Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Studentu apvienība: Par RPIVA iespējamo likvidāciju nav noticis demokrātisks dialogs

Latvijas Studentu apvienība (LSA) negatīvi vērtē un uzskata par nekorektu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) līdzšinējo komunikāciju ar iesaistītajām pusēm par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju (sākumā tika pausta informācija par reorganizāciju), pievienojot to Latvijas Universitātei (LU). Studentu apvienība uzskata, ka nav noticis demokrātisks dialogs, kura ietvaros būtu organizētas savstarpēji saskaņotas, plānveidīgas, finansiāli un sociāli izvērtētas diskusijas kopā ar ieinteresētajām pusēm par augstskolu tīkla sakārtošanu un kādu augstskolu reorganizācijas jautājumiem. LSA iestājas par to, ka diskusijas par augstskolu konsolidāciju nedrīkst notikt bez Augstākās izglītības padomes (AIP) viedokļa uzklausīšanas.

"Reformas augstākajā izglītībā jāveic izanalizēti un saplānoti ilgtermiņā kopā nozares pārstāvjiem, tai skaitā arī LSA. Nav pieļaujams, ka bez stratēģiskām diskusijām un pamatojumiem tiek pieņemti kādi lēmumi, kas skar augstskolas. Valdības lēmumiem jākalpo kā rīkam, kas palīdz sakārtot augstākās izglītības telpu un ceļ izglītības kvalitāti, un to nekādā gadījumā nedrīkst izmantot politiskās varas gūšanā un stiprināšanā Latvijas augstākās izglītības telpā. Dzīvojot demokrātiskā valstī, nepieciešams demokrātiskas vērtības nodrošināt visos procesos — gan izstrādājot un pieņemot lēmumus, gan pēc tam tos realizējot. Diemžēl, jautājumu par RPIVA iespējamo likteni IZM sākumā paši pieņēma un pēc tam tikai ar šo faktu iepazīstināja akadēmijas pārstāvjus un studentus," situāciju komentē LSA prezidente Maira Belova.

LSA uzsver, ka RPIVA reorganizēšanas vai likvidēšanas gadījumā nekādā gadījumā nedrīkst ciest studenti. Lai arī kāds būtu lēmums šajā jautājumā, studentiem ir jādod iespēja pabeigt studijas tieši tajā studiju programmā, kurā viņi studijas ir uzsākuši, un pēc tam turpināt darbu izvēlētajās profesijās.

Trešdien izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) paudis, ka tas tiks nodrošināts. "Ikviens varēs turpināt studijas tāpat kā līdz šim, arī visās astoņās filiālēs un tajās studiju programmās, kas ir izvēlētas," apgalvojis Šadurskis.

Tāpat trešdien, 25. janvārī, notika RPIVA studentu un mācībspēku gājiens, kura ietvaros tika pausta akadēmijas pārstāvju attieksme, ka nav atbalstāma IZM vēlme likvidēt RPIVA. Gājiena laikā Saeimā, IZM, AIP  un Ministru kabinetā tika iesniegtas vēstules. 

LSA uzskata, ka valdībai ir jāpieņem pārdomāts lēmums un kategoriski nedrīkst sasteigti un nepārdomāti pieņemt lēmumus, kuru sekas būs jūtamas vēl tikai nākotnē.

 

Top komentāri

Juha
J
Ir noticis kiopisms. Tipiska IZM darbības imitācija un citu cilvēku daudzu gadu darba rezultātu iznīcināšana par labu pietuvinātam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē