Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Marta otrā dekāde bijusi 3,5 grādus siltāka par normu

Marta mēneša otrā dekāde Latvijā bijusi par 3,5 grādiem siltāka par normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu apkopotie dati.

Lielākajā teritorijas daļā no 10.marta, kā arī galējos austrumu rajonos no 11.marta diennakts vidējā gaisa temperatūra bijusi stabili virs nulles. Tas nozīmēja, ka Latvijā ir iestājies arī meteoroloģiskais pavasaris.

Neskatoties uz to, kā jau tas nereti mēdz būt šajā laikā, aizejošā ziema spēkojās ar atnākušo pavasari. 12., 13., 17. un 18. martā, kas bija dekādes siltākās dienas, dienā termometra stabiņš pakāpās līdz pavisam patīkamiem  +7...+10 grādiem, 13. un 17.martā vietām pat līdz +11...+13 grādiem. Turpretī dekādes aukstākajā laikā - 14. un 15.martā - dienā bija tikai +0,5...+6 grādi, bet naktī valsts austrumos sals sasniedza pat -4...-6 grādus.

Dekādes beigās – 19. un 20.martā – pieredzējām gan lietu, slapju sniegu un sniegu, gan stipru vēju un puteni, gan šogad Latvijā pirmo (19.martā Rīgā un Vidzemes augstienē) pērkona negaisu.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 90% no normas. Pateicoties 19.marta bagātīgajai nokrišņu "buķetei", visvairāk nokrišņu kopumā dekādē bija Latvijas ziemeļu pusē – Kolkā 194%, Salacgrīvā, Rūjienā, Saulkrastos, Stendē un Kuldīgā - 130 līdz 160% no normas. Zem normas nokrišņu daudzums bija Latvijas centrālajos un dienvidu rajonos, vismazāk – Ogres novada Lielpēčos un Krāslavas novada Piedrūjā – 30 līdz 35%. Arī Rīgā  dekādes nokrišņu daudzums bija tikai 42% no normas.

19.marta rītā pilnībā pārklāta ar sniegu bija tikai Alūksnes apkārtne, šeit sniegs bija arī visbiezākais – 20 cm. Tomēr turpmāk slapjš sniegs un sniegs bija visā Latvijā un tādējādi 20.marta rītā daudzviet atkal bija izveidojusies vairāk vai mazāk plāna sniega kārtiņa, kas gan dienas laikā lielākajā teritorijas daļā nokusa.

Dekādes vēja ātrums kopumā bija lielāks par normu. 11.marta naktī vētra plosījās Kurzemes jūras piekrastē, Ventspilī brāzmās sasniedzot pat ļoti stipras vētras spēku – 30 m/s. Savukārt 13.marta pēcpusdienā vējš visstiprāk pūta iekšzemē - Dobelē, Saldū, Rūjienā, Jēkabpilī vējš brāzmās sasniedza 20-23 m/s. Visbeidzot visu Latviju ļoti stipras līdz pat līdzvērtīgas vētrai vēja brāzmas pārstaigāja 19. un 20.martā. Maksimālais vēja brāzmu ātrums – 23 m/s – tika sasniegts gan Ventspils un Liepājas ostās un Saldū, gan Jelgavā un Daugavgrīvā, gan Rēzeknē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas