Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Konkurences padome pārbaudīs, kāpēc skolas grāmatas iepērk lielākoties no Zvaigzne ABC

Izglītības un zinātnes ministrija vērsusies Konkurences padomē (KP) ar lūgumu sākt pārbaudi par mācību grāmatu tirgu, jo skolas vairāk nekā pusi grāmatu iepirkušas izdevniecībā Zvaigzne ABC, vēsta Latvijas Radio.

Konkurences uzraugi uzver, ka dominējošais stāvoklis pats par sevi nav pārkāpums, taču sola izvērtēt situāciju cik drīz būs iespējams.

Izglītības un zinātnes ministrija vērsusies KP, lai novērstu iespējama monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Apkopojot informāciju konstatēts, ka vairāk nekā pusi no mācību literatūras skolas iegādājas vienā izdevniecībā - Zvaigzne ABC.

Izdevniecības vadītāja Vija Kilbloka stāsta, ka tieši pretēji - iegādāto grāmatu skaits samazinās un arī konkurējošās izdevniecības nekur nav pazudušas. Viņa pauž, ka ministrijas pētījums nav objektīvs, jo aptaujātas vien 80 skolas. Ministrijas vēršanos KP Kilbloka redz kā turpinājumu izdevniecības un ministra Roberta Ķīļa viedokļu apmaiņai tviterī par elektroniskajiem mācību līdzekļiem, kuru izstrādāšanas konkursā Zvaigzni ABC nepielaida.

Zvaigzne ABC pašlaik ir apstrīdējusi lēmumu par neļaušanu piedalīties konkursā un vēl pirms ministrijas vērsās KP ar lūgumu pievērst uzmanību ne tikai drukāto grāmatu, bet arī elektronisko mācību līdzekļu tirgum. Līdz KP slēdziena saņemšanai ministrs Roberts Ķīlis plašākus komentārus nesniegs.

Jāatgādina, ka mācību grāmatu bizness KP uzraudzībā bija nonācis pirms pieciem gadiem. Toreiz Zvaigzne ABC tirgus daļa veidoja - 46%, tai sekoja RaKa - ar 24% un vēl piecas citas izdevniecības. Padome konstatēja, ka jaunu spēlētāju ienākšanu tirgū kavē vēsturiski pārāk lielu funkciju novirzīšana izdevniecību kompetencē. Satura izstrādes un izdošanas process ir pārāk saplūdis.

Valsts izglītības satura centra pārstāvis Imants Vasmanis atgādina, ka viens padomes ieteikums bija, lai katrā priekšmetā būtu vismaz divas alternatīvas grāmatas, otrs - lai valsts finansētu saturu izstrādi un tad sludinātu iepirkumu drukāšanai, taču krīzes laikos tam nebija naudas, stāsta Vasmanis. Rīgas valsts 2.ģimnāzijas direktors Valdis Jēkabsons apliecina, ka grāmatu izvēles iespējas vēl negarantē kvalitāti un uzsver, ka pašlaik satura izstrāde atstāta pašplūsmā.

KP situāciju mācību grāmatu tirgū līdz vērtējuma sagatavošanai plaši nekomentē, taču uzver, ka atrašanās dominējošā stāvoklī pats par sevi nav likumpārkāpums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas