Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Neizdodas apturēt kaiju sērgu Jūrmalā; dienā savāc 20 beigtu putnu

“Sākumā kaijas bija pusdzīvas, bet pēdējā laikā pludmalē ik dienu savācam līdz divdesmit beigtiem putniem,” portālam situāciju raksturo Slokas dzīvnieku patversmes vadītājs Gints Mellers. Jūrmalniece Mudīte, kas dzīvo Mellužos, stāsta, ka slimās kaijas ir visur - gan pludmalē, gan stacijā. Putni ir paralizēti, viņa novērojusi.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) noskaidrojis, ka putni mirst no gremošanas trakta iekaisuma. Tā nav infekcijas slimība, tomēr vēl joprojām nav zināms, kas izraisa veselības problēmas putniem. Jūrmalas vetārste Ilze Šīrante stāsta, ka viņas klīnikā nonākuši jau vairāki simti putnu. Vetārste teic, ka arī klīnikā nonākušās kaijas iet bojā, jo nav zināms, ar ko tās sirgst, līdz ar to viņi nezina, kā ārstēt. Arī Igaunijā pirms divām nedēļām sākusies masveida kaiju slimošana ar gremošanas trakta iekaisumu, tomēr sirgšanas iemesli vēl nav noskaidroti.“Konsultējoties ar Amerikas kolēģiem, viņi ieteica pārbaudīt kaijas, vai tās neslimo ar botulismu un saindēšanos ar zilaļģēm,” stāsta I.Šīrante. Tomēr versija par botulismu, ko visbiežāk izraisa saindēšanās ar gaļas konserviem, dakterei nešķiet ticama. “Šī slimība nav lipīga, tādēļ nedomāju, ka tik liels skaits putnu lietojis viena veida pārtiku un saindējies,” uzskata speciāliste. Pēc viņas teiktā, cilvēku veselībai kaiju sirgšana nevarētu būt bīstama. Viņa ir noraizējusies par kaiju likteni, ja vistuvākajā laikā dienestiem neizdosies noskaidrot slimības iemeslus.

Šobrīd kaiju bojāejas cēloņu noskaidrošanā iesaistījies Valsts vides dienests (VVD) “Pašlaik gaidām ekspertu atbildi par tālāku analīžu veikšanas izmaksām. Tuvāko dienu laikā būs zināms, vai no dienesta finansējuma iespējams tās segt”, teica VVD Vides kontroles un uzraudzības departamenta direktore Inese Kurmahere.

Gremošanas trakta iekaisumu var izraisīt dažādas ķīmijas, ko putni uzņem ar pārtiku, stāsta ornitologs Jānis Vīksna. Kaiju uzvedība, svara zudums un paralīze liecina, ka saindēšanās varētu būt notikusi no svina, tomēr esot jāveic analīzes, lai varētu izteikt šādu apgalvojumu. Ornitologs min, ka kaijas varētu būt saindējušās, uzņemot pārtiku Getliņu izgāztuvē. Tāpat viņš pauž šaubas, ka visi paredzētie atkritumi tiešām nonāk attīrīšanas iekārtās.

“Šī problēma nav sākusies tika pēdējās trīs nedēļās. Jau jūnijā Daugavā bija manāmi slimi putni,” saka J.Vīknsa. Arī ornitologs uzskata, ka cilvēku veselību kaiju slimošana nevarētu ietekmēt. Tomēr nav izslēgts, ka saslimt var citi dzīvnieki, kuri varētu lietot uzturā bojāgājušās kaijas.

(pievienota 6.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas