Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atcelts ugunsnedrošais periods Latvijas mežos

Valsts meža dienests (VMD), sākot no šā gada 19.septembra, ir noslēdzis meža ugunsnedrošo laika periodu, pamatojoties uz hidrometeoroloģiskajām prognozēm par lietaināka un vēsāka laika iestāšanos, kad meža ugunsgrēka izcelšanās un izplatīšanās iespēja mežā būtiski samazinās, liecina informācija VMD mājaslapā.

Pēc VMD operatīvās informācijas no šā gada sākuma līdz 19.septembrim VMD ir reģistrējis 1074 meža ugunsgrēkus ar kopējo uguns skarto platību aptuveni 820,7 hektāri, tostarp 225,1 hektāru jaunaudžu. 

Visvairāk - 450 - meža ugunsgrēki reģistrēti Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā, un tā ir gandrīz puse no kopējiem reģistrētajiem ugunsgrēkiem valstī. Kopējā uguns skartā platība šajos ugunsgrēkos bija aptuveni 312 hektāri.

VMD informē, ka lielākais meža ugunsgrēks šajā sezonā bijis Olaines novada Uzvaras līdumos, kur dega purvs un tam pieguļošais mežs. Kopējā šī meža ugunsgrēka platība bija 60,1 hektārs. Zemgales virsmežniecības teritorijā likvidēts paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks Kandavas novadā 15,6 hektāru platībā.

Dienestā arī informē, ka šajā sezonā salīdzinājumā ar pagājušo gadu neviens meža ugunsgrēks nepārsniedza 60 hektārus, kamēr pērn lielākie meža ugunsgrēki bija Valdgales pagastā - 1353 hektāri, Ādažu poligonā - 777 hektāri, Ramatas pagastā - 240 hektāri.

Šogad pārsvarā biežākais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni. "Diemžēl vēl joprojām daļa meža ugunsgrēku izceļas ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā," secina VMD.

Vienlaikus dienestā atgādina - lai gan daudzviet Latvijas teritorijā ir lijis lietus un meža ugunsnedrošais laikposms ir noslēgts, mežā ir aizliegts dedzināt atkritumus, dedzināt ciršana atlikumus vai kurināt ugunskuru tuvāk par diviem metriem no augošiem kokiem, dedzināt vai kurināt ugunskuru, ja kūdras slānis ir biezāks par 0,5 metriem.

Jau ziņots, ka meža ugunsnedrošais periods visā valsts teritorijā tika noteikts, sākot ar šā gada 19.aprīli. Tajā meža īpašniekiem bija jānodrošina ugunsdrošības noteikumu prasību ievērošana mežā un jārūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvoti no sagāztajiem kokiem un krūmiem, lai nepieciešamības gadījumā meža ugunsdzēsības automašīnām būtu iespējams brīvi pārvietoties.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas