Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rīgas dome diskriminē arodskolu audzēkņus

Šonedēļ pieņemtais Rīgas domes (RD) lēmums no nākamā mācību gada pilsētas sabiedriskajā transportā bez maksas pārvadāt tikai vispārizglītojošo skolu skolēnus sagādājis vilšanos profesionālo izglītības iestāžu vadītājiem. «Ir dikti bēdīgi. Par mūsu nodokļiem apmaksās bezmaksas braukšanu visiem citiem skolēniem, tikai ne mūsu,» Dienai pauž Rīgas Tehniskās koledžas direktors Jānis Rozenblats.

Uz netaisnību, ko dome pamato ar naudas trūkumu, norāda arī Tiesībsarga birojs - bezmaksas braukšana ir nozīmīgs atbalsts, tomēr, to piešķirot, ir jāievēro vienlīdzības princips neatkarīgi no izvēlētās izglītības iestādes.

Profesionālās izglītības iestāžu vadītāji atklāj, ka uz sev labvēlīgu lēmumu bija cerējuši līdz pēdējam brīdim. «Mēs bijām domājuši, ka atlaidi piešķirs arī mums, ka mēs neesam sliktāki par pārējiem,» saka Rīgas Uzņēmējdarbības koledžas profesionālās izglītības programmas vadītāja Staņislava Bistrova. Rīgas Tehniskās koledžas direktors stāsta, ka par šo jautājumu esot runājis arī ar amatpersonām: «Viņi saka - saprot un parausta plecus. Diemžēl tas ir politisks lēmums.» Rīgas Valsts tehnikuma direktore Dagnija Vanaga uzskata, ka tas var ietekmēt mācību iestādes skolēnu skaitu nākamajā semestrī: «Daļa vecāku šī iemesla dēļ arī var izvēlēties vispārizglītojošo skolu.» Mēnešbiļešu cenas skolēniem ir no 7,80 līdz 18,40 latiem.

Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa pauž, ka, «piešķirot pašvaldības atbalstu, ir jāņem vērā LR Satversmes 91. pantā noteiktais tiesiskās vienlīdzības princips un ģimenes ar bērniem, kuri apgūst arodu, nav nostādāmas mazāk labvēlīgākā situācijā. Finansiālais atbalsts ir nosakāms vienlīdzīgi visiem skolēniem, neatkarīgi no izvēlētās skolas veida».

Grozījumi domes saistošajos noteikumos stāsies spēkā 1. septembrī. Pēc uzņēmuma Rīgas satiksme veiktajiem aprēķiniem, šogad no septembra līdz decembrim RD tas izmaksās 1,1 miljonu latu, savukārt nākamajā gadā - 3,1 miljonu latu (dotācija). RD pārstāvis Uģis Vidauskis profesionālo skolu audzēkņu diskrimināciju skaidro ar ierobežotiem finanšu līdzekļiem. «Mēs nerīkojamies pēc principa, ja nav vienam, tad nav visiem,» viņš saka.

Patlaban bez maksas sabiedriskajā transportā vizinās 1.-4. klases skolēni. Mēnesi pirms 10. Saeimas vēlēšanām 2010. gada vasarā braukšanas atlaidi 100% apmērā RD piešķīra arī pensionāriem. Pirms domnieki otrdien izlēma par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) rosināto bezmaksas braukšanu vispārizglītojošo skolu 5.-12. klases skolēniem, tajā skaitā speciālo mācību iestāžu audzēkņiem, opozīcijas deputāts Ēriks Škapars (Vienotība) medijiem izplatīja kritisku paziņojumu, kurā šī rosinājuma kontekstā viņš uzsvēra 2013. gada gaidāmo pašvaldību vēlēšanu tuvošanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē