to naudas kastes. Lai risinātu situāciju, Mājokļu un vides departaments piedāvā trīs risinājumus - ļaut izmantot tualetes bez maksas, ieviest e-talonu vai norēķinu sistēmu ar mobilo sakaru palīdzību.

Pagājušajā nedēļā domes Mājokļu un vides komiteja lēmumu par risinājumu vēl nepieņēma, uzdodot atbildīgajām amatpersonām veikt aprēķinus par visu triju variantu izmaksām un ziņot nākamajā komitejas sēdē. No aprīļa līdz oktobrim desmit tualetēs ar divām kabīnēm un divās, kur kabīņu skaits ir lielāks, - RTU pagalmā un Radio ielā - kopā iekasēti vairāk nekā 10 500 latu, apmeklējumu skaitu lēš ap 41 tūkstoti. Tomēr notikušas arī deviņas zādzības no tualešu naudas kastēm, par kurām ierosinātas krimināllietas. No 19. augusta līdz 25. septembrim bijis noslēgts līgums ar apsardzes firmu, un šajā laikā zādzības nav notikušas. Kolīdz līgums beidzies, zagļi atkal uzdarbojušies. Tā kā tualetes regulāri tiek bojātas un šobrīd bezmaz visas ir padarītas nederīgas (22. oktobrī darbojās tikai viena), ir secināts, ka tā vairs nevar turpināties. Viena no iespējām ir ļaut tualetes lietot par brīvu, saglabājot līdzšinējo apkopes grafiku - četras reizes dienā. Ja tomēr nolemtu maksu saglabāt, to varētu iekasēt vai nu ar e-talonu, vai mobilā tālruņa zvanu, bet skaidras naudas automātu tualetēs noteikti nebūs, stāsta RD Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko. Bezmaksas variantu viņš atbalsta kaut vai tāpēc, ka realitātē tualetes apmeklē daudz vairāk cilvēku, nekā uzrāda oficiālā statistika - ja pie tualetēm pienāk 20 cilvēku grupa, tad naudu iemet tikai pirmais no viņiem, novērojis A. Aļeksejenko.

Rīgas domes opozīcijas pārstāvis Valdis Gavars (Vienotība) saka, ka pašlaik nevajadzētu sasteigt ar lēmuma pieņemšanu, kamēr nav izpētīti cēloņi, kāpēc tik viegli atlauzt kabīņu naudas krātuves, - vai tā ir ražotāja vaina, vai arī mūsu zagļi ir veiklākie visā Eiropā, spējīgi tikt galā ar jebkuru automātisku ierīci. «Ko dara Valsts policija un pašvaldības policija?» vaicā deputāts. Viņš atgādina: opozīcija savulaik aizrādījusi, ka tualetes izmaksā pārāk dārgi, un tagad atklājies, ka tā bijusi taisnība. Jau ziņots, ka katra no desmit mājiņām ar divām kabīnēm izmaksāja Ls 45 000, neskaitot komunikāciju pievadīšanu. Tomēr vismaz vienu tualeti vēl uzstādīt ir plānots - tā paredzēta autobusu galapunktā Abrenes ielā. Lai pārveidotu maksas tualetes par brīvas pieejas tualetēm, SIA Alpex sastādījusi tāmi - piedāvājumu par vairāk nekā Ls 12 000, ieskaitot PVN, ko A. Aļeksejenko neuzskata par lielu summu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas